Maribor 50. obletnico pobratenja z angleškim mestom Greenwich obeležuje z otvoritvijo Mariborskega parka.

V sklopu praznovanja pobratenja z angleškim mestom Greenwich se je delegacija Mestne občine Maribor udeležila inavguracije novega župana tega mesta, kjer so otvorili park z imenom Mariborski park. Pestrega programa, ki ga ob tej priložnosti pripravili v Greenwichu, so se udeležili župan Andrej Fištravec, podžupan Saša Pelko, vodja kabineta Marjeta Kristofić Jamnik in Petra Kneževič, mestna svetnica in predsednica Odbora za lokalno samoupravo in splošne zadeve.

Sodelovanje sega v leto 1959

Sodelovanje Maribora in Greenwicha se je začelo že leta 1959. Greenwich je prvo mesto, s katerim se je Maribor pobratil. Svečano listino pobratenja so podpisali 5. maja 1967. Z medsebojnimi obiski ter izmenjavo delegacij je sodelovanje med mestoma z leti preraslo v prijateljske odnose. Med mestoma so do sedaj potekale različne aktivnosti, potekala je izmenjava mladine, odraslih, profesorjev in medicinskih sester. Intenzivno so sodelovali tudi na kulturnem področju.

Mestna občina Maribor je park na Pobrežju poimenovala Grinič, postavila obnovljeno tradicionalno angleško telefonsko govorilnico, spominsko tablo ter reklamna panoja, ki prikazujeta zgodovino mesta Greenwich.

Praznovanje 50. obletnice

V sklopu obiska se je delegacija mestne občine minulo sredo udeležila prevzema županske funkcije novega župana mesta Petra Brooksa, dogajanja pa se je udeležil tudi slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel. V četrtek dopoldan je potekala otvoritev Mariborskega parka, ki se nahaja v predelu Woolwich. V popoldanskih urah pa je potekal uradni sprejem v mestni hiši, kjer sta zbrane nagovorila Fištravec in Rupel. 

»Ob začetku obiska smo si ogledali, kako uspeva potomka stare trte, ki smo jo leta 2015 posadili in bil sem zelo pozitivno presenečen, da lepo uspeva v prelepem okolju Greenwicha. Želel bi se zahvaliti županu Greenwicha, da imamo odslej tukaj svoj “Mariborski park”, ki ne bo majhen ampak se bo ob zaključku gradnje soseske razprostiral kar 13 olimpijskih bazenov v dolžino in pod katerim bo potekala nova podzemna železnica,« je ob tem dejal župan Mestne občine Maribor.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JeremyWils (nepreverjen)

You might need timber fencing contractors to surround the park with fences.

Starejše novice