Gostinci so le prejeli navodila za ponedeljkov začetek izvajanja gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih v času epidemije koronavirusa.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je danes le objavil higienska priporočila in splošne ukrepe, ki se jih bodo morali gostinci, tudi stranke, držati s ponedeljkovim odpiranjem gostinskih lokalov oziroma njihovih teras.

Prav danes smo poročali o mariborskih gostincih, ki so nam potarnali o odsotnosti dodatnih navodil in smernic, ki bi se jih naj držali pri ponovnem odprtju gostinskih lokalov. Sedaj pa so te smernice le prišle.

Kot je razvidno iz navodil, se bodo morali izvajalci gostinskih storitev, tudi stranke, držati že veljavnih ukrepov, kot so upoštevanje higiene kašlja, nedotikanje obraza, zlasti ust, nosu in oči, med drugim pa bodo morale stranke pod budnim očesom gostincev, ves čas zagotavljati razdaljo med osebami najmanj 1,5 metra, kar pa ne velja za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo.

Posebna navodila za izvajalce

Zraven že omenjenih ukrepov pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje poudaril še nekaj dodatnih smernic za izvajalce gostinskih storitev. Tako si bodo morali zaposleni roke umivati ali razkuževati pred in po stiku s stranko in po vsakem stiku z denarjem, nositi bodo morali obrazne maske, ki jih bodo morali zamenjati vsake dve do tri ure.

Na terasi ali letnem vrtu bodo morali gostinci namestiti več podajalnikov za razkužila, če pa obstaja možnost, lahko izvajalci razmislijo o sistemu ločenega vhoda in izhoda na teraso oziroma letni vrt.

Mize bodo razporejene tako, da bo med strankami najmanj 1,5 metra razdalje, pri čemer bo tudi nadalje omejeno število miz, kar lahko gostinci zagotovijo s postavitvijo fizičnih pregrad med mizami.

Obisk stranišča

Ker sanitarije predstavljajo zelo pomembno točko glede možnega prenosa okužbe, bodo morali zaposleni posebno pozornost nameniti uporabi toaletnih prostorov, ter čiščenju in njihovemu razkuževanju.

Stranke bodo morale sanitarije uporabljati posamično, pri čemer morajo pri prehodu od mize do sanitarij upoštevati varno medsebojno razdaljo. Stranki morajo biti na razpolago tekoča voda, milo in papirnate brisače za enkratno uporabo. Sušilnik za roke mora biti izključen.

Na drugi strani morajo zaposleni skrbeti za neprestano zračenje stranišč, poleg tega pa za njihovo čiščenje in razkuževanje vsako uro.

Ukrepi za stranke

Stranke si bodo morale ob vsakem obisku razkužiti roke in dosledno upoštevati navodila osebja glede zagotavljanja zadostne medosebne razdalje, odlaganja torb in garderobe, načina naročanja hrane in pijače, uporabe jedilnega pribora in jedilne posode, uporabe sanitarij, plačevanja storitev ter zbiranja odpadkov.

Poleg tega mora vsaka stranka upoštevati, da je pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju ob upoštevanju ohranjanja zadostne medosebne razdalje do drugih oseb v času epidemije obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki prekrijejo nos in usta.

Zato je tudi pri uporabi sanitarij obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki si jo stranke na odprtih terasah in letnih vrtovih varno snamejo.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nitka (nepreverjen)

Fakkkk... Vi ste bolniki!

BOG POMAGAJ (nepreverjen)

Pa to NI VEČ NORMALNO!!!! PA KAJ SO TI VSI NA DROGAH ALI ČEMU????

Dr. (nepreverjen)

Bauge gostinci.
Verjetno vsem jasno, da so ta priporočila prezahtevna in da tisti ki bodo hoteli iti v družbo ali opravljajo storitev pač morajo računati z možnostjo okužbe katera pa bo če bodo le delno izpolnjeni priporočljivi ukrepi minimalna.
Računajte na dvig cen...

atak (nepreverjen)

kak veš?

In reply to by Dr. (nepreverjen)

Pivo (nepreverjen)

Malo pretiravate...

Starejše novice