Slika je simbolična.
Mestni svetniki bodo danes odločali o vrstah podražitev, med drugim o višjih cenah vrtcev, prevoza z mestnimi avtobusi, parkiranja in čiščenja odpadnih voda. Kolikšne podražitve se torej obetajo Mariborčanom in kakšne bodo nove cene?

V zadnjih mesecih skoraj ne mine dan, ko ne bi govorili o novih podražitvah. Vse višje cene izdelkov in storitev vplivajo na proračun družin ter njihovo vsakodnevno življenje, kar vodi do zmanjšanja razpoložljivega denarja za druge življenjske stroške.

Mariborčani se bodo očitno morali soočiti z višjimi cenami storitev, saj bodo mestni svetniki danes odločali o vrstah podražitev. Na mizi so predlogi podražitve javnih vrtcev, prevoza z mestnimi avtobusi, parkiranja in čiščenja odpadnih voda.

Odločanje o podražitvah je bilo predvideno že marca, a so ga mestni svetniki takrat z večino glasov preprečili z umikom teh točk z dnevnega reda seje.

Kaj torej predlaga Mestna občina Maribor in kolikšne podražitve se obetajo Mariborčanom ob sprejemu na današnji seji mestnega sveta?

Podražitev vozovnic za mestne avtobuse in podražitev vrtcev

Poleg vseh podražitev se bodo morali Mariborčani, če bodo to na današnji seji potrdili mariborski mestni svetniki, že kaj kmalu soočiti z višjimi cenami javnega mestnega potniškega prometa v Mariboru.

Predlog Marproma, ki v mestu izvaja javni potniški promet, je, da se cena osnovne vozovnice, gre za vozovnico za enkratno vožnjo, kupljeno v predprodaji, dvigne iz enega evra na 1,30 evra s 1. aprilom 2023. V predprodaji bo tako posledično deset voženj namesto osem evrov, stalo 10,40 evra. Veljavnost karte pa bi podaljšali s 50 na 75 minut.

Na Mestni občini Maribor prav tako predlagajo podražitev vrtcev, in sicer za 38 odstotkov, a bi po novem zvišali občinske subvencije, s čimer bi se dejanski zneski na položnicah staršev zvišali le za 18 odstotkov.

»Za občane tako tudi po uskladitvi cen ostajajo plačila staršev med najnižjimi v državi,« ob napovedani podražitvi povedala vodja občinskega urada za vzgojo in izobraževanje Brigita Gajzer Pliberšek.

V mestu bi tudi dvignili ceno parkiranja

Za parkiranje na javnih parkiriščih po besedah Andraža Mlakerja iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor predlagajo zvišanje cene z 80 centov na evro za uro v središču mesta, zunaj mestnega jedra pa podražitev le za deset centov. 

Na zaprtih parkiriščih bi se parkiranje podražilo z 1,2 na 1,5 evra na uro, medtem ko bi cene dovolilnic za stanovalce in abonente ostajale nespremenjene. Parkiranje ob sobotah ostaja brezplačno. 

»Namen sprememb cen je zagotavljanje trajnostnih ukrepov pri regulaciji parkirne politike v mestu, s ciljem izboljšanja kakovosti bivanja v mestu, zmanjševanje negativnih vplivov prometa v mestnem jedru, hkrati se cene usklajujejo z rastjo stroškov upravljanja in vzdrževanja parkirišč,« je med drugim zapisano v gradivu za sejo mestnega sveta.

Dražje položnice za 3,83 evra na mesec

Predlagan je tudi dvig cen čiščenja odpadnih voda na Centralni čistilni napravi Maribor. V obrazložitvi je zapisano, da je potrebno ceno izvajanja storitve čiščenja odpadnih voda za končne uporabnike vsako leto uskladiti z zabeleženo letno stopnjo inflacije.

Poleg tega na občini poudarjajo, da so se stroški izvajanja čiščenja, zaradi vsesplošnih podražitev in povečanega vtoka zaradi širitve kanalizacijskega sistema povišali in po njihovih navedbah obstoječa cena ne pokriva več vseh stroškov.

V povprečju na gospodinjstvo odpade okoli deset kubičnih metrov vode, v obrazložitvi pa je še zapisano, da bi se z novo ceno tako položnica v povprečju povišala za 3,83 evra brez davka.

Gondolo bi upravljali kot tržno dejavnost

Prevoz z žičnico, poimenovano tudi gondola, je na Mariborskem Pohorju zagotovljen že od leta 1957 in je nepogrešljiv del tako poletne kot zimske športno-turistične infrastrukture. 

Za določanje cen storitve krožne kabinske žičnice iz pristojnosti lokalne skupnosti je bil do sedaj pristojen mestni svet občine. Izbirno javno gospodarsko službo prevoza potnikov z žičniškimi napravami pa od leta 2014 izvaja podjetje Marprom.

Na tokratni seji mestnega sveta pa v Marpromu, namesto podražitve vozovnic za Pohorsko vzpenjačo, predlagajo njeno izvzetje iz gospodarske javne službe, da bi jo lahko upravljal kot tržno dejavnost.

Ranko Šmigoc, direktor Marproma, zagotavlja, da bo gondola še vedno služila potrebam meščanov, cena povratne vožnje pa bi se gibala okoli 14 evrov.

Če se želimo zapeljati z gondolo na Mariborskem Pohorju, moramo trenutno za enosmerno vozovnico odšteti štiri evre, za povratno vozovnico pa šest evrov.

»Temeljni razlogi za izvzem dejavnosti javnega prevoza potnikov po krožno-kabinski žičnici iz sistema gospodarskih javnih služb je razbremenitev proračuna Mestne občine Maribor«, je navedeno v gradivu za sejo mestnega sveta. Tako naj bi za proračun občine to pomenil 600 tisočakov prihranka na letni ravni.

Komentarji (6)

Simple (ni preverjeno)

Če si katastrofalen maneger pač dražiš vse povprek.

Hlapci (ni preverjeno)

Če bi se nas spet 30 000 zbralo pred občino sigurno ne bi podražil vode, tako pa plačujte ker ste bedaki.

Archer Jukes (ni preverjeno)

I am now making an extra $19000 or more every month from home by doing a very simple and easy job online from home. I received exactly $20845 last month from this home job. Join this job and start making extra cash online by
following instructions on the given website....http://urlky.com/135rx

anti psiho (ni preverjeno)

Psihopatski pretepač otrok si nabira zalogo gotovine na MOM, da bo lahko še 4 leta kradel in ropal Mariborčane preko lažnih, nepotrebnih in prenapihnjenih kvazi projektov, vse okoli njegovih beznic! Podpira pa ga pajdaš in sostorilec pri volivni prevari, kriminalec in janšist Kangler!

Ć (ni preverjeno)

Se spomnite ko so nas napizdovali, da bomo s priklopom novih darovalcev plačevali manj, ker je kao 4x predimenzionirana čistilna naprava? Izklopi vse pa naj teče v Dravo drek.

sovražim lenuhe (ni preverjeno)

za odvoz smeti pa podražitev v juliju

Starejše novice