Slika je simbolična (Foto: Jure Banfi).
Vremenoslovci so tudi za to zimsko sezono že napovedali drastično spustitev temperatur, a do tega nekako ni prišlo, nasprotno, doživeli smo že več otoplitev.

Čeprav uradno še čvrsto stojimo v zimi, pa namerjene temperature kažejo vse prej kot to. Zaradi pravih pomladnih temperatur je skopnela tudi večina snega. 

A kakor koli, stvari se znajo zelo hitro obrniti, strokovnjaki ocenjujejo, da bi zima še lahko pokazala svoje zobe.

Še vsaj ta teden visoke temperature zraka

Nadpovprečno visoke temperature bomo imeli še vsaj do vikenda, izrazito toplo pa naj bi bilo v torek, ko bi se lahko na vzhodu in južnem robu države ogrelo vse tja do 20 stopinj Celzija (ali celo čez). 

V teku tedna bodo temperature sicer padle, a bodo še zmerom zasidrane precej visoko; po Sloveniji bodo tako večinoma povsod nad deset stopinj Celzija
Izrazitejša ohladitev naj bi nas dosegla šele v noči na nedeljo, ko bi lahko snežilo tudi po nižinah. 

A vremenoslovci opozarjajo, da je možen tudi drugačen scenarij, saj bi se po drugi strani lahko glavnina hladnega zraka zasukala proti vzhodni Evropi, kar bi za nas pomenilo nadaljevanje izredno toplih zimskih dni. 

Temperaturna nihanja nič nenavadnega

V tem obdobju vsa ta nihanja temperature niso nič neobičajnega, saj februarja sonce hitro pridobiva na moči, zaradi česar lahko ob jasnem vremenu in zrači masi, ki se k nam razširi iz Sredozemlja in severnega dela Afrike, po nižinah izmerimo visoke temperature zraka. 

V tem času pa so noči še zmerom dovolj dolge, da lahko ob spustu mrzlega zraka in snežni odeji beležimo tudi rekordno nizke temperature.

V preteklosti je bila pri nas v februarju izmerjena najnižja temperatura. Najbolj mrzlo je tako bilo leta 1956, ko so v Babnem Polju sredi meseca namerili ‒34,5 stopinj Celzija, najtopleje pa je bilo 24. februarja 2021, ko se je živo srebro v Biljah pri Novi Gorici povzpelo na kar 25,3 stopinje Celzija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice