Slika je simbolična.
Stanovalci mariborskih študentskih domov se bodo morali za potrebe športnega festivala prihodnje leto iz domov izseliti. Četudi bi naj bila izselitev prostovoljna, se poraja več vprašanj kot odgovorov. Kaj pa bo s študenti, ki se ne bodo izselili?

V Mariboru se bo med 23. in 29. julijem prihodnje leto odvijal Olimpijski festival evropske mladine

V štajersko prestolnico bo prišlo 3600 udeležencev iz cele Evrope, med drugim športnikov in njihovih spremljevalcev, kar bo za organizatorje predstavljalo velik logistični zalogaj.

Zaradi velikega števila je tako organizacijski odbor festivala primoran poiskati namestitev za vse udeležence.

Ker pa je Univerza v Mariboru eden pomembnejših partnerjev festivala in ker v Mariboru ni dovolj rezervacijskih namestitvenih enot, da bi lahko namestili vse udeležence in sodelujoče samo v hotelih in hostlih, bodo za nastanitev športnikov uporabili kar mariborske študentske domove.

Organizatorji festivala so se tako s Študentskimi domovi Univerze v Mariboru dogovorili, da bi se stanovalci čez poletje, najkasneje do 15. julija, izselili iz študentskega doma. 

Začasna izselitev, ki naj bi bila prostovoljna, bi trajala maksimalno pol meseca, do konca festivala, stanovalci pa bi bili oproščeni plačevanja stanarine za cel julij.

Ob vrnitvi v študentski dom po koncu festivala bi stanovalcu pripadala ista soba kot pred izselitvijo.

Stroške čiščenja sob pred dogodkom, kot tudi po dogodku, krijejo organizatorji, da bi bile sobe vrnjene v takšnem stanju, kot so bile dobljene, pa bodo poskrbeli tudi za stroške popravil morebitnih nastalih škod ter študentom pomagali pri začasni selitvi kot tudi skladiščenju osebnih predmetov.

»Organizatorjem bomo pomagali z vsemi resursi, zato jim bomo omogočili tudi uporabo naših objektov in drugih površin, v glavnem za organizacijo nastanitve oziroma organizacijo 'male olimpijske vasi'. Študentski domovi imamo edini dovolj primernih kapacitet za uspešno izvedbo dogodka,« poudarjajo na študentskih domovih.

Študentski svet podal pozitivno mnenje na izselitev

Študentski svet stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru se je obrnil na stanovalce in jih prosil, da jim pomagajo oblikovati mnenje o začasni izselitvi preko spletne ankete, ki so jim jo posredovali na študentski elektronski naslov.

Stanovalci so lahko z reševanjem ankete podali svoje mnenje in predloge, kako izpeljati projekt tako, da bi bili čim manj oškodovani. 

Vendar v anketi vprašanja, ali se z izselitvijo strinjajo, ni bilo. Študentski svet je zanimalo le, kako naj jim izselitev olajšajo

Študentski svet stanovalcev je zato podal pozitivno mnenje na prostovoljno začasno izselitev stanovalcev za namen organizacije in izvedbe Olimpijskega festivala evropske mladine.

Za zdaj aneks podpisalo le 40 odstotkov študentov

Trenutno v študentskih domovih biva 2773 študentov, vsem stanovalcem pa so v začetku decembra poslali aneks k nastanitveni pogodbi za začasno prostovoljno izselitev.

Anekse so zbirali do 23. decembra, do izteka roka pa jih je podpisalo manj kot polovica oziroma 40 odstotkov. Natančneje gre za 1131 študentov. 

»Z veseljem javljamo, da je interes študentov precej velik in kaže na pravilna ravnanja, usmeritve in delo s študenti. Za sklenitev takšnega aneksa je namreč potrebno precejšnje zaupanje in razumevanje,« so sporočili iz mariborskih študentskih domov.

Ob tem pa poudarjajo, da je jasno, da popolne izpraznitve sob niso pričakovali. »Govorimo namreč o stanovalcih, kot so mlade družine, socialno ogroženi študenti, redni tuji študenti, tisti, ki jim študentski dom pomeni edini dom in tisti, ki med počitnicami delajo,« še dodajajo.

Študentski domovi Univerze v Mariboru pa so, po njihovih pojasnilih, zaradi dodatnega interesa nekaterih študentov, rok za podpis aneksa podaljšali do konca januarja. Nato pa bodo končno število razpoložljivih ležišč sporočili organizatorjem.

Študenti bodo preseljeni na za zdaj še neznano lokacijo

Vendar, kaj bo s študenti, ki se ne bodo želeli prostovoljno izseliti?

»Za festival je treba izprazniti skoraj vse kapacitete študentskih domov. Vsi, ki se ne boste prostovoljno začasno izselili, boste za čas festivala preseljeni. Kje boste lahko nastanjeni, je za zdaj še stvar dogovarjanja z Olimpijskim festivalom evropske mladine,« je pojasnjeno na spletni strani študentskih domov.

Tako bodo izseljeni ali preseljeni  vsi študentje, z izjemo 13. doma na Smetanovi ulici, ki bo namenjen socialno ogroženim študentkam, študentskim družinam in tujcem, poroča Radio Študent.

Torej, študenti, ki ne bodo podpisali aneksa o prostovoljni izselitvi, bodo preseljeni na drugo lokacijo in ne bodo oproščeni plačila stanarine. Pri tem pa še Radio Študent neuradno poroča, da bi naj študente začasno nastanili na Ptuju ali v Rušah.

A so za Mariborinfo iz študentskih domov sporočili, da lahko v skladu z domskim redom študente preselijo znotraj razpoložljivih kapacitet študentskih domov.

Odgovora na to, kam bodo torej preselili stanovalce, nismo dobili.

Poleg tega pa so nam iz Študentskih domov Univerze v Mariboru na vprašanje, ali se bodo lahko študenti, ki se ne bodo želeli izseliti in bodo preseljeni, lahko vrnili v svojo sobo, odgovorili le z »začasna izselitev je prostovoljna«.

Komentarji (3)

44 (ni preverjeno)

bi se pa prej zmenli pravcas, saj dvorane za atletiko tudi se ni
par priviligiranih bo zasluzilo s tem eyofom ostali bi pa kao naj pomagali in sli na slabse
ma jok

OBCANKA (ni preverjeno)

No pa se spet kaže sebičnost in vase zagledanost generacij in to študentov. Res je selitev ni enostavna če so sobo v domu vzel kot zagotovljeno za vsaj 4leta študija...saj je moja pravica. Kaj pa tudi kdaj dolžnost....da ne govorim o nesnagi okoli domov in ob in v zabojnikih za smeti, polomljenih in umazanih senčilih; oknih ki jih ne pomijejo leta...zanemarjeni okolici...in vse se kot vedno pojasnjuje z ogroženostjo, družinami...nimajo kam....dajte no...velika večina uživa lagodno svobodno življenje leta....saamo da pridejo noter...ali so res ti ali kdo tretji. In žalostno da nimajo posluha za "posodo" prostora....kot da je njihovo in dano za vekomaj. Včasih je pač javni interes PIKA

Dijakinjai (ni preverjeno)

V domu so rekli.da ce se student ne preseli prostovoljno.da se ne garantira ista soba.ko pride nazaj.

Starejše novice