Foto: Bobo
Festival letos poteka pod sloganom Pogled nazaj, korak naprej.

Večdnevno dogajanje – od mednarodne konference na temo varnih storitev za LGBTIQ+ mlade, ki se soočajo z bivanjskimi stiskami, različnih delavnic, razstave in kabareta do okroglih miz, denimo o vključujočih in antirasističnih LGBTIQ+ skupnostih – se je danes v Ljubljani zaključilo s 24. parado ponosa. 

Gre za pohod po ulicah Ljubljane, ki služi protestnemu izražanju zahtev po človekovih pravicah LGBTIQ+ oseb in obenem vidnosti in praznovanju LGBTIQ+ skupnosti, letos tudi v luči 40. obletnice LGBTIQ+ gibanja v Sloveniji. 

Protestni pohod se je ob 17. uri začel z zbiranjem v Metelkova mestu, od koder so se 18. uri udeleženci odpravili do Kongresnega trga, kjer je organiziran kulturno-politični program.

Razloge za organizacijo pohoda in nekaj glavnih tematik, o katerih so razpravljali, so člani društva predstavili v sporočilu za javnost:

»Lezbični pari in samske ženske so diskriminirane s prepovedjo dostopa do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. Interspolni dojenčki in otroci so izpostavljeni nenujnim kozmetičnim operacijam, s katerimi se »popravlja« njihove genitalije, s tem pa se jih zaznamuje za celo življenje. LGBTIQ+ prosilke_ci za mednarodno zaščito (azil) doživljajo v azilnih domovih in institucionalni obravnavi nasilje in sekundarno viktimizacijo, saj pristanejo v zaprti instituciji skupaj z osebami iz okolij, pred katerimi so bežale_i, ter homo- in transfobijo ter rasizem.

LGBTIQ+ osebe, ki se znajdejo v institucionalni oskrbi, tudi sicer pogosto doživljajo nasilje in diskriminacijo. Njihove osnovne človekove pravice ostajajo nenaslovljene. Varne hiše ne omogočajo zaščite transspolnim osebam, transspolne ženske pristajajo v zaporih na moških oddelkih, LGBTIQ+ osebe v psihiatrični oskrbi doživljajo nasilje in pristope konverzivnih terapij, LGBTIQ+ otroci v šolah nimajo ustreznega dostopa do sanitarij in slačilnic, na dnevni ravni doživljajo vrstniško nasilje in druge pritiske …

To je le nekaj razlogov, zakaj se ob 40. obletnici organizirane LGBTIQ+ skupnosti v Sloveniji odpravljamo na potovanje skozi čas. Zgodovina nas uči, da so spremembe – boljša, pravičnejša prihodnost – možne. Zgodovina nas uči, prihodnost nas kliče, sedanjost pa je naše bojišče.«

Foto: Bobo

Starejše novice