Od Mure, Drave do Donave se bo raztezal na svetu prvi pet državni biosferni rezervat.

Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Madžarska in Srbija so države, ki so predložile vlogo zgodovinske vrednosti. Nastala bo prva pet državna biosfera na svetu. 

Na današnji dan bo Unesco na srečanju v Nigeriji razglasil prvi pet državni biosferni rezervat na svetu. Območje je veliko kar 930 tisoč hektarjev, zajema pa tudi 700 kilometrov rečnega toka Mure, Drave in Donave. 

Mura, Drava, Donava - največje zaščiteno rečno območje v Evropi

Tako bo z današnjim dnem območje teh treh rek postalo največje zaščiteno rečno območje v Evropi, prav tako pa je potrditev zgodovinskega pomena zaradi ogromnega območja, ki ga zajema.

Tako bo 'Evropska Amazonka', kot območje že imenujejo potekala od avstrijske Mure do Drave in Donave v Srbiji. 

Do tega koraka je prišlo, ker so številne vrste odvisne od Mure, Drave in Donave, prav tako pa je od tek rek odvisno veliko ljudi. 

»V času podnebne krize in velikega izumrtja vrst postaja varstvo narave stvar preživetja. Razglasitev biosfernega rezervata je pomemben korak k zeleni in trajnostni prihodnosti, v kateri ni več prostora za negativne prakse, kot so novi projekti gradnje hidroelektrarn, nepotrebna regulacija rek ali odstranjevanje usedlin. Območje »Evropske Amazonke« zato vidimo kot dober primer sobivanja ljudi z naravo,« je povedala Nataša Kalauz, direktorica Svetovnega sklada za naravo Adria. 

Vrednost projekta pa je prepoznala tudi Evropska unija, saj bodo sofinancirali projekte v vrednosti več kot 20 milijonov evrov. Ti se bodo osredotočali predvsem na revitalizacijo rek, trajnostne prakse in krepitev sodelovanja med državami. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice