Mariborska občina danes praznuje. Pridružite se lahko bogatemu programu na Piramidi, Trikotni jasi, Meranovem, Urbanu in v Malečniku. Za povezovanje občanov bodo potekali pohodi, koncerti, zagoreli bodo kresovi.

Vsako leto 20. oktobra mariborska občina simbolično praznuje prvo omembo mesta Maribor, ki je bil prvič omenjen v pisni listini iz leta 1164.

Letos bo praznovanje prvič potekalo na spremenjen način. Ob tradicionalni podelitvi občinskih priznanj, ki je bila na predvečer praznika v Narodnem domu, bodo potekali tudi koncerti in kresovi, Piramido bodo osvetlili s svetlobnimi efekti.

Osrednje dogajanje ob 857. letnici prve omembe mesta bo na Piramidi, Trikotni jasi, Meranovem, Urbanu in v Malečniku.

Mariborski župan Saša Arsenovič je povedal, da želi občina z dogodkom preseči potencialne delitve med ljudmi in s tem dnevom zaobjeti vse, ki so na kakršen koli način pomagali graditi Maribor, pa naj bo to na področju kulture, socialne dejavnosti, športa ali drugih dejavnosti.

Poleg tega želijo povezati mesto, njegove prebivalce, mestne četrti in krajevne skupnosti in jim s tem približati praznik Mestne občine Maribor.

Pet pohodov na različnih koncih Maribora

V okviru Dneva Maribora 2021 bodo izvedli pet pohodov, ki bodo potekali na petih izhodiščnih točkah po Mariboru. Ti pohodi bodo:

  • od spodnje postaje vzpenjače do Trikotne jase,
  • od Osnovne šole Malečnik do lovskega doma v Malečniku,
  • od Kamnice do Urbana,
  • od Mestnega parka do Piramide,
  • in od Meranovega do posestva Meranovo.

Pričetek vseh pohodov bo ob 18. uri, na izhodiščnih lokacijah pa bodo pripravljene točke s stojnicami na katerih bodo pohodniki prejeli naglavne lučke

Vrhunec s koncerti, kresovi in svetlobnimi efekti

Pohodi so v lastni režiji, zaključijo pa se na končnih lokacijah, kjer se bodo izvedli koncerti. Na Piramidi bo nastopil raper Emkej z DJ-jem, na Urbanu Vokalna skupina Urban, na Meranovem Zoran Predin in Danilo Ženko, na Trikotni jasi duo Akustični orgazem, v Malečniku pa harmonikaši Društva Svoboda Pobrežje.

Vrhunec bo nastopil ob 20.10, kjer bodo na štirih gričih prižgali kresove, na Piramidi pa bo grič osvetljen s svetlobnimi efekti. Z uro prižiga želijo še dodatno simbolično opozoriti na datum praznika.

Že včeraj podelitev priznanj najbolj zaslužnim občanom in občankam

V Narodnem domu Maribor je že včeraj potekala slovesnost v počastitev praznika Mestne občine Maribor. Naziv častnega občana je letos prejel pisatelj Tone Partljič zaradi prispevka k prepoznavnosti in ugledu Maribora.

Srebrni grb mesta Maribor je prejela upokojena infektologinja in epidemiologinja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Jelka Reberšek Gorišek »za prispevek pri dvigu zdravstvene kulture v mestu Maribor na področju infektologije in epidemiologije.«

Listino mesta Maribor so letos podelili mariborskemu območnemu združenju Rdečega križa Slovenije ob 140-letnici njegove ustanovitve, in sicer jo je prejel v znak zahvale za pomoč prebivalstvu in lokalnim skupnostim pri lajšanju bremen.

Posebno obletnico praznuje tudi Razvanje

Krajevna skupnost Razvanje letos praznuje 1036-letnico prve omembe kraja. Ob tem so pripravili pester program, ki se je začel že prejšnji petek.

Včeraj je v dvorani Doma krajanov Razvanje potekala proslava, danes pa sledi druženje ob stojnici pred Domom krajanov, ki se mu lahko pridružite ob 17.00, pred pohodom na Habakuk. 

Praznovanje se bo nadaljevalo še v soboto, 23. oktobra, ko bo potekal tradicionalni pohod Turističnega društva Razvanje na Poštelo. 

Starejše novice