Foto: Miloš Vujinović
Mariborske ulice krasi nov mural dekleta s šopkom maka, ki ga je ustvaril Konstantin Kachanovsky. Z ukrajinskim umetnikom smo se pogovarjali o ustvarjanju murala in sporočilu poslikave, povprašali pa smo ga tudi o tem, zakaj je za mural izbral Maribor.

Če se boste sprehajali po Ulici heroja Tomšiča v bližini Mestnega parka, bodite pozorni na zahodno stran občinske stavbe, ki jo že nekaj dni krasi nova velika poslikava oziroma mural.

Tam je namreč v začetku novembra zrasel mural, velika stenska poslikava izpod rok ukrajinskega sodobnega umetnika Konstantina Kachanovskega in Olhe Drevetske. Poimenovala sta ga upanje (angl. Faith).

Gre za motiv mladega dekleta v ukrajinski narodni noši, s krono iz cvetja. Uporabljene barve pa naj bi spominjale na bogato kulturo in zgodovino Ukrajine.

»Dekle v rokah drži šopek maka, ki spominja na obliko Ukrajine. Mak se uporablja kot simbol spomina na vse padle v vojnah. Ta podoba simbolizira predanost in ljubezen do lastne države ter spoštovanje do tistih, ki so zanjo dali svoja življenja,« je za Mariborinfo razložil ukrajinski umetnik Konstantin Kachanovsky.

Poslikava kot izraz hvaležnosti Sloveniji in ljudem

Ideja za poslikavo je prišla s strani prostovoljcev Društva Ukrajincev v Sloveniji Razom, in sicer dva meseca po začetku oboroženega napada Rusije na Ukrajino.

»Takrat je na milijone žensk in otrok začelo bežati pred vojno in našlo zatočišče v tujini, tudi v Sloveniji. Slovenija je ponudila pomoč vsaki ženski in otroku, ki je prišla sem. To stensko poslikavo smo želeli ustvariti in podariti Sloveniji kot izraz velike hvaležnosti vaši prelepi deželi in dobrosrčnim ljudem, ki tu živijo,« poudarja Kachanovsky.

Kachanovsky: Maribor se ponaša s toplimi in prijaznimi prebivalci

Konstantin Kachanovsky je sodobni umetnik, ki se je rodil v Ukrajini. Kachanovsky je znan po svojih patriotičnih in provokativnih muralih, ki izražajo njegovo stališče do ruskega napada na Ukrajino. Pravi, da ga navdihujejo umetniki, ki se ukvarjajo s socialnimi in političnimi temami ter uporabljajo ulično umetnost kot orodje za sporočanje svojih idej.

Kachanovsky je s svojo punco Olho Drevetsko mural v Mariboru ustvarjal dva tedna, pri čemer sta pri delu uporabila akrilne fasadne barve.

Ne nazadnje smo Kachanovskega povprašali, zakaj so za lokacijo murala izbrali prav Maribor. Kot pravi, je Maribor čudovito mesto z edinstvenim duhom in velikim turističnim potencialom, ki se ponaša z bogato kulturno dediščino, toplimi in prijaznimi prebivalci ter živahnim vzdušjem.

»Je mesto, ki navdihuje umetnost in ustvarjalnost. Maribor si prizadeva za medkulturno izmenjavo s pobudami, kot je ta mednarodni projekt poslikave, ki se ujema z našim ciljem spodbujanja enotnosti in medsebojnega razumevanja med narodi. Z izbiro Maribora za našo stensko poslikavo upamo, da bomo mestu dodali čar in še naprej krepili prijateljstvo med Ukrajino in Slovenijo,« zaključujejo Kachanovsky.

Komentarji (5)

Lokomotivagas (ni preverjeno)

Z nas denarjem

Boris Kekec (ni preverjeno)

Z nas denarjem??? In kaj naj bi to pomenilo? Pojdi nazaj v prvi razred, sicer,pa tako ali tako dvomim da si sploh hodil kdaj.

In reply to by Lokomotivagas (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Ukrainci speljite se domov pa ne smetite Slovenije... Imate doma v ukraini marsikaj za porihtati...
Zahvalite pa se prodanemu Zelenskemu ina seveda dementnemu Bidenu...(Ameriki)

In reply to by Lokomotivagas (ni preverjeno)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Prijaznimi hahahahahaha

Spregledani (ni preverjeno)

To bomo zradirali. Ukro nacistov ne bo v Mariboru!

Starejše novice