Še vedno ni znano, od kod prihajata psa, ki sta v zadnjem letu povzročila grozljive pokole ovac v krajevni skupnosti Malečnik in okoliških krajih. Na upravi za varno hrano pojasnjujejo, da je za odlov in identifikacijo teh psov zavetišče za živali.

Kot je povedala veterinarka Katja Kokot, se na območju Mestne občine Maribor, občine Lenart, Duplek, Pesnica in Pernica že več kot leto dni gibljeta dva psa. 

V lanskem letu so se začeli pokoli divjadi, letos pa so se napadi stopnjevali na domače živali, kot so koze, ovce, prašiči, kokoši, mačke. 

Po ocenah domačinov je bilo v zadnjem letu pokončanih vsaj 60 ovac. Pokole naj bi izvajala dva psa, kar naj bi bilo potrjeno tudi s strani pooblaščenca za zaščitene vrste iz zavoda za gozdove.

Ker se napadi stopnjujejo, krajane skrbi, da bosta psa napadla tudi otroke, ki po vaških poteh hodijo v šolo.

Z iskanjem lastnika psov se ukvarja policija. Po izsleditvi pa lahko njegovega lastnika doleti do 400 evrov kazni. A Kokot pojasnjuje, da na tak način psov ne bodo ujeli. Kot pravi, je pes pametna žival in se zna izmikati ujetju. 

»Navodilo, da naj se takoj pokliče policijo, da se jih odlovi, ne deluje,« pravi: »Ne zaradi neefektivnosti organa, pač pa zaradi narave psa, ki ga je na tak način in z desetminutnim zamikom skoraj nemogoče izslediti. Oškodovanci psov ne morejo pridržati, ob pogledu na ljudi zbežita.«

O vseh napadih neznanih psov je že obveščena tudi uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer pravijo, da je za odlov in identifikacijo teh psov pristojno zavetišče za živali.

Ker nihče ne ukrepa, so stvari vzeli v svoje roke

Kokot razlaga, da so občani kar pet ur sledili sledi psov in ugotovili, da psa nista iz domačega kraja, temveč do njih prehodita več deset kilometrov.

»Greta res na dolge pohode, pobijeta tako divjad kot domače živali, ta plenilski nagon je zdaj po enem letu njunih pohodov res dovršen, zato sta ta dva psa precej nevarna,« je dejala veterinarka.

Skrbi pa jo tudi dejstvo, da psa ovce napadata v obraz in ne v sapnik, kot to denimo počne volk. Prav tako ocenjuje, da tega ne delata zato, ker bi bila lačna, temveč iz nekega plenilskega zanosa in zabave. 

Ob tem se sprašuje, zakaj nihče ne naredi ničesar, da bi našli lastnika teh dveh psov, in ali se res mora zgoditi nekaj hudega, preden bo kdo odreagiral.

Lovci imajo zvezane roke

Kot nam je pojasnil Kristjan Stergar iz Lovsko gojitvene družine Malečnik, so s problematiko seznanjeni, saj sta psa tudi njim povzročala težave. Na lovišču sta preganjala divjad in dolgo so mislili, da imajo težave z njima samo oni.

Ko so se začeli oglašati krajani, so tudi sami potrdili, da gre za dva psa, saj so ju nekateri lovci že zasačili pri lovljenju divjadi. 

A vse dokler policisti ne bodo izsledili lastnika, imajo tudi lovci zvezane roke, saj jim zakonodaja ne daje nobenih pooblastil, da bi v takšnem primeru lahko uporabili orožje in sami zaščitili drobnico pred napadi psov. 

Uprava za varno hrano: »Pravi naslov za odlov, namestitev in oskrbo zapuščenih živali je zavetišče«

Veterinarka se je v zvezi obrnila tudi na upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so ji odpisali, da gre za primer zapuščenih živali: »Zapuščene živali so najdene, oddane ali odvzete hišne živali. Za zapuščene živali ima Republike Slovenije zagotovljeno pomoč, oskrbo in namestitev v zavetiščih.«

Pojasnjujejo, da je skrbnik zapuščene živali imetnik zavetišča oziroma občina, če ne zagotovi zavetišča.

Nadalje so razložili, da imajo zaposleni v zavetišču dostop do centralnega registra hišnih živali. Osebni podatki, do katerih lahko dostopajo, so osebno ime, naslov in telefonska številka lastnika psa. 

Te podatke lahko obdelujejo izključno za namen ugotavljanja lastnika zapuščene živali in za vnašanje določenih podatkov. Ko imetnik zavetišča sprejme obvestilo o zapuščeni živali, ga vpiše v evidenco, preveri, ali je žival na seznamu pogrešanih živali in obvesti skrbnika, sicer pa zagotovi ulov in prevoz živali v zavetišče, če najditelj tega ne more storiti sam. Imetnik zavetišča mora zagotoviti namestitev živali v zavetišče v roku 24 ur po sprejemu obvestila, če gre za poškodovano žival, pa v roku štirih ur. 

»Torej pravi naslov za odlov, namestitev in oskrbo zapuščenih živali je zavetišče,« so zapisali: »Dokazovanje škod v takšnih primerih so stvar civilno pravdnih postopkov. Na podlagi različnih obvestil je izvajal ugotovitveni postopek tudi Območni urad Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.«

Komentarji (4)

orožnik (ni preverjeno)

Če kaj znajo, znajo tile naši ograni, pristojni za te zadeve, prelagati krivdo in odgovornost drug na drugega. Da je zmeda popolna, pa se zakoni med seboj izključujejo, katere so spisali ekoteroristi in ostali pasjeljubci, levičarji pa odprtih rok, brez pomislekov in razprav, v parlamentu sprejeli.

Atos (ni preverjeno)

....pokličite Vido Čadonič Špelič ona bo pse zrihtala .

Surfeiter (ni preverjeno)

Katja Kokot? Pa je vsaj en(a), ki ni zagorc(ka)? Mamo kakega? Čadonić Špelić?

Kurbinsin (ni preverjeno)

Jz bom nasu ta dva podivjane pizdolizca in ju pobu

Starejše novice