Pohodništvo je eden izmed najbolj priljubljenih načinov preživljanja prostega časa na prostem, ki združuje ljubezen do narave, telesno aktivnost in sprostitev.

Ne glede na to, ali se odpravljate na kratko potepanje po lokalnem hribovju ali na daljšo avanturo v visokogorje, je ključnega pomena, da imate s seboj pravi nahrbtnik. Pohodniški nahrbtnik ni zgolj praktičen dodatek, temveč tudi nepogrešljiv spremljevalec, ki vpliva na vašo udobnost in varnost na poti. Izbira pravega nahrbtnika pa ni odvisna samo od dolžine poti in osebnih preferenc, temveč tudi od letnega časa. 

Nekaj volje, vsaj zmerna telesna pripravljenost, pohodni nahrbtnik, izbrani poti primerna pohodna obutev, pohodna oblačila, pijača, malica in že smo pripravljeni na pot. Vse našteto namreč povsem zadostuje za hojo po nižinskih poteh in (večinoma) sredogorju, medtem ko visokogorje zahteva nekaj več premišljenosti ter kondicijskih priprav.

Za daljše ture, katerih cilj so gore z nadmorsko višino 2000 metrov in več, so vsekakor potrebni še drugi pripomočki, ki so sicer tudi na manj zahtevnih poteh priporočeni, ne pa obvezni. Gre za sončna očala, vetrovko, pokrivalo, pohodne palice, svetilko, zemljevid in telefon, pozimi dereze, gamaše, cepin, v primeru izpostavljenosti varovalni komplet, čelado ter vrsto druge opreme, ki, da bi jo znali pravilno uporabiti, zahteva izkušnje.

Vse našteto je možno kupiti v spletni trgovini Vita ProShop in se pred nakupom posvetovati s tamkajšnjimi prodajalci, saj ti stremijo k najvišji stopnji varnosti bodisi profesionalnih bodisi rekreativnih športnikov. Zavedajo se in obenem uporabnike opozarjajo, da je prav to možno doseči le s premišljenim načrtovanjem poti, dobro telesno pripravljenostjo ter ustrezno opremo.

Zakaj je pohodništvo tako priljubljena dejavnost?

Slovenija premore nešteto poti, ki jih lahko prehodimo s pohodnim nahrbtnikom na rami, nemalo pa je tudi tistih, ki jih lahko s tekaškim nahrbtnikom pretečemo. Planinska zveza Slovenije redno vzdržuje več kakor 10.000 kilometrov označenih nižinskih, sredogorskih in visokogorskih pohodnih poti v vseh regijah, podati pa se je prav tako možno na vse atraktivnejše daljinske poti.

Poleg Slovenske planinske poti so dandanes nadvse priljubljene Juliana Trail, Alpe Adria Trail, Pot miru, Via Alpina in nekatere druge, a ni prav nič narobe niti, če se podamo le na enodnevni izlet v naravo ter se naužijemo čudovitih razgledov in svežega zraka.

Hoja je izredno koristna in jo priporočajo vsi zdravstveni delavci, kajti predstavlja (odvisno od izbrane poti) varno ter priročno obliko druženja na prostem, možnost odkrivanja novih kotičkov narave, njen tempo pa se prilagaja trenutnim zmogljivostim in individualnemu zdravstvenemu stanju. Poleg tega zanjo ne potrebujemo veliko opreme, saj pohodni nahrbtnik in športni copati oziroma pohodni čevlji v marsikateri situaciji povsem zadostujejo.

Pohodništvo torej pozitivno učinkuje na telo in duha, ker organizem zaradi neprestanega gibanja pospeši presnovo, pa zmanjša možnosti za razvoj marsikatere bolezni, med drugim povišanega krvnega tlaka, rakavih obolenj, bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni, medtem ko sočasno znižuje raven kortizola, t. i. stresnega hormona, ki vpliva na imunski sistem.

Dodatna prednost je, da smo med hojo prisotni v trenutku, s čimer izničimo negativne vplive stresa, bivanje v naravi pa nas v času postavljanja koraka pred korak in nošnje pohodnega nahrbtnika na ramenih spomni, da je sreča v majhnih stvareh.

Kako izbrati letnemu času primeren pohodni nahrbtnik?

