Javne površine so nepogrešljiv del vsakega urbanega okolja. Ključnega pomena je, da so lepo urejene in omogočajo prijetno preživljanje prostega časa vsem prebivalcem mesta in njegove okolice. S kakovostno urbano opremo je to zelo enostavno!

Če se sprehodite po bližnjem parku ali mestni ulici, boste naleteli na klopi, mize, pitnike, pepelnike, rože s koriti, informacijske table in še mnogo drugega. Vse te izdelke uvrščamo v kategorijo urbane opreme.

Pod pojmom urbana oprema torej razumemo vse izdelke, ki se nahajajo v urbanem okolju in imajo v njem pomembno vlogo:

  • pripomorejo k njegovem lepem izgledu,
  • pripomorejo k bolj prijetnem bivanju,
  • so dodana vrednost vsakemu prostoru, v katerem se sprehajamo, tečemo, kolesarimo, parkiramo in živimo, 
  • poskrbijo za njegovo večjo funkcionalnost,
  • poskrbijo za čisto urbano okolje.

Izdelki urbane opreme so običajno izpostavljeni različnim vremenskim razmeram in pojavom, zato je pomembno, da je izdelana iz kvalitetnih materialov, ki zagotavljajo dolgo obstojnost in privlačen izgled. 

Ponudba urbane opreme je zelo pestra, med najbolj pogostimi izdelki pa boste naleteli na spodnje. 

Zunanje klopi in mize za udoben počitek v urbanem okolju

Zunanje klopi so v prvi vrsti namenjene počitku in odmoru na prostem. So nepogrešljiv del parkov, sprehajališč, pešpoti, rekreacijskih območij na prostem, stanovanjskih naselij in drugih javnih površin v mestu.

Prav tako pa so priljubljeno mesto za druženje, zato boste nanje naleteli tudi pred blokovskimi naselji, trgovskimi centri in na mestnih trgih.

Krožna klop okoli drevesa v samostanu Stična.

Za zunanje klopi in mize ni pomembno le to, da so udobne, ampak morajo biti tudi kakovostne. Najpogosteje so izdelane iz aluminija, nerjaveče pocinkane pločevine ali lesa, pri čemer morajo biti zaščitene pred rjavenjem. 

To je edini način, da bodo dolgo časa krasile urbano okolje, vendar le, če boste pred tem poskrbeli tudi za ustrezno pritrditev, s katero boste preprečili njihovo odtujitev.

Pitniki za vodo so na voljo v standardnih izvedbah ali po naročilu

Vloga pitnikov je popolnoma jasna. Najpogosteje boste nanje naleteli ob urejenih športnih igriščih, v parkih, športno rekreacijskih območjih, na avtobusnih in železniških postajah ter mestnih središčih, kjer omogočajo mimoidočim in obiskovalcem pitno vodo.

Pitniki za vodo so izdelani iz različnih materialov, kot so korten, aluminij, inox in ostali tipi jekel, in na ta način popestrijo vsako naravno in mestno okolje, v katerem se nahajajo. Poleg njihove funkcionalnosti je pomembna tudi njihova zasnova. 

S tega vidika so lahko pitniki za vodo v standardni izvedbi ali pa so izdelani glede na želje in potrebe naročnika.

Stojala za kolesa so pomemben del kolesarske infrastrukture v mestih

Kolesarjenje je vedno bolj priljubljena športno rekreativna aktivnost, vse pogosteje pa ljudje uporabljajo kolesa za prevoz na delo ali po opravkih v mestu. 

S širjenjem priljubljenosti kolesarjenja pa je vedno bolj razvita tudi kolesarska infrastruktura, katere pomemben del so tudi stojala za kolesa. Ta omogočajo vsem lastnikom koles njihovo varno privezovanje in parkiranje, ne da bi jih pri tem poškodovali.

Stojala za kolesa so izdelana iz masivnega materiala, saj lahko le na ta način dobro služijo svojemu namenu. Običajno so zabetonirana ali privita v tla, zato jih ni mogoče odtujiti. 

Stojalo za kolo Atriva NSK-08.

Na voljo so v številnih različnih izvedbah, zaradi česar lahko kolesa parkiramo na različne načine.

Tako je pri nekaterih različicah prednje kolo vpeto v držalo, druga stojala za kolesa pa so namenjena bolj naslanjanju koles.

Koši za smeti poskrbijo za čisto urbano okolje

Verjetno si težko predstavljamo mestno okolje brez funkcionalnih košev za smeti. Ti so ključnega pomena za ohranjanje čistega urbanega okolja kot so mestna središča, športna igrišča, stanovanjske soseske, parki in druge površine. Zato je pomembno, da so kakovostna in zasnovana na takšen način, da čim bolje zadovoljijo potrebe okolice.

Zunanji koši za smeti so tako na voljo v različnih izvedbah, njihov moderni in klasični dizajn pa pripomore k temu, da se čim bolje zlijejo z okolico, ki jo opremljate. 

Zunanji koš na promenadi Postojnske jame.

Med seboj se razlikujejo v materialih, oblikah, dimenzijah in kapacitetah, posledica česar je pestra ponudba košev za smeti, ki zadovolji vse potrebe naročnikov.

Med najbolj priljubljenimi so koši za smeti z več predali za ločevanje odpadkov, poleg tega pa lahko izbirate tudi koše za smeti z integriranimi pepelniki in še mnogo drugih. 

S kakovostno in po meri izbrano urbano opremo do prijetnega bivanja v urbanem okolju

Dejstvo je, da ustrezna urbana oprema pomembno vpliva na kakovost bivanja v mestih, njihovih obrobjih in na vseh zelenih, športnih ter drugih površinah. 

Najpomembnejši vidik urbane opreme je njena kakovost, hkrati pa mora zadovoljiti vse potrebe prebivalcev in obiskovalcev – to je prava pot do prijetnega bivanja v urbanem okolju! Za naročilo urbane opreme kontaktirajte podjetje Atriva d.o.o. - pišete jim lahko na [email protected] oziroma jih pokličete na 08 205 6890.

Komentarji (0)

Starejše novice