Da se mladi ne bi izseljevali Občina Črna na Koroškem ponuja gradbene parcele.

Izseljevanje mladih v urbana središča je vse večji problem tudi v Sloveniji. Manjše kraje, ki so oddaljeni ali pa nimajo dovolj dobre povezave z Mariborom ali Ljubljano, zapušča veliko mladih. Ti se zaradi služb preselijo v večja mesta, številni slovenski kraji pa beležijo velik upad mladih.

Mladim zastonj parcele

A vse občine se ne predajo kar tako. Občina Črna na Koroškem je pripravila zanimiv ukrep za izboljšanje demografske slike. Da se mladi ne bi več izseljevali in da bi postali mladim bolj privlačna občina za bivanje, so se na koroški občini odločili posebej mladim družinam ponuditi parcele za gradnjo stanovanjskih hiš.

V naselju Šmelc ponujajo osem parcel, velikih okoli tisoč kvadratnih metrov. Parcele so komunalno opremljene in imajo ceno okoli 10.000 evrov.

Trenutno na občini zbirajo informativne prijave, zanimanja pa po besedah županje Romane Lesjak ne manjka. Edini pogoj, ki ga občina postavlja je, da mlade družine z gradnjo začnejo v dveh letih od nakupa parcele ter da je zgrajena hiša namenjena za bivanje. 

Zanimanja veliko, ponujajo tudi stanovanja

»Zanimanje je precejšnje, kličejo nas tudi iz drugih krajev Koroške,« je ob robu zadnje novinarske konference pojasnila županja. Poziv za prodajo parcel bo občina objavila predvidoma septembra.

Poleg tega ima Občina Črna na Koroškem na voljo več stanovanj, ki jih namerava prodati. Fond občinskih stanovanj zajema več kot 90 stanovanj, trenutno občina prodaja štiri. Kvadratni meter stanovanja stane okoli 600 evrov, je pojasnila Lesjakova.

Stanovanjska problematika mladih je velika in lahko le upamo, da bo zgledu Črne na Koroškem sledilo še več drugih slovenskih občin.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice