Center Rotovž, ki bo na Rotovški trg poleg nove knjižnice umestil še galerijo in art kino, je še korak bližje izgradnji. Mariborski župan je s Pomgradom podpisal pogodbo za izvedbo gradbeno obrtniških del.

Mariborska občina je septembra objavila javno naročilo za izbor izvajalca rušitvenih in gradbenih del. Prispelo je sedem ponudb, po pregledu prispelih ponudb, so izbrali podjetje Pomgrad. Murskosoboško podjetje je oddalo najcenejšo ponudbo. 

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in predsednik uprave Pomgrada Iztok Polanič sta v izpraznjenih prostorih knjižnice Rotovž danes opravila slavnostni podpis pogodbe za izvajanje gradbeno obrtniških del.

Arsenovič upa, da bodo dela čim manj motila okoliške prebivalce

»Danes je velik dan,« je povedal Arsenovič in dodal, da gre za pomemben korak v procesu od dobre priprave do izvedbe projekta. Kot pravi, bo januarja sledila uvedba v delo. Upa, da bodo dela za okoliške stanovalce in promet potekala čim bolj nemoteno. 

»Želim si tudi določenega potrpljenja ljudi, vendar menim, da je tokrat motiv res dovolj velik, da bomo to zmogli,« je dodal župan. 

»Vesel sem, da bo gradnjo izvajalo podjetje Pomgrad s partnerji, ki imajo znanja in kompetence,« je povedal. Meni da bo zaradi tega delo v naslednjih dveh letih manj obremenjujoče. 

Pomemben dan tudi za Pomgrad 

»Danes ni samo pomemben dan za mariborsko občino, ampak tudi za vse nas, ki radi zahajamo v to mesto z bogato tradicijo,« je povedal prvi mož Pomgrada Iztok Polanič. 

Občini se je zahvalil, da so bili izbrani na razpisu, prepričan je, da bodo projekt izpeljali v skladu z začrtano dinamiko in kakovostjo, ki so od njih tudi pričakuje. 

Podžupan: Gre za enega najbolj kompleksnih objektov v bližnji zgodovini Maribora

Po besedah podžupana Gregorja Reichenberga je začetek del predviden v začetku prihodnjega leta. Objekt, ki so ga načrtovali v arhitekturnem ateljeju Medprostor, pa bo zaključen predvidoma v prvi polovici leta 2024. 

»Gre konstrukcijsko zelo zahtevno gradnjo,« pravi podžupan, saj ta zajema posege pod zemljo in rekonstrukcijo obstoječih objektov. Pričakujejo tudi arheološka najdišča. 

»To so le kamenčki, ki jih moramo premagati, saj ciljamo na projekt, ki bo vsebinsko za mesto bistvenega pomena. Pričakujem, da bo to neka točka gravitacije, kamor se bo zgrinjala kultura in se bo rezultirala tudi širše,« je dejal Reichenberg. 

V Mariborski knjižnici veselja ne skrivajo

Knjižnica Rotovž se je že vrsto let soočala s prostorsko stisko v dotrajanih in neprimernih prostorih. Pojavljali sta se plesen in vlaga, v stavbi je bila stara napeljava.

Pogoji za delo več niso bili primerni, trpelo je tudi stanje knjig.

Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak zato ni skrivala veselja, da se po vseh letih obljub končno začenja gradnja: »To leto se za nas končuje zares odlično. Prišli smo do trenutka, ki smo ga dolgo čakali.«

»Komaj čakamo da se dela začnejo, čeprav je na te prostore vezane tudi veliko nostalgije,« je še povedala. 

Iz osrednje knjižnice so bolj ali manj vse že preselili na začasne lokacije, ostaja le Pionirska knjižnica. Ta naj bi ves gradnje ostala na Rotovškem trgu, saj ta objekt ni predviden za rušenje.

Direktorico skrbi, kako bo omogočen dostop do Pionirske knjižnice, ko bo povsod okoli gradbišče. 

»Počakajmo, da vidimo, kako bodo dela stekla,« pravi. Dodaja, da če ne bo varnih pogojev na Rotovškem trgu, bo zagotovo treba razmisliti tudi o selitvi. 

Projekt bo sofinancirala država

Celotna investicija je ocenjena na skoraj 25,5 milijona evrov. Minister za kulturo Vasko Simoniti in mariborski župan Aleksander Arsenovič sta nedavno že podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta.

Ministrstvo za kulturo bo izgradnjo Centra Rotovž sofinanciralo v višini 12,7 milijona evrov.

Starejše novice