Foto: OK Panvita Pomgrad
V prvem krogu nove sezone so se v Dvorani Tabor veselili Sobočani, povratni spopad v Murski Soboti pa je pripadel Štajercem, ki so z zmago skočili za tretjo Panvito Pomgrad.

Odbojkarji Panvite Pomgrad so pred 120 gledalci prekmursko-štajerski obračun z Merkur Mariborom odprli z dobljenim prvim nizom, na koncu pa so se veselili Štajerci.

Ekipa Sebastijana Škorca je prebujenje po zaspanem vstopu v sezono potrdila z novo zmago, s katero se je Prekmurcem maščevala za poraza v uvodnem krogu letošnjega prvenstva. Sobočani so tedaj slavili po treh nizih.

Tokratni obračun je bil odločen po štirih nizih, trije so se končali na razliko dveh točk. Domačim na koncu ni pomagalo niti 21 točk Nenada Šormaza, eno manj je dosegel Jakob Rojnik.

Pri gostih iz mesta ob Dravi je s 24 točkami blestel mladi Rok Bračko, Connor McConnell, še spomladi pomemben adut Panvite Pomgrad, pa je ob povratku v soboško dvorano prispeval 18 točk. Še boljši je bil z 22 Žiga Donik.

PANVITA POMGRAD - MERKUR MARIBOR 1:3 (26:24,23:25,18:25,26:28)

Panvita Pomgrad: Rajnar, Šormaz 21, Avšič, Drvarič 5, Suhadolnik, Rojnik 20, Kovačič 4, Legen, Bedrač 9, Fužir 6, Jurić 6, Vrabl in Novak. Trener: Dejan Fujs.

Merkur Maribor: Vodušek 1, Pernuš 2, Adžović, McConnell 18, Bračko 24, Kržič 3, Donik 22, Leva, Fink 7, Najdič, Iršič, Toplinšek, Peruničić, Jevšnik in Kumer. Trener: Sebastijan Škorc.

Prvi niz Prekmurcem, nato trije Štajercem

Ravno Connor McConnell je tekmo odprl z dvema uspešnima napadoma, gostitelji pa so do prve točke prišli z blokom Žana Bedrača. Urban Drvarič je z blokom povišal na 9:6 in goste prisilil v odmor, nato pa je blok za vodstvo z 10:6 prispeval še Tit Kovačič

Mariborčani so se z dvema napadoma Roka Bračka približali na 12:11, na 16:16 pa je izenačil Žiga Donik. Sledila je napeta končnica, Maribor je po dveh asih Connorja McConnella povedel z 19:21, a so Sobočani tehtnico nagnili v svojo korist. Tit Kovačič je z blokom za 24:23 priigral prvo, Petar Jurić pa drugo zaključno žogo, prvi niz pa je bil odločen po dvojni žogi Štajercev.

Štajerci so drugi niz odprli z vodstvom 2:6 in Dejana Fujsa hitro prisilil v odmor, Sobočani pa so preko Petra Jurića prvič uspešno napadli za 3:7. Po dveh napadih Nenada Šormaza je z dvema točkama odgovoril Rok Bračko in Fujsa prisilil še v en posvet, po asu Mihe Finka pa je Nenada Šormaza zamenjal Urban Fužir

Maribor je po napadu Rok Bračka vodil že s 6:13, a se je domačim uspelo približati. Po napadu in bloku Žana Bedrača sta serijo podaljšala še Jakob Rojnik in Urban Drvarič, Maribor pa je tako vodil le še s 17:19. Čeprav je Jakob Rojnik v končnici niza z dvema napadoma izenačil na 23:23, sta Connor McConnell in Janez Janž Kržič poskrbela, da so Mariborčani izenačili.

Gostom je pripadel tudi uvod tretjega niza, ki so ga odprli z 1:4, po domačem približanju na 7:8 pa je bil odločen z delnim rezultatom 2:10. Fujs je zatem iz igre potegnil Urbana Drvariča, priložnost ponudil Tinetu Avšiču, Štajerci pa so po nekaj napakah v domači vrsti niz mirno pripeljali k srečnemu koncu.

Precej bolj izenačen je bil četrti niz, ki se je zavlekel vse do 28. točke, po kateri so se veselili v taboru državnih prvakov iz leta 2021. Ekipi sta se v uvodnih minutah izmenjevali v prednosti, a si niti Sobočani niti Mariborčani niso uspeli priigrati zajetnejšega vodstva. 

Po bloku Tita Kovačiča je bilo 15:13, a so Štajerci odgovorili z delnim izidom 0:3, po katerem se je odzval tudi Dejan Fujs. Sledili sta dve točki Nenada Šormaza za 17:16, po napaki Connorja McConnella za domače vodstvo z 19:17 pa se je za odmor odločil tudi Sebastijan Škorc. 

To ni zaustavilo gostiteljev, ki so po asu Urbana Drvariča povedli z 21:18, Nenad Šormaz pa je napadal za 23:20, česar pa niso znali pretvoriti v izenačenje v nizih. V zaključnih minutah je v mariborskem dresu znova blestel Rok Bračko, ki je s tremi točkami izenačil na 25:25, z asom za 26:27 pa priigral prvo zaključno žogo, ki jo je nato z uspešnim napadom tudi izkoristil.

Škorc zadovoljen z igro svoje ekipe

»Maribor se je v formi dvignil in v zadnjem času prikazal dobre igre. Na tekmi nismo izkoristili priložnosti v določenih trenutkih, nasprotnikom pa smo pustili, da so nam ušli, potem smo jih lovili. 

V četrtem nizu smo imeli priložnost, da bi ga uspešno zaključili in šli še v petega, vendar so odločale malenkosti. Mislim, da je bil danes rahel, a odločilen manko pri napadalcih, ki žog niso zaključevali, kot bi morali, kar se je odrazilo predvsem v drugem in četrtem nizu,« je po tekmi dejal Dejan Fujs.

Več razlogov za zadovoljstvo je imel Sebastijan Škorc, strateg Merkur Maribora je po zmagi v Murski Soboti izpostavil tudi ekipni duh v svoji zasedbi:

»Srečni smo, saj smo zmagali na vročem gostovanju in se oddolžili za tisti poraz v uvodu sezone. Po uvodnem delu sezone se stvari počasi postavljajo na svoje mesto. Borimo se, dihamo en za drugega in to nas je tokrat tudi krasilo. 

Igrali smo agresivno, zato fantom čestitke za prikazano, saj vidimo, da smo na pravi poti. Sobočani so izkušena ekipa, končnice pa smo danes vendarle mi obrnili v svojo korist.«

Mariborčani so se z zmago povzpeli na četrto mesto, za Panvito Pomgrad pa zaostajajo za štiri točke. Štajerci bodo v devetem krogu pričakali Črnuče, s katerimi so v uvodu sezone prav tako izgubili. 

Soboška zasedba bo vtis po tretjem ligaškem porazu popravljala na novi domači tekmi, v Prekmurje prihaja zadnji Fužinar.

Starejše novice