Foto: Carrom društvo Maribor
Biljard zagotovo poznamo vsi, pa ste že slišali za indijski prsti biljard ali carrom? Gre za enostavno in preprosto igro za vse generacije. V igri carroma se je mogoče preizkusiti tudi v Mariboru.

Carrom velja za enega najpopularnejših indijskih športov, katerega zametki segajo nekje 300 let nazaj. Indijski kralji – maharadže so carrom igrali na steklenih mizah. Na staro celino se je igra prenesla v 60-ih letih prejšnjega stoletja, ko so carrom začeli igrati doma in po klubih širom Nemčije in Švice. Od takrat je hitro pridobival priljubljenost.

V Sloveniji so šele z ustanovitvijo Carrom društva Maribor leta 2017 začeli s popularizacijo in aktivno promocijo te igre.

Kaj dela igro carrom privlačno? »Carrom je enostavna in preprosta namizna igra, ki se je lahko priuči marsikdo. Čar igre je, da je za ljudi vseh starosti, od otrok do stoletnikov,« je za Mariborinfo povedal Tadej Šalamun, predsednik in soustanovitelj Carrom društva Maribor. 

»Carrom ni igra na srečo, je veščina,« razlaga: »Od igralca zahteva, da se umiri in sprosti. Igranje carroma spodbuja koncentracijo in fino motoriko rok, kar je idealno za spodbujanje in razvoj kognitivnih sposobnosti.«

Foto: Carrom društvo Maribor

Za kakšno igro pravzaprav sploh gre? 

Carrom je igra, ki se igra sede. »Igra se s pomočjo strikerja, ki ga 'frcamo' iz svojega igralnega polja, ki je omejeno z dvema rdečima krogoma in baznima linijama,« pojasnjuje Šalamun. 

Cilj igre je potopiti devet svojih žetonov in kraljico v žepke carrom mize, preden to uspe našemu nasprotniku.

Carrom je v jugovzhodni Aziji klasificiran kot tekmovalni šport, samo v Indiji imajo preko 20 milijonov registriranih carrom igralk in igralcev: »Ljubiteljsko se carrom igra od Japonske na vzhodu do Kanade na zahodu in marsikje vmes.«

Igra je bila izumljena pred nekje tremi stoletji, ko so jo indijski maharadže igrali za zabavo. V Evropo se je carrom razširil v 60-ih letih prejšnjega stoletja, sprva v Švici in Nemčiji. »Vse od takrat carrom organizirano igramo v enajstih evropskih državah,« razlaga Šalamun.

Foto: Carrom društvo Maribor

Vsak četrtek brezplačna vadba v prostorih društva

Ustanovni člani Carrom društva Maribor so se odločili, da bo njihovo poslanstvo širjenje in promocija carroma. Tako so marca 2017 ustanovili prvo carrom društvo v Sloveniji. 

»Od tedaj našim članom in tudi vsem ostalim ponujamo brezplačno carrom vadbo v prostorih Hiše druženja na Meljski cesti 37 v Mariboru, vsak četrtek med 17. in 20 uro, od septembra do aprila,« izpostavlja naš sogovornik. 

Vsako poletje organizirajo Carrom festival, ki zajema brezplačne carrom delavnice na Rožnem Griču v Mestnem parku Maribor, carrom delavnice na nekaterih slovenskih kopališčih ter exhibicijsko tekmo članov društva, ki bo potekala na enem izmed mariborskih trgov. 

Foto: Carrom društvo Maribor

Preprosta igra, v kateri uživajo tudi otroci

Že več let sodelujejo z osnovnimi šolami širom Slovenije, kjer izvajajo carrom krožek kot interesno dejavnost. 

»V šestih letih smo izvedli širom Slovenije brezplačne carrom predstavitve za več kot 10.000 učencev na različnih osnovnih šolah,« pojasnjuje Šalamun: »Večina teh otrok je ob igranju zelo uživala ravno zaradi preprostosti in enostavnosti, ki jo carrom ponuja.«

Foto: Carrom društvo Maribor

Člani se udeležujejo tekmovanja na najvišji ravni

Na vsaki dve leti poteka izmenično svetovno prvenstvo in svetovni pokal: »Ta tekmovanja potekajo od Japonske do Kanade, medtem ko v Evropi vsako leto že četrt stoletja igramo Eurocup.« Letošnji jubilejni 25. Eurocup se bo igral v Londonu v mesecu avgustu. 

Velesile v svetu carroma so Indija, Šrilanka, Maldivi, Bangladeš, medtem ko v Evropi prednjačijo Francozi, Italijani in Angleži. 

Tekmovanj na najvišji ravni se od 2017 redno udeležujejo tudi člani Carrom društva Maribor.

Že od samega začetka v Carrom društvu Maribor organizirajo mladinska tekmovanja v carromu: »Prvo uradno carrom tekmovanje - mladinsko državno prvenstvo smo organizirali v aprilu 2018, od tedaj pa vse do danes je bilo takšnih tekmovanj 17.« 

Zadnje, IV. Mladinsko državno prvenstvo v carromu, je potekalo 1. aprila v Mariboru.

Foto: Carrom društvo Maribor

Vabljeni, da se jim pridružite pri igri carroma

»Carrom je druženje, zabava, trening, sprostitev, meditacija, tekmovalni šport, užitek, koncentracija, nekaj drugačnega, družinska igra, taktika, medgeneracijsko druženje, vredno poizkusiti,« našteva Šalamun. 

Vse, bi ki vas igra utegnila zanimati, v Carrom društvu Maribor vabijo, da se jim pridružite za carrom mizami. »Naša želja je tudi, da bi se carrom igral po vseh ali vsaj večini slovenskih osnovnih šol ter, da v prihodnosti postane uradni tekmovalni šport,« za konec dodaja Šalamun. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JBT (nepreverjen)

Pri nas je bolj znan žepni biljard .

Surfeiter (nepreverjen)

Ha, ha ... točno! In T. Šalamun je bil njega meljski prvak ...

In reply to by JBT (nepreverjen)

igoor (nepreverjen)

Super! To igro bi morala imeti doma vsaka družina. Zelo zanimivo, dinamično in precej zahtevno.

Starejše novice