Slika je simbolična.
V Lenartu pri štirih labodih potrdili ptičjo gripo.

Pri štirih labodih grbcih v občini Lenart so danes potrdili visoko patogeno ptičjo gripo (aviarna influenca), rejce perutnine in ptic v ujetništvu opozarja uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Nove primere je potrdil Nacionalni veterinarski inštitut.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je 21. oktobra sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, so zapisali na upravi.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu uprava spet opozarja, da takoj obvestijo svojega veterinarja, če zaznajo zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni.

Obvestiti jih morajo tudi o povišanem dnevnem poginu za več kot trikrat od pričakovanega, o pojavu kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki), o pojavu živčnih motenj (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali o posmrtnih spremembah, ki kažejo na aviarno influenco.

Starejše novice