Policija v rednem nadzoru ugotavlja, da so nelegalne kolesarske proge najbolj priljubljene med mladoletnimi kolesarji, ki večinoma ne vedo, da je takšno kolesarjenje prepovedano in da dela veliko škodo naravi.

Mestna občina Maribor opozarja na perečo problematiko kolesarjenja v gozdnem prostoru na širšem območju mariborskega Mestnega parka - na Mestnem vrhu, Piramidi in Kalvariji. 

Kot sporočajo iz Mestne občine Maribor, so vse pogosteje priča kolesarjenju v gozdnem prostoru. Kolesarji so si v gozdu izdelali proge in celo »skakalnice«.

Kolesarji se pogosto vozijo po travnati površini in pod krošnjami dreves v vzhodnem delu parka - ob stopnicah, ki vodijo do Treh ribnikov: »Na tem mestu bomo znova zasadili grmovnice, ki bodo ovirale spuste kolesarjev in polepšale degradirani prostor«.

»To je zakonsko prepovedano, razmere pa so kljub temu vse slabše. Z vožnjo po gozdu delajo kolesarji naravi veliko škodo. Kolesa namreč odstranjujejo gornji sloj zemljine, poškodujejo koreninski sistem dreves, oblikujejo pa tudi kanale, po katerih voda hitreje odteka in s seboj odnaša prst. Ob vsem tem pa kolesarji z divjanjem po gozdu vznemirjajo divjad in druge prostoživeče živalske vrste,« opozarjajo.

Fotografija škode, ki jo dela kolesarska vožnja po gozdu (vir: Mestna občina Maribor).

Mestni park z okolico je zavarovano območje, zaradi svoje lege pa je v mestu eno najbolj obiskanih območij narave: »Zato je neposredno ogrožena tudi varnost ljudi na sprehajalnih poteh. Med sprehajalci je veliko starejših in družin z majhnimi otroki; ker kolesarji dosegajo visoke hitrosti, hkrati pa so tihi, se jim pešci včasih komaj pravočasno izognejo. Srečanja med njimi so pogosto neprijetna, občasno celo nevarna.«

Mariborska občina zato opozarja, da je v naravnem okolju vožnja s kolesi dovoljena le po utrjenih poteh, kot so gozdne ceste, če temu ne nasprotuje lastnik oziroma upravljavec poti. Kot alternativo bolj 'divjim vožnjam' ponujajo Bike Park Pohorje: »Kolesarje pozivamo, da uberejo ustrezne poti.«

Fotografija škode, ki jo dela kolesarska vožnja po gozdu (vir: Mestna občina Maribor).

Ob tem še sporočajo, da policija že izvaja vsakodnevne nadzore na najbolj problematičnih točkah in ugotavlja, da so te nelegalne kolesarske proge najbolj priljubljene med mladoletnimi kolesarji. 

»V pogovorih z njimi policisti običajno slišijo, da sploh niso vedeli, da je takšno početje prepovedano in da s kolesarjenjem po gozdu škodujejo naravi. Zato prosimo starše, da se z mladimi kolesarji o tem pogovarjajo. Policija pa bo problematiko vključila tudi v vaje za opravljanje kolesarskega izpita osnovnošolcev v četrtem razredu.

Fotografija škode, ki jo dela kolesarska vožnja po gozdu (vir: Mestna občina Maribor).
Fotografija škode, ki jo dela kolesarska vožnja po gozdu (vir: Mestna občina Maribor).

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Neustrezen in pomanjkljiv nadzor je delo policije in redarjev kar občani REDNO OPOZARJAMO ,žal brez uspeha ali z izgovori ,ki ne pijejo vode. Policija ne obvladuje svojega dela kar pomeni ,da je potreben ukrep iz MNZ . Torej v končni fazi poveljnico poslat na teren .

Kritik (nepreverjen)

Policija redno sodeluje na forumih kar dokazuje ,da ne opravljajo svojega dela in večino časa prebijejo na spletu ! Odklopite jim internet in naj gredo na teren .

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Mihassi (nepreverjen)

Mladina je zunaj na zraku in se ima fajn, prokleti folk zategnjeni

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vsi minusi so dokaz o neodgovornosti posameznikov do narave ! Kakšen oče takšen sin ,torej ne moremo pričakovati izboljšanje stanja in ves cirkus mladih z Greto REŠIMO SVET je bila skupinska FARSA za javnost.

