Slika je simbolična.
Aplikacija bi lahko predstavljala varnostno tveganje zaposlenim na visokih položajih.

Evropska komisija in Evropski svet sta svojim zaposlenim prepovedala uporabo kitajske aplikacije TikTok na telefonih, ki so v rabi na delovnem mestu. Razlog za to naj bi bila skrb zaradi potencialne grožnje varnosti podatkov

Portal POLITICO poroča, da naj bi obstajali dokazi, da kitajska tehnološka podjetja zbirajo velike količine podatkov svojih uporabnikov po celem svetu.

V četrtek sta tako Evropska komisija in Evropski svet izdala zahtevo po odstranitvi aplikacije TikTok z osebnih telefonov svojih zaposlenih. Samo v Evropskem svetu je zaposlenih približno 3100 posameznikov, v Evropski komisiji pa še veliko več - kar 32.000 posameznikov.

Odločitev verjetno izhaja tudi iz dejstva, da zaposleni na delovnem mestu uporabljajo osebne telefonske naprave, kjer imajo naložene tudi aplikacije povezane s svojimi delovnimi mesti.

To v primeru resničnosti domnev, da TikTok aplikacija krši zasebnost, ogroža varnost podatkov povezanih z njihovimi službami.

Rok za odstranitev aplikacije z osebnih telefonov je 15. marec

Konec TikToka v Evropi? 

Evropska komisija je potrdila, da gre za prvi primer prepovedi oziroma ukinitve uporabe mobilne aplikacije med osebjem. Podjetje TikTok se je na uvedbo te nove regulacije odzvalo z izjavo, da je ta zgrešena, poroča POLITICO.

Za CNN je predstavnik podjetja povedal, da je TikTok že kontaktiral Evropsko komisijo, da bi »pojasnil, kako varuje podatke 125 milijonov evropskih uporabnikov«.

Avgusta lani je the Financial Times poročal, da je Britanski parlament zaprl svoj TikTok račun po zgolj enem tednu uporabe, saj naj bi obstajali dvomi, da se je aplikacija uporabljala za pridobivanje podatkov, poroča CNN.

Tudi francoski premier Emmanuel Macron je decembra lani izjavil, da vidi aplikacijo kot škodljivo, saj povzroča zasvojenost in daje lažen vtis nedolžnosti.

TikTok je po poročanju portala POLITICO novembra letos sicer priznal, da lahko nekateri izmed uslužbencev na Kitajskem dostopajo do podatkov uporabnikov v Evropi. 

V ZDA aplikacija že v nemilosti

TikTok je že prepovedan na napravah ameriške zvezne vlade in na uradnih napravah v nekaterih ameriških zveznih državah zaradi bojazni, da bi lahko uporabniški podatki aplikacije končali v rokah kitajske vlade.

Podjetje je povedalo, da dela na programu za zaščito podatkov uporabnikov v ZDA.

Komentarji (3)

Nika-svinjskoglava (ni preverjeno)

v bruslji se lahko jebejo

Legionar (ni preverjeno)

Zelo se jebejo ....

In reply to by Nika-svinjskoglava (ni preverjeno)

Legionar (ni preverjeno)

Uf jebemti ! Kaj bodo sedaj počeli celi dan ? Kaj če bodo prepovedali še Twitter,Instagram ....kaj bodo počeli naši ljudski izbranci ? Takoj napovedati referendum za pravice poslancev.

Starejše novice