Vsak smučar, ne glede na to, katero vozovnico ima, mora poskrbeti, da ima s seboj negativni test. Smučišča so ob tem na voljo le osebam, ki prebivajo v statistični regiji, kjer se smučišče nahaja.

Smučarji morajo na vstopnih točkah smučišč upravljavcem pokazati negativen test na koronavirus, ki ne sme biti starejši od 24 ur.

Negativen test ni pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ni potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem.

A v uredništvu Mariborinfo smo prejeli informacije, da naj bi si nekateri smučarji spreminjali datume rezultatov testiranj, s čimer zavajajo upravljalce smučišč, da imajo še vedno veljaven negativen test za nemoten dostop do smučišč.

Marprom: V prvi vrsti je to odgovornost vsakega posameznika

Na vprašanje, na kakšne načine preverjajo smučarje, da ustrezajo trenutno veljavnim pravilom glede dostopa do smučišč, na Marpromu kot upravljalcu žičnic in smučišč na Pohorju odgovarjajo, da vseskozi pozivajo obiskovalce »k spoštovanju trenutno veljavnih navodil in predpisov, v prvi vrsti pa je to odgovornost vsakega posameznika«.

Z namenom, da bi smučarjem čim bolj olajšali pridobitev ustreznega testa na covid-19, je Marprom minuli konec tedna v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor omogočil testiranje na dveh vstopnih točkah na smučišče. 

Po informacijah, ki smo jih pridobili s strani Marproma, se je na obeh testiralo skupno 610 smučarjev, »pri tem upoštevaje to, da otroci do 12. leta v spremstvu staršev ne potrebujejo testa, in ob predpostavki, da so se nekateri testirali že pred prihodom na smučišče, glede na obisk ocenjujemo, da je čez vikend večina smučarjev spoštovala trenutno veljavne pogoje za uporabo žičnic oziroma smučišč.«

Marprom: Ni v naši pristojnosti, da bi preverjali verodostojnost potrdil

Uporaba žičnic oziroma smučišč je po odloku vlade dovoljena osebam, ki predložijo negativen test na covid-19. A po informacijah Mariborinfo nekateri smučarji zlorabljajo predvsem stara sms sporočila, ki jih prepošiljajo sami sebi, pred tem pa 'popravijo' datume.

»Ali ga dejansko imajo, preverjamo predvsem na blagajnah, kjer pokažejo potrdilo v kateri koli obliki, ki jo izdaja institucija, pooblaščena za testiranje (sporočilo sms, izvid, potrdilo). Na vstopu na žičniške naprave in na smučiščih pa izvajamo občasne naključne preglede,« pojasnjujejo na Marpromu.

Ob tem pa opozarjajo: »Vendar pri tem ni v naši pristojnosti, da bi preverjali verodostojnost omenjenih potrdil, saj niti nimamo dostopa do podatkov, na podlagi katerih bi to sploh lahko počeli. Zato tudi ne moremo komentirati, ali v povezavi s potrdili (negativnimi testi) prihaja do kakšnih zlorab.«

Zdravstveni inšpektorji bistvenih kršitev niso zaznali

Na Marpromu znova ponavljajo, da mora vsak uporabnik žičnic in smučišč sam poskrbeti, da ima ustrezen test, ki ga po potrebi lahko pokaže tudi zdravstvenemu inšpektorju. 

»V dosedanjem delu zimske sezone na Pohorju so zdravstveni inšpektorji redno obiskovali smučišče, pri čemer po naših informacijah niso zaznali bistvenih kršitev,« pravi upravljalec smučišč.

»Ker želimo, da tako ostane tudi v prihodnje in da na Pohorju še naprej zagotavljamo varno rekreacijo v naravi, vse uporabnike žičnic in smučišč znova pozivamo k spoštovanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in določil iz vladnih odlokov,« še dodajajo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Full so guzve na smuciscih.

Kifelj (nepreverjen)

Ustreznost testov naj preverjajo kifeljci in inspektorji !

valuk9 (nepreverjen)

tebe pa živinozdravnik v danko vsako uro!

In reply to by Kifelj (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Nesposobni naj odstopijo! ... aaauuuu, fak, kdo bo potem sploh delal?

Starejše novice