O ja – spet je tukaj glavna sezona cvetnega prahu pelina in ambrozije. Posamezne rastline že sproščajo cvetni prah in obremenitev se bo postopoma večala.

Zaradi visokega alergenega potenciala omenjenih rastlin bodo mnogi te dni hodili naokoli solznih oči in z zamašenim nosom. Prav vsi, ki imamo z ambrozijo opraviti na svojem zemljišču, pa bomo z ukrepi za zatiranje morali preprečiti njeno širjenje – v nasprotnem primeru tvegamo kazen v višini do poldrugega tisočaka. 

Rastlina namreč nima le negativnega vpliva na zdravje ljudi temveč škoduje tudi gospodarstvu, saj s z rastjo izpodriva, duši ter uničuje avtohtone rastline, kar posledično zmanjšuje količino pridelka. 

Del vzhodne Slovenije pravzaprav prištevamo med najbolj obremenjena območja z ambrozijo v Evropi.

Alarmni sistem strokovne skupine Nacionalnega centra za javno zdravje Madžarske za jutri že napoveduje zmerno obremenitev za naše kraje.

Vir: nnk.gov.hu

Ukrepati moramo pravočasno

Ambrozija je pelinolistna rastlina, ki izvira iz Severne Amerike in velja za glavnega krivca za seneni nahod. V prejšnjem stoletju so jo v Evropo nehote zanesli kot plevelno primes žitu in oljnicam, v zadnjih dveh desetletjih pa se je močno razširila tudi v Sloveniji. 

Ambrozija cveti od julija do septembra, ko nastopi alergena faza, zato jo je treba uničiti še pred cvetenjem in tako zmanjšati možnost alergij.

Na udaru tudi pridelki

Varni pred njo niso niti naši pridelki. Po podatkih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije lahko pelinolistna ambrozija v koruznih posevkih povzroči tudi za polovico nižjo rast rastlin, medtem ko so pridelki v nasadih vrtnin lahko za 30 odstotkov manjši. 

Posredno lahko vpliva še na zaraščenost posevkov in visoko vlago, kar pripelje do okužbe vrtnin s črno listno pegavostjo.

»Vsako leto lahko ena rastlina proizvede od trideset do sto tisoč semen in to seme v tleh ostane kaljivo do dvajset let. Ko so tla z njo okužena, jo je težko uničiti. Njen pelod potuje z vetrom kilometre daleč, rastlina pa se prenaša celo z avtomobilskimi gumami. Rastlina zraste tudi do meter in pol visoko. Nekateri jo zamenjujejo s katero od vrst pelina, ki ima podobne deljene liste ali z zlato rozgo,« nam je pred časom pojasnil Ivan Brodnjak s Kmetijsko gozdarske zbornice Ptuj.

Zelo razširjena je tudi na neurejenih nekmetijskih zemljiščih, posebej ob cestah in železniških progah ter ob bregovih rek in potokov.

Zatiranje trdovratnega plevela nujno

Ker gre pravzaprav za eno najbolj alergenih rastlin in hkrati tudi trdovraten plevel na kmetijskih površinah, je sistematično zatiranje nujno. Od avgusta 2010 tako tudi v Sloveniji velja odredba, ki določa ukrepe za zatiranje in preprečevanje širjenja pelinolistne ambrozije in k ukrepanju zavezuje lastnike zemljišč, na katerih rastlina raste. S tem je to edina škodljiva rastlina, za katero je v državi predpisano obvezno zatiranje.

Odredba velja tako za upravljavce cest, železnic, letališč in parkov kot za občine, kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike.

Kazni tudi do poldrugega tisočaka

Ob neupoštevanju predpisov vam grozijo precejšnje denarne kazni. 

Z globo 500 evrov lahko kaznujejo fizično osebo, podjetnika posameznika ter odgovorno osebo pravne osebe in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, 1.500 evrov pa morajo odšteti pravne osebe, če na svojem zemljišču ne odstranjujejo ambrozije.

Nadzor nad izvajanjem predpisa sicer izvajajo fitosanitarni inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Izpulite jo s korenino vred

Kako torej nad plevel? Ambrozijo izpulite skupaj s korenino, lahko pa jo tudi pokosite oziroma se je na obdelanih kmetijskih površinah lotite z uporabo ustreznih herbicidov. 

A previdno, z odstranjevanjem ambrozije je smiselno nadaljevati s primerno osebno zaščito, da rastlina ne razvije semen in se ponovno zaseje ter razširi na druga področja.

Pri delu obvezno uporabljajte rokavice, če so rastline že zacvetele pa tudi dihalno masko. Ko končate, operite vsa delovna oblačila. Otroci in alergiki ambrozije naj ne odstranjujejo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sendvić in šal (nepreverjen)

Boš dobo dva jurja, ti samo pridi.

Proti neplacan… (nepreverjen)

Ce ne placajo ne bo slo ...

Kozmonavt (nepreverjen)

Koga naj pokličejo ko zaznajo invazivni rastlinsko vrsto ? Invazivno policijo ?

Starejše novice