Ste v zadnjih dneh na zaslonu svojega pametnega telefona zaznali enega ali več zgrešenih klicev z ene ali več neznanih tujih številk? Naj vas ne premaga radovednost!

V zadnjih nekaj dneh uporabniki mobilnih telefonov znova pogosteje opažajo zgrešene klice z neznanih tujih številk, ki zazvonijo le enkrat ali pa tudi ne.

Vse kaže, da gre za nov val stare telefonske prevare 'wangiri', ki izvira iz Japonske in v prevodu pomeni zazvoni in prekini. Nepazljiv uporabnik pametnega telefona lahko hitro ostane brez zajetnega kupčka denarja.

Vrnitev klica povzroči nepotrebne stroške

'Wangiri' goljufija uporabnike spodbuja, da ustvarijo promet na določeni številki. Wangiri klici, lahko pa tudi sms sporočila, potekajo samodejno prek sistema, ki generira množico klicev ali sporočil na naključne številke, na katere večinoma uporabnik ne utegne odgovoriti. 

V primeru vrnitve klica pa se oglasi telefonski predal z dolgim pozdravnim sporočilom, klic pa se zaračuna po ceniku za klicanje v tujino. 

Številka, ki je ta konec tedna klicala naše bralce.
In še ena ...

Najbolje bo, da sumljivo številko izbrišete

Kaj storiti? Najbolje bo, da sumljivo številko izbrišete. Če bi vas iz tujine res nekdo mogel poklicati, najprej preverite, ali vam je številka znana, preden vrnete zgrešen klic.

A pri tem bodite skrajno previdni. Za klic na neodgovorjeno številko je lahko uporabnik mobilnega telefona ob vsaj dva tisoč evrov ali tudi več.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nagajivček (nepreverjen)

kje je Franc Kangler, da zjebe tega serpentinšeka iz lublanskih jajc ?

Starejše novice