Foto: Andrej Strazišar, Mia Žnidarič, Facebook
Ljubljanska Drama bo drevi na Velikem odru v sklopu cikla Ars in Drama gostila pevko Mio Žnidarič, ki bo na koncertu z Big Bandom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Steva Klinka predstavila svoj novi album Obarvana.

Na 15. studijski plošči se nahaja 13 skladb iz avtoričine več kot tri desetletja dolge glasbene kariere.

Album, ki je na voljo v digitalni obliki in kot CD, vsebuje cvetober pesmi, ki jih je pevka v preteklosti izvajala z različnimi zasedbami, zdaj pa so posnete z Big Bandom RTV Slovenija. Vse aranžmaje je pripravil njen življenjski sopotnik, pianist in komponist Steve Klink.

»Aranžmaji odpirajo prostor širini Miinega izraza in njenim tankočutnim izvedbam, hkrati pa vabijo vsakega člana Big Banda posebej k ustvarjanju zvočne edinstvenosti s subtilnim barvanjem pevkinega vokala,« sta album opisali urednica uredništva za glasbo in glasbena urednica Prvega programa Radia Slovenija Simona Moličnik in Alja Kramar.

Za sleherno skladbo leta pisanja in prilagajanj

Klink, ki je razen prepesnitve tuje skladbe jazzovske klasike, naredil vse druge skladbe, je ustvarjanje tega albuma opisal »kot noro, barvito popotovanje«. 

Sleherna skladba albumu je prestala več let napornega pisanja, predelav in prilagajanj, da končne različice povsem ustrezajo Miinemu glasu in temperamentu, ki je, kot je dejal, »še ena barva«, so njegove besede povzeli pri ZKP RTV Slovenija, ki je izdala album.

Skladbe z albuma bodo drevi v živo zazvenele na odru ljubljanske Drame, o čemer je pevka v nedavnem intervjuju povedala: »Zame je posebno že to, da bomo nastopali v Drami. Drama je hram kulture, Drama diši po lesu, po potu, po vseh igralcih, njihovih življenjih in vseh neverjetnih umetniških dosežkih. Slovenci smo res majhni, ampak imamo izjemna gledališča.«

Na koncertu bo orkestru dirigiral Klink, bobnarski stolček pa bo zasedel mednarodni priznani jazzovski bobnar Gašper Bertoncelj, so zapisali v ljubljanski Drami. Kot so spomnili, je to že tretji koncert v sklopu cikla, ki ga v sodelovanju s Programom Ars Radia Slovenija pripravljajo v sezoni 2022/23. Sledi nastopu zasedbe Tadej Tomšič Institution in poklonu Urbanu Kodru.

Mia Žnidarič je »najbrž prva slovenska pevka, ki poje izključno jazz glasbo in ne podlega dnevnim modnim muham in komercializaciji. Že zdavnaj nas je prepričala z glasom in interpretacijo, ki sta lastna samo njej. Iskrenost, življenjska energija in predanost resnični umetnosti so prisotni na njenih koncertih in tudi studijskih posnetkih. Poslušajo jo tako mladi kot tudi starejši ljubitelji jazza. Na repertoarju ima jazzovske uspešnice Elle Fitzgerald, Billie Holiday in drugih mojstric vokalnega jazza, predvsem pa nove, avtorske skladbe, napisane na besedila najboljših slovenski pesnikov, kot so Janez Menart, Feri Lainšček, Svetlana Makarovič, Dušan Velkaverh in Milan Dekleva«, je pevko predstavil urednik za jazz na Programu Ars Radia Slovenija Hugo Šekoranja, tudi programski vodja cikla Ars in Drama.

Po njegovih besedah plošča Obarvana ponuja »celo paleto pretanjenih pomenskih interpretacij, pri čemer je Miin glas poglavitna barva tega albuma. In ta prelepi glas se globoko dotakne nas vseh. Njene pesmi imajo pridih otožnosti, radosti, melanholije in upanja«, je naštel.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice