Obiskali smo trgovinico Slovenska na Slovenski 13 v Mariboru, kjer lahko izbirate med izdelki mladih slovenskih oblikovalcev, umetnikov, ustvarjalcev. Vsak izdelek je narejen lokalno in nosi v sebi edinstveno zgodbo.

Trgovinico Slovenska še posebej oblikujeta znamki mladih oblikovalk Tine Kranjc in Lucie Görlichová, ki s svojima linijama izdelkov Moi Style in Luci Clothing osvajata ne le domačine, ampak predvsem turiste. 

Takoj ko vstopimo v simpatično trgovinico na Slovenski v Mariboru, nam postane jasno, da to ni le še ena trgovina s spominki. Zgodba mladih oblikovalk se je tukaj začela brez večjih omahovanj - zdaj so vrata trgovine Slovenska odprta že eno leto

»Zagotovo sva se v tem letu že veliko naučili, zato bi lahko rekla, da sva bili nepripravljeni, ko sva začeli. Sproti sva se učili - sproti načrtovali iz dneva v dan in uspeh je tukaj,« iskreno pripoveduje Tina Krajnc iz Trgovine Slovenska.

Iz domačega lesa in talenta do linije Moi Style

Trgovino odlikujejo številni lokalni ročni izdelki. Tina se igra z lesom iz domačega gozda - izdeluje lesene modne dodatke za moške, nakit in torbice, izključno iz slovenskega lesa. Izdelki so popolni za ljudi, ki želijo izstopati in bi radi bili videti drugače.

Opazimo še uhane iz lesa, verižice in lesene dekorativne predmete ter zanimive moške modne dodatke. Tovrstnih izdelkov prej na trgu v Sloveniji še ni bilo, zatrdi Tina.

Naravno, minimalistično in sveže - Luci Clothing

Lucie pri oblikovanju oblačil prisega na lan in enostavne oblike. »Tina svoje izdelke dela iz naravnih materialov, isto so iz naravnih materialov moja oblačila. Ti materiali se lepo dopolnjujejo - kot vidimo tukaj primer - tunika iz lana in bombaža z leseno torbico,« nam linijo oblačil predstavi Lucie Görlichová iz Trgovine Slovenska.

Tudi barve so usklajene. Poleg naravnih materialov njune mojstrovine odlikuje še minimalistični slog. »Oblačila so dejansko namenjena za več sezon, ne samo eno, vseeno se osredotočan, da imajo kaki detajl, kot na primer ta pas ali ta razporek. Dejansko se pri vsakem oblačilu najde neki taki detajl,« še pristavi Lucie.

Turisti iščejo res slovenske (kakovostne) izdelke 

Za njune izdelke je vse več zanimanja - tudi na spletni strani - in ne le med domačini, ampak tudi med turisti, ki iščejo lokalne kakovostne izdelke. 

»Všeč jim je tukaj v trgovini, da nimamo samo tistih tipičnih spominkov, kot so neke šalčke pa razglednice pa magnetki, ampak dejansko si lahko nekaj lokalnega, lepega in uporabnega kupijo,« opaža Lucie, Tina pa doda: »Prav tako jim je pomembno, da lahko za kakšno darilo, ki ga kupijo za posebno priložnost rečejo, da je iz Trgovine Slovenska in da je slovensko.«

Kot še ugotavljata - do zadnje podrobnosti izpiljen načrt ni ključen za uspešno poslovno idejo, kar je nujno, je delati s srcem in željo po ustvarjanju.

Starejše novice