Foto: Žan Osim
Prenovljeni Vojašniški trg so sinoči otvorili z ulično predstavo po motivih ljudske pripovedke o kačji kraljici.

Maribor v zadnjih letih pospešeno dobiva novo podobo. Z zgledno prenovljenimi trgi in ulicami, ki se jim sedaj pridružuje tudi Vojašniški trg, se mesto pospešeno spreminja. 

Z načrtnim odkrivanjem pozabljenih in večkrat zanemarjenih kotičkov mesta, ki so jih v treh desetletjih spremenili v kar 230 različnih prizorišč festivalov, koncertov in predstav, v Narodnem domu Maribor ne izpolnjujejo zgolj svojega poslanstva – kulturo iz dvoran pripeljati med ljudi – temveč mestnim ulicam in trgom podarjajo utrip in življenje.

Tokrat so to storili z otvoritvijo prenovljenega Vojašniškega trga. Uprizorili so ulično predstavo po motivih ljudske pripovedke o kačji kraljici.

Gledališko obarvana otvoritev prenovljenega Vojašniškega trga

Skrbno prenovljen je Vojašniški trg sinoči vstopil v svoje novo življenje, v soju reflektorjev ulično-gledališkega spektakla Srečanja v času.

Predstava, ki je v Narodnem domu Maribor ob sodelovanju Gledališča Ane Monro in Lutkovnega gledališča Maribor nastala prav v ta namen, bo med gledalce pripeljala kačjo kraljico, z njo pa se bo med stoletnimi zidovi Žičkega dvora in Minoritskega samostana vila še cela vrsta mariborskih zgodb. Nenavadnih in skrivnostnih, pa tudi povsem običajnih in vsakdanjih.

Prav takšnih, ki jih bomo na tem trgu in v tem mestu ustvarjali še nešteto. V mestu, ki živi, je namreč vsak dan zgodba. Le videti jo moramo znati, so zapisali organizatorji.

Goro Osojnik, režiser in idejni vodja predstave, je ob tem dejal: »Vsakemu javnemu prostoru njegovo pravo vrednost dajo šele ljudje, ki ga uporabljajo; ulično gledališče pa ima to krasno sposobnost, da lahko pričara vsebine in z njimi začara prostore, ter jih tako vsaj za nekaj trenutkov napravi drugačne.

Vojašniški trg je zaradi svoje sestavljenosti predstavljal izziv, ki je kar klical po lokalni vsebini. Zato smo k sodelovanju povabili Mariborčane, ki so nam pomagali poiskati bolj ali manj (ne)znane mariborske zgodbe in jih stkati v pisano ter malce hudomušno tapiserijo dogodkov, ki so se nekoč že –  ali pa tudi ne –  odvijali prav na tem trgu.«

»Legenda pravi, da je nekoč, v davnih časih, na Mariborskem otoku živela kraljica. Kačja kraljica. Prelepa bela kača z zlato krono na glavi je v svoj čarni ris mamila mariborske mladeniče, ki se jim je zahotelo zlata in draguljev. A strupeni gadi, ki so zaklad čuvali, so mnoge pognali v smrt med dravskimi valovi.

Ob taisti reki pa je v davnih časih obstajal kotiček, kjer se je življenje odvijalo že v pradavnini, v železni dobi. Nato je zavetje nudil Keltom in Rimljanom, Germanom in Slovanom. Potiho jih je spremljal skozi zgodovino, se z njimi spreminjal, rasel in padal, cvetel in propadal.

Danes mu pravimo Vojašniški trg. In spet cveti, in spet živi!« je napovedi ulične predstave zapisal Narodni dom.

Starejše novice