Rojenje čebel je naravno razmnoževanje čebeljih družin, v procesu rojenja pa se velikokrat zgodi, da roj čebel pobegne.

Ponovno je nastopil čas, ko rojijo čebele, pri tem pa se družina čebel razdeli na dva dela.

Rojenje čebel je najpomembnejša faza v življenju čebelje družine, zrak je poln na tisoče brenčečih čebel, ki iščejo matico in prostor, kjer bi se zbrale v grozd.

Večina rojev izleti sredi spomladi, prvi pa se po njihovih izkušnjah lahko pojavijo že prvi teden v aprilu, zadnji pa tudi vse tja do konca avgusta.

Večji roj čebel opažen tudi v Gančanih

Na družbenem omrežju Facebook smo te dni zasledili objavo, na kateri je prikazan večji roj čebel, ki se je naselil na češnji v kraju Gančani.

V primeru, da naletite na roj čebel, se nikar ne ustrašite, saj so to samo čebele, ki potujejo in se ustavijo zgolj za dan ali dva.

Če opazite pobegli roj čebel, lahko pokličete čebelarsko društvo

O nasvetih, kaj storiti v primeru, da opazite večji roj čebel, smo povprašali tudi Mojco Anzeljc iz Medenih zgodb.

»Če opazite roj čebel, ki se je naselil pri vas, je potrebno poklicati čebelarsko društvo ali pa kakšnega čebelarja, ki bo prišel in bo ta roj čebel ulovil,« je povedala za Sobotainfo.

Pobegli roji čebel pogosto v naravi tudi propadejo

O pobeglih rojih čebel opozarjajo tudi iz Čebelarske zveze Slovenije: »Čebelje družine se počasi razvijajo in kmalu bodo čebele toliko razvite, da bo napočil čas njihovega razmnoževanja, rojenja. Veliko rojev pa čebelarjem pobegne in nato v naravi propadejo

Zveza prosi vse, ki opazijo pobegle roje – ti se ponavadi zadržujejo na drevesih na vrtovih – da to sporočijo na tajništvo zveze, ta pa bo poskrbela, da bo nekdo od čebelarjev prišel po roj in ga rešil pred propadom.

Komentarji (2)

gostja (ni preverjeno)

»Če opazite roj čebel, ki se je naselil pri vas, je potrebno takoj uporabiti Pips preden vas napadejo!"

kar_nekdo (ni preverjeno)

Če pa opazite uporabnika @gostja pa je treba nemudoma uporabiti pešico in jo s polnim zamahom namestiti v njegov / njen nos. Preden napade...

In reply to by gostja (ni preverjeno)

Starejše novice