Mariborski župan je danes povedal, da večji nadzor hiše poteka, medtem ko za policijsko varovanje ni zaprosil.

Ker se v zadnjih dneh napadi na lastnino Saše Arsenoviča vrstijo, v soboto pa se je incident dogodil kar na njegovem domu, se poraja vprašanje, če je poskrbljeno za zaščito oziroma varnost mariborskega župana.

Danes je za medije sam povedal, da je stvar že zelo resna, saj gre tako za ustrahovanje njega kot njegovih bližnjih, hkrati pa tudi »za nepotrebno delo vseh organov«. Ob tem je dodal, da nekoliko bolj poostren nadzor varovanja hiše že poteka, to naj bi bil po njegovih besedah avtomatizem, ko sta ogrožena družina in hiša, medtem ko za varovanje policije ni zaprosil.

Sam meni, da je krog tistih, ki jih je zmotilo županovo delovanje, lahko zelo širok, zato ne sluti, kdo bi lahko bil napadalec. Kakršnakoli nasilna dejanja, povezana z delovanjem funkcionarjev, ostro obsoja tudi minister Rudi Medved, ki je pristojen za javno upravo in lokalno samoupravo.

»Kot minister, pristojen za lokalno samoupravo, ostro obsojam kakršnokoli nasilno dejanje, povezano z delovanjem funkcionarjev tako na lokalni kot državni ravni. Županje in župani ter članice in člani občinskih svetov opravljajo za lokalno prebivalstvo izjemo pomembno delo. Nemalokrat rešujejo probleme, povezane s številnimi nasprotujočimi si interesi prebivalcev. Zato je strpni dialog za rešitve, ki so v korist vsem, ne le posameznikom, nujen. Lokalna demokracija je srce vsake demokratične družbe, zato mora znati prenesti interesne razlike,« sporoča Medved.

Dogodki so med seboj povezani

Policisti so v četrtek povedali, da incidenti med seboj niso povezani, na današnji policijski tiskovni konferenci pa je policijski inšpektor Miran Šadl povedal nekoliko drugače, da so: »Normalno, če gre za istega oškodovanca.«

Prošnje za varovanje ni prišlo, to pa mora odrediti v tem primeru na generalni policijski upravi. »On ni varovana oseba, razen če si je varovanje najel sam,« pojasnjuje Šadl. »Iščemo vse možnosti oziroma poskušamo preprečiti morebitna nadaljnja dejanja. Ne izključujemo pa možnosti, da so dejanja medsebojno povezana.«

Mariborski župan tako sam ne more zahtevati policijskega varovanja, saj je za to odgovorna posebna komisija, ki se sestavi v primeru visoke stopnje ogroženosti osebe, to pa predpisuje Uredba o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija.

Uredba o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija

4. člen

(določitev standardne stopnje varovanja)

(1) Policija varuje varovane osebe in varovane objekte po stopnjah varovanja glede na pomembnost funkcije, ki jo opravlja varovana oseba, oziroma pomembnost objekta in glede na njihovo stopnjo ogroženosti.

(2) Varovanje se izvaja po prvi, drugi, tretji in četrti stopnji. Glede na stopnjo ogroženosti se varovanje izvaja ob potencialni, povečani ali visoki stopnji ogroženosti. Varovanje vključuje ukrepe preventivno-operativnega, tehničnega oziroma fizičnega varovanja.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danilo Mariborcan (nepreverjen)

Podlo je, da po vseh teh napadih objavljate slike hiše.

To ni podlo, to je zelo podlo!!!! Sramotno dejanje, tako in tako so ti ljudje prestrašeni, vi pa jih še bolj razgalite.

Bombek (nepreverjen)

Ima toliko podžupanov, da ga lahko kar oni varujejo..!

Starejše novice