Čeprav velja, da lahko katerikoli pohodni nahrbtnik uporabljamo v vseh letnih časih (podobno velja za tekaški nahrbtnik), je dejstvo, da se naše potrebe glede na letni čas razlikujejo. Natanko zato je smotrno upoštevati priporočila proizvajalcev pohodnih nahrbtnikov in hkrati nasvete svetovalcev, kakršnih smo deležni v spletni trgovini Vita ProShop z izredno pestro ponudbo športne opreme.

Pred nakupom pohodnega nahrbtnika si je tako treba zastaviti vprašanja, vezana na naslednja področja:

Prostornina/volumen pohodnega nahrbtnika

Ker poleti običajno v naravi preživimo več časa, je smiselno imeti več različnih pohodnih nahrbtnikov, s katerimi zadovoljimo naše raznolike potrebe.

Za kratke poletne pohode izberimo lahek nahrbtnik z dobrim prezračevanjem, ki nas med hojo ne bo oviral (za to praviloma zadostujejo pohodni nahrbtniki s prostornino do 29 litrov) in, za daljše pohode, večji pohodni nahrbtnik enakih lastnosti (volumna nad 30 litrov), predvsem pa odličnega prileganja telesu, s katerim se bomo lahko odpravili na večdnevne trekinge.

Nasprotno za zimo izberimo pohodni nahrbtnik srednje velikosti (med 30 in 49 litrov prostornine) vsestranske naravnanosti in z možnostjo pritrditve opreme, toliko bolj, če med naše aktivnosti sodi turna smuka. Ti pohodni nahrbtniki so na pogled robustni in vodoodporni ter jih lahko uporabimo tudi v jesenskem in pomladnem času, ko je najpomembnejša odpornost na padavine, zato pred nakupom ne pozabimo preveriti, ali izbran pohodni nahrbtnik premore dežno prevleko.

Način odpiranja pohodnega nahrbtnika

Pohodni nahrbtniki se med drugim razlikujejo po sistemu odpiranja. Obstaja pomladi in poletju oziroma kratkim vzponom priročnejši top-load način odpiranja, odpiranje z vrha, ki dodobra olajša pogosto poseganje po vsebini pohodnega nahrbtnika. Ta način je nadvse trpežen in velja za klasiko.

Na drugi strani je front-load način odpiranja, sprednje odpiranje pohodnega nahrbtnika, ustreznejši za zimske pohode, ki zahtevajo več opreme, ali daljše poletne pohode, na katerih na ramenih nosimo vse, kar potrebujemo za najmanj en teden bivanja na prostem.

Velikost hrbtišča pohodnega nahrbtnika

Ne glede na letni čas je ključno, da se pohodni nahrbtnik natančno prilega telesu, saj izključno pravilna nošnja omogoča obremenitev in ramenskega obroča (30 odstotkov) in ledvenega predela (70 odstotkov).

Pri tem si je najbolje pomagati z meritvijo dolžine hrbta od najvišjega vretenca (C7) – tistega, ki se pri sklanjanju izboči – do mesta tik nad zadnjico. V kolikor hrbet meri med 40 in 50 cm, izberimo S pohodni nahrbtnik, v kolikor meri med 45 in 55 centimetrov, izberimo M pohodni nahrbtnik, v kolikor med 50 in 60 centimetrov, pa izberimo L pohodni nahrbtnik.

Posebnost znamke Deuter je, da premore pohodne nahrbtnike v dveh posebnih linijah, kar marsikomu olajša daljše in zahtevnejše poletne ture, prvenstveno pa daljinske poti. Podjetje je namreč razvilo model pohodnega nahrbtnika z oznako EL za moške, višje od 185 centimetrov, katerega odlika je podaljšano hrbtišče, in model pohodnega nahrbtnika z oznako SL za ženske, za katerega so značilni konično oblikovane pasne zaponke, krajše hrbtišče ter S oblikovane, ožje naramnice.

Ob upoštevanju predstavljenih priporočil, predvsem pa ob opiranju na lastne občutke, ki nam natančno povedo, kateri pohodni nahrbtniki nam zagotavljajo potrebne udobnost, stabilnost, praktičnost in zmogljivost, bomo brez dvoma izbrali tistega, s katerim bomo brez težav osvojili vse zastavljene cilje, pa naj gre za večdnevne poletne treking poti, kratke kondicijske steze, na katerih tekom pomladi ali jeseni pridobivamo oziroma ohranjamo telesno pripravljenost, ali zahtevne zimske pohode.

Starejše novice