»Sram je lahko človeka, čigar roka je napisala to,« so ob (ne)ukrepanju pristojnih inštitucij zapisali borci za pravice živaki.
Grozljiv primer zamemarjanja živali, ki so ga nedaleč od Maribora te dni odkrili aktivisti za pravice živali, še vedno pretresa Slovenijo. Kdaj je reševanje živali postalo breme nevladnih organizacij?

V kleti stanovanjske hiše in v skednju so borci za pravice živali našli štiri povsem shirane in bolne pse. Zanemarjene pse je naposled rešilo društvo Srce za bulle, o čemer smo pred dnevi poročali na Mariborinfo.

Več psov je moralo jesti celo lastne iztrebke, ki so ležali povsod po treh. Pred mesecem dni naj bi primer obravnavala tudi veterinarska inšpekcija, a po informacijah prostovoljcev ni ukrepala. Za devetletno podhranjeno dogo z odprtimi ranami in več kot dvajset centimetrov velikim tumorjem tako ni bilo druge rešitve kot uspavanje.

Ukrepati bi morali že veliko prej ...

Aljaž Tilinger in Zala Verdnik iz društva Srce za bulle sta pred mučenjem že rešila Nalo in Pabla, ki danes uživata pravo pasje življenje. V zadnji akciji sta želela rešiti tudi argentinsko dogo, a si niti v najhujših sanjah nista mislila, da bo tako hudo.

»V hlevu je ležala zapuščena, sama brez vode, brez hrane, vsa shirana, niti ni mogla vstati več,« grozljive prizore opisuje Aljaž. Lastnike sta uspela prepričati, da lahko psičko odpeljeta k veterinarju. A zaradi podhranjenosti, odprtih ran in predvsem več kot dvajset centimetrov velikega tumorja so morali devetletno psičko uspavati. Ukrepati bi morali že mnogo prej.

»Na zadnji poti bi jo morali pospremiti, samo že veliko prej, kakšno leto prej ali pa sanitarati ta tumor. Nekaj bi morali narediti, jo peljati k veterinarju ali pa pač uspavati. Ne pa jo pustiti v hlevu, da gnije pri živem telesu,« dodaja Zala.

Kdaj je reševanje živali postalo breme nevladnih organizacij?

Veterinarska inšpekcija naj bi lastnike obravnavala že v Cirkovcah pri Ptuju, po selitvi družine na Kozjansko pa so živali rešili šele prostovoljci.

Odgovore na vprašanja, zakaj glede na okoliščine zanemarjenih psov lastnikom niso odvzeli, s strani veterinarske inšpekcije še nismo prejeli. Tudi v mariborskem društvu za zaščito živali ugotavljajo, da je reševanje živali postalo breme nevladnih organizacij.

»Nekdo ne opravlja svojega dela. V prvi vrsti so to skrbniki, nato pa pristojne inštitucije. Menimo, da leta 2019 v Sloveniji živali ne bi smele več tako trpeti,« opozarja Žana Klobučar iz Društva za zaščito živali Maribor.

»Imamo zakonodajo in pristojne službe, ki tega ne bi smele dopuščati. Veseli pa nas dejstvo, da se ljudje ne obračajo stran od trpečih živali, pač pa opozarjajo, zadeve prijavljajo. V primerih, kot je ta, kjer odpove tako skrbnik kot država, je ključnega pomena za rešitev živali vpliv medijev in delo srčnih prostovoljcev,« dodajo v Društvu za zaščito živali Maribor.

Za dogo je bilo prepozno, rešili drugo psičko in njena mladička

A uspavana doga ni bila edina, ki je trpela. Pri istih lastnikih sta Zala in Aljaž rešila še psičko pasme strafford in njena desetmesečna mladiča, ki nista bila cepljena in čipirana, bila pa sta tudi podhranjena: »Mama še čaka na sterilizacijo v našem društvu, medtem ko sta mladiča, Foxy in Boomer, že v novih domovih.«

Vsaj za tri rešene pse bo odslej pasje življenje občutno lepše.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prerok (nepreverjen)

V demokratični državi bi objavili ime in priimek s fotografijo mučitelja živali, da bi normalni ljudje videli kakšni "ljudje živijo med nami.

Starejše novice