Čeprav smo sredi oktobra, je pohorsko strmino že pobelil prvi sneg.

Danes so nad hotelom Arena že postavili novo napravo za izdelavo snega pri pozitivnih temperaturah.

Bernard Majhenič, direktor Marproma, je za Mariborinfo povedal, da je oklicana tovarna snega, ki je del novega zasneževalnega sistema, prava »formula ena v zasneževanju« in da se tisti, ki bodo rezervirali hotele, ne bodo spraševali o prisotnosti snega.

Kako naprava deluje, bodo sicer predstavili na sobotni delovni akciji Prijatelji Pohorja, medtem ko so jo danes dopoldan že testno zagnali, rezultati pa so vidni na fotografijah.

»Tovarna snega proizvaja sneg tam do 25 stopinj Celzija plusa. Za letošnjo sezono je to le manjšinski del novega zasneževalnega sistema, ki se te dni na Pohorju postavlja. Mi smo ves sistem v letošnjem letu posodobili, kar pomeni, da bomo hladili vodo tik pod lediščem in da bodo topovi proizvajali sneg v mejnih temperaturah – nula ali minus ena,« pojasnjuje Majhenič.
 

In tako je danes zadovoljno pojasnil Majhenič: »Ta tovarna snega je neka priprava terena za njegovo ohladitev. Takoj, ko začnejo delati topovi, se sneg že spoprijema s podlago. V koliko pride do visokih temperatur, ko je sneg že narejen, lahko s tem ledom, ki nastane v obliki snega, utrdimo teren.«

Tako se Mariborsko Pohorje ponaša z novostjo: avtomatizacijo in posodobitvijo opreme za zasneževanje, vključno z namestitvijo sistema za zasneževanje pri pozitivnih temperaturah. Kot so nedavno pojasnili na Marpromu, bo razpoložljiva infrastruktura za zasneževanje na Pohorju omogočila stabilno izvedbo prihodnjih smučarskih sezon. Vrednost najema celotne opreme za obdobje šestih let pa znaša približno 1,7 milijona evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice