Lesene torbice iz Maribora so požele navdušenje tudi na newyorškem tednu mode, številni kupci prihajajo iz tujine, na primer iz ZDA, Velike Britanije in celo Islandije. Za zgodbo Wooditbe stoji mariborski restavrator Tomaž Lipovec.

Tomaž Lipovec je restavrator in oblikovalec iz Maribora, ki je v svet poslal lesene torbice pod znamko Wooditbe. Je inženir lesarstva, ki ima rad tehnične izzive. Ima se za esteta, ki rad hodi po muzejih in galerijah, kjer se poglablja v zgodovinske sloge, da lahko motive preteklosti prevede v sodobne oblike. 

Kot izvedenec za uporabno umetnost, predvsem za pohištvo in dekorativne predmete, znanje izpopolnjuje že leta. Staremu pohištvu vdahne novo življenje. Skrbno sledi bohotnim krivinam preteklosti in obnavlja bogate intarzije. A po duši je minimalist, zaljubljen v les. Ženske pa v zadnjih treh, štirih letih navdušuje z elegantno oblikovanimi torbicami, ki tudi v tujini dvigujejo vse več prahu.

Ljubezen do lