Kdo stoji za »barbarsko metodo izsiljevanja«?

Poškodovana steklena vrata na vhodu v Hotel Maribor na Koroški cesti. Z granitno kocko razbita šipa na Gostilni Maribor. Eksplozija v restavraciji Rožmarin. Ob tem pa še zgovoren napad na poslanko in mariborsko mestno svetnico Lidijo Divjak Mirnik in poškodovanje prostorov stranke Levica v Mariboru

Mariborski možje v modrem so včeraj popoldne zatrdili, da zadnji napad z eksplozivnim telesom na lastnino mariborskega župana Saše Arsenoviča ni povezan z nobenim izmed prejšnjih napadov. A mariborskih mestnih svetnikov te trditve, kot kaže, niso prepričale.

Prepričani so, da smo »v zadnjem času v Mariboru priča večkratnim politično motiviranim nasilnim dejanjem«. Točno ob 12. uri so zbrali na Trgu svobode in podali izjavo, ki so jo - kot so zatrdili - soglasno sprejeli člani mestnega sveta Mestne občine Maribor.

»Zadnje mesece smo bili v Mariboru priča večkratnim politično motiviranim nasilnim dejanjem. Poškodba lastnine in grožnje Lidiji Divjak Mirnik, poškodovanje lokalnega odbora stranke Levica in zdaj poškodba lastnine župana Saše Arsenoviča so pojavi, ki nas morajo resno skrbeti in proti takšnim nasilnim dejanjem, fizičnim ali verbalnim, je potrebno nemudoma ukrepati. Mestni svet Mestne občine Maribor ostro obsoja in zavrača takšne nedemokratične politične prakse v vseh njihovih pojavnih oblikah. Nasilje ni sprejemljivo. Zavzemamo se za odprto in demokratično mesto, kjer občanke in občani enakopravno sodelujemo v javnem transparentnem in vključujočem političnem procesu. Od ustreznih organov pa seveda pričakujemo hitro in ustrezno ukrepanje,« so zapisali v skupni izjavi, ki so jo prebrali na Trgu Svobode.

Dejanja je obsodil tudi prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru Zoran Ren: »Na Univerzi v Mariboru obsojamo vsakršno obliko nasilja in se kot družbeno odgovorna inštitucija udeležujemo tega shoda proti nasilju. Pretekli dogodki povezani z napadi na premoženje politikov so obsojanja vredni in ne spadajo v demokratično družbo.« Kot je dejal, morajo biti argumenti izrečeni v diskusiji in ne z eksplozivnimi sredstvi in granitnimi kockami.

Župan Saša Arsenovič se je mestnim svetnikom znova zahvalil za podporo: »Mislim, da je to jasno sporočilo, da se s takšnimi dejanji nihče izmed nas ne strinja.« 

»Zalotil sem marsikateri prstek, ki je segal v marmelado, ki ni njegova. Prstkov je dosti, marmelad je dosti, je kar širok krog možnih nezadovoljnežev,« je še pripomnil.

Med zbranimi je bila tudi poslanka in mariborska mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik: »Še enkrat ponovljam to, kar sem govorila in kar sem ponavljala celo kampanjo. Za red, za sodelovanje in za normalno komunikacijo. Če tega ne bo, izgubljamo vsi v tem mestu. Ne samo politiki, ampak vsi, ki v tem mestu živimo in bi v tem mestu radi še naprej živeli.«

Komentarji (3)

Simon3 (ni preverjeno)

Zakaj ni bilo Fištravca in Pelka?

stanislaus (ni preverjeno)

Pelka se da videt zgoraj na fotkah, Fištravec pa ni mestni svetnik, verjetno ga zato ni bilo.

In reply to by Simon3 (ni preverjeno)

Demokracija (ni preverjeno)

Demokratično je izražati na strpen način vse, to kar so si privoščili slabiči pa je ne demokratično, spominja na neke druge prakse in sisteme. Verjamem, da bodo ljudje, ki na takšen način mestu povzročajo bolečino enkrat odgovarjali za vse, če ne drugače karmično, sej se ve, kaj poseješ zraste na tvojem dvorišču, kar seješ to žanješ. Globoko pa sem prepričan, da pravna država deluje in bo policija odkrila naročitelja, povzročitelja in vse, ki so bili vpleteni.

Starejše novice