Slika je simbolična.
Zaradi nezakonitega odvzema otrok ponovno obsojen na leto in 11 mesecev zapora.

Ljubljansko okrožno sodišče je 38-letnika, ki je decembra 2020 iz Švice odpeljal in skril svoja predšolska otroka, prejšnji teden na ponovljenem sojenju obsodilo na leto in 11 mesecev zapora. Sojenje je bilo tajno, kaže pa, da še vedno ni znano, kje sta otroka, za katera je skrbništvo imela njuna mati, danes poročajo mediji.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za časnik Delo pojasnili, da so osumljenca za dve kaznivi dejanji odvzema mladoletne osebe 15. februarja izrekli enotno kazen enega leta in 11 mesecev zapora. 

»S sodbo je stranka zadovoljna,« je za Delo povedal odvetnik matere otrok Gregor Verbajs

Sodba še ni pravnomočna, saj je obramba že napovedala, da se bo nanjo pritožila.

Za osumljenca je to že drugo sojenje

To je za 38-letnega osumljenca že drugo sojenje. Sodišče ga je zaradi kaznivega dejanja nezakonitega odvzema otrok maja 2022 že obsodilo na pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let in posebnim pogojem, da mora v mesecu po pravnomočnosti sodbe otroka vrniti, sicer bo moral v zapor.

A ta sodba ni nikoli postala pravnomočna, saj so jo višji sodniki razveljavili in odredili novo sojenje. Strinjali so se, da je bil 38-letniku nezakonit odvzem otrok dokazan. 

A so naročili, naj se na novem sojenju, preden bi mu morebiti izrekli omenjeni posebni pogoj, preveri, kakšne so zdaj razmere pri materi otrok. Kaj so ugotovili, ni jasno, saj je bila obravnava v celoti zaprta za javnost, poroča časnik Dnevnik.

Policisti so ga aretirali skupaj s pripadniki specialne enote

Policisti so 38-letnika skupaj s pripadniki specialne enote aretirali 6. marca 2021 v Zagorju ob Savi, saj sodnemu izvršitelju ni izročil svojih otrok, ki bi morali v Švico, kjer je obtoženi nekaj časa živel z ženo in otrokoma. 

Aretaciji se je upiral in zmerjal policiste, nekaj dni prej pa je uslužbenki na ministrstvu napovedal teroristični napad, je trdilo tožilstvo. Grozil naj bi tudi uslužbenki Centra za socialno delo Zagorje in policistki.

Mama je na slovensko sodišče vložila zahtevek za vrnitev mednarodno ugrabljenih otrok

Na prvem, razveljavljenem sojenju je bil 38-letnik sicer oproščen očitkov, da je zagrešil kaznivi dejanji preprečitev uradnega dejanja oziroma maščevanje uradni osebi ter napad na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti. Višji sodniki so potrdili le oprostilno sodbo, ki se je nanašala na očitek glede napada na policiste, sodnica pa je obtoženemu tudi tokrat izrekla oprostilno sodbo glede maščevanja uradni osebi.

Mama otrok je na slovensko sodišče vložila tudi zahtevek na podlagi haaške konvencije za vrnitev mednarodno ugrabljenih otrok. Sodišče ji je ugodilo in izdalo odločbo.

Starejše novice