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Stric. (nepreverjen)

Po tvoji teoriji je sedaj tako.... Ker si ti idiot, potem je tudi tvoj foter idiot??? Po tvoje je boljse verjetno, da se naj raje fixajo pa pretepajo po sumah, kot pa da se kaj dogaja. Glede skode, pa govorijo samo taksni pisarniski kretencki, kerim dol visi za socialno aktivnost in cloveske stvari. Ko pride plaz pa odnese del brega, to pa seveda ne dela skode, tam pa ko pubecijo pecikle gonijo pa majo pol kubika zemlje na kup nametane, to pa je katastrofalna skoda za ekosistem in naravo.....
Res ste eni butli no.

In reply to by Kritik (nepreverjen)

SergejK (nepreverjen)

Se strinjam z omejitvami, ampak govoriti o škodi je malo mimo. Pojdite v gozd, ko se vlačijo hlodi, poglejte kaj počnejo štirikolesniki po Pohorju. Ko je treba zgraditi ali razširiti smučišče in podredi na hektarje gozda, ni zaslediti podobnih člankov. Tudi pešci ustvarjamo kanale, samo pozorno poglejte.
Omejitev je smiselna predvsem zaradi regulacije uporabnikov gozda. Vsi ne morejo vsega početi hkrati na istem prostoru.

Ragnar (nepreverjen)

To prav ne moreš verjet kako zarukan in zaplankan narod Slovenceljnov... Priložene fotografije več kot pokaže, da ni neke blazne škode, kakor jo pa opisuje avtor članka. Slovenija je kolesarjem in mnogim drugim športom zelo neprijazna, najboljše, da mladina in vsi postanejo vroboti, jim dati telefone in tablice v roke, na katerih bodo viseli 24/7, pobijejo vse živali v gozdu, saj povzročajo škodo itd... Namesto, da bi kaznovali mularijo, katera dejansko naredi ogromno škodo s štirikolesniki in kros motorji in pa seveda kmetov, kateri y vlako hlodov razkopljejo goydove in travnike in tako resno povzročajo erozijo zemlje ker ne pospravljajo za sabo, to pa ne. Za kolesarje pa je dokazano, da delajo manj škode, kot pa pohodniki. Varnostno pa tudi ne ogrožajo drugih sprehajalcev, saj ne divjajo 90km na uro, kvečjemu 20, 30, več pa tako ne moreš iti hitro, yabvore so pa tudi odlične na gorskih kolesih, saj nimajo gumic kakor imajo cestna kolesa. Tudi sam imam gozd in me kolesarji ne moti, še vesel bi bil, če bi kdo prikolesaril mimo moje hiše, a žal prdijo samo s kros motorji mojed hiše inse niti ustavijo ne, da bi pozdravili, škodo pa fajn povzročajo s temi motorji.

Matej Obu (nepreverjen)

Pa smo tam...ne reševati, raje prepovedati!
Glede na to, da je velika večina tako “graditeljev”, kot tudi uporabnikov tovrstne nelegalne gorsko-kolesarske infrastrukture otrok, bi bilo primerneje, kot da njihove starše pozivamo k ukrepanju in discipliniranju razmisliti, kako vsej tej množici nadebudnežev na kolesih omogočiti aktivno preživljanje prostega časa na legalnih “trailih”. Če je uspelo eni od mestnih urbanih subkultur s samoorganiziranjem v mestu dvigniti dovolj prahu, da je dobila svoj prostor pod soncem v obliki skoraj €700.000 vrednega športnega objekta, ki se odpira jutri, potem ni hudič, da nam bo v mestu uspelo rešiti tudi to zagato. Lahko pa, verjamite kar lepemu številom “mladičev”, ki svoj prosti čas preživljajo na gorskih kolesih v naravi, to prepovemo...in jih naženemo nazaj v mesto...ali?
Potrebno pa se je tudi vprašati, ali si lahko ena skupina uporabnikov prostora (recimo pohodniki) do te mere prilasti naravno okolje, da so vsi ostali potencialni uporabniki v njem naenkrat tujki. Potem pa je tu še moment konsenza in edukacije vseh vpletenih. Ne pa takoj “na nož” in s prepovedmi. Naravno okolje je eno za vse. Z veliko mero samo-omejevanja, seveda, ki pa jo bomo dosegli samo s tem, da bo vsem postalo jasno, da nam naravno okolje ne pripada, ampak da imamo privilegij, da se lahko gibamo po njem. Peš, na kolesu ali kako drugače.

KontraVolta (nepreverjen)

Pizda nic jim nena pase. Najbolse da je mladina poskrita po propadlih prostorih pa kadi travo ali pa so zaprti doma pa visijo na racunalniku. Tam naj grejo raje lovit privatnike pa bedake ki mecejo odsluzene aparate in gradbeni material po gozdovih prasice

Hektor (nepreverjen)

S cim so v otrostvu hranili tega novinarja in kaksne travme nosi v sebi?Res se nekaterim godi krivica predvsem v glavah. Kar se tice policajev, vsak ko ima vsaj malo zdravega razuma se obrne stran in pusti mulce uzivat v miru.
Pubeci vsi na pecikle in v naravo, se sam se vam bom pridruzil ko bosta sluzba in cas dopuscala.

Niko Grgurevič (nepreverjen)

MOM kaže svoj odnos do Piramide z (ne)urejanjem glavne sprehajalne poti do kapelice, z brezbrižnostjo do propadanja vinogradov, zapuščenimi izkopaninami gradu, tudi letnega lokala okoliških vinogradnikov ni več.
Mariborčani,ki hodimo ali vozimo po Piramidi in Kalvariji,dobro poznamo stanje gozda in poti v njem. Nikdar še nisem imel neprijetnih srečanj s kolesarji,2x pa nas je na družinskem sprehodu skoraj povozil motokrosist. Koliko škode naredi en motor v primerjavi s kolesom,verjetno ni treba razlagat. MOM bi raje vložila energijo v ureditev MTB poti in s tem promovirala zdrav življenjski slog,kot pa da mladoletnike preganja.
Dodam še,da nisem videl še niti enega drevesa ob vseh peš poteh na Pohorje,ki bi se sušilo zaradi pohodnikov,kaj šele,da bi se jim izrekalo kazni ali zapiralo poti.
Da se zadeve da dogovorno reševati,kažejo premiki na Planinski zvezi Slovenije,ki je uspešno trasirala Slovensko turnokolesarko pot.
Seveda s kaznovanjem otrok cilj(ki je povsem napačno zastavljen),nikakor ne bo dosežen.

Silvo B. (nepreverjen)

Neurejena sprehajalna pot na Piramido, pokvarjene lučke na poti, katastrofalno neurejene izkopanine na Piramidi, zapuščene vrhunske vinogradniške lege... it itd, z vsem zgoraj zapisanim se strinjam!!! .....

In reply to by Niko Grgurevič (nepreverjen)

Karl (nepreverjen)

Pa to so pravi kriminalci?

Klavpo (nepreverjen)

Hvala bogu da so na kolesih in zunaj. Mladino je treba podpret, saj bi verjetno vsi šli na Pohorje v bike park pa stane en dan tam 25eur. Naj občina subvencionira letno članarino pa ne bo nikogar z gorskim kolesom v mestnem parku, na Piramidi itd.

Franci (nepreverjen)

Ali bi morda lahko občina financirala kakšen pump park, kot je npr. v Ljubljani in drugod? Ti parki so odlično obiskani, tudi odličen trening se lahko izvaja, obenem pa se naravne površine pusti pri miru. Predlog občini MB, preden se ukrepa rigorozno s policijo in redarji.

Kolo na pedala (nepreverjen)

Ob branju takih člankov se spomnim na del v komadu "klemen klemen- keš pi*ke" kjer avtor opozori na prijatelja Ernija s tem, da mu policija lahko samo pofa*a rt!

@kolesarji_pesci (nepreverjen)

Kar nekaj rešitev je možnih. Preganjati mladino in prepovedi ne morejo biti dobre rešitve.

http://www.kolesarjiinpesci.si/odziv-kolesarji-v-mestnem-parku-da-ali-n…

Smetar (nepreverjen)

Ras ste ujeli velike ribe!!! Čestitam policiji. Naj gre mladina raje pred televizor. Butalci na kvadrat!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice