Slika je simbolična.
Vlada bo danes med drugim odločala o predlogu uredbe o cestninskih cestah in cestnini, ki predvideva zvišanje cene elektronskih vinjet za vozila.

Potem ko za dvig cen minula leta ni imela posluha, je ministrstvo za infrastrukturo letos podprlo predlog Darsa o 6,8-odstotni podražitvi. Letna vinjeta za avtomobile bi tako stala dobrih 117 evrov.

Kot so pred sejo pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje, bo zvišanje cen elektronskih vinjet »posledica indeksacije za referenčna obdobja od 2017 do 2022, ko je bil pogoj za izvedbo indeksacije izpolnjen, prodajne cene elektronskih vinjet pa se niso spreminjale«.

Pravno podlago za ukrepanje po njihovih navedbah daje zakon o cestninjenju, ki določa uskladitev cen cestnin za uporabo cestninskih cest z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin.

»Uskladitev se opravi, če rast cen življenjskih potrebščin v obdobju januar-december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem preseže indeks 100,« so še pojasnili.

Na infrastrukturnem ministrstvu pa so že so sredi meseca pojasnili, da so predlog podprli predvsem v smislu dolgoročne finančne vzdržnosti Darsa ter v interesu neoviranega financiranja in izvajanja velikih infrastrukturnih projektov.

Na Darsu si prizadevajo, da bi nove cene začele veljati še pred turistično sezono, 15. junija ali 1. julija.

Na dnevnem redu vlade sta tudi predloga sprememb uredb o določitvi nadomestila dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina, s katerima se ukrep nadomestila dobaviteljem zaradi regulacije cen obeh energentov podaljšuje do konca leta, saj je bila do takrat podaljšana tudi sama regulacija.

Komentarji (4)

Čestitamo (ni preverjeno)

Avstrija ima 3 krat več avtocest, višje plače in cenejšo vinjeto, naj se vidi kdo je največji hlapec v EU ! To je še en velik uspeh, več kot 300 000 parazitov v javni upravi.

Šumar (ni preverjeno)

Luknja pri luknji... plačujemo cestnino pa vinjete ko žuti... Zdaj pa bi še podražili... Pri takih luknjah rabimo subvencijo za terence... Ker z navadnim avtom ne bo šlo več dolgo po naših cestah...

Simple (ni preverjeno)

Kupiš vinjeto pa se voziš po levem pasu 100 na uro a desni pas je zasipan z kamijoni. Bolano.

Archer Jukes (ni preverjeno)

I am now making an extra $19000 or more every month from home by doing a very simple and easy job online from home. I received exactly $20845 last month from this home job. Join this job and start making extra cash online by
following instructions on the given website....http://urlky.com/135rx

Starejše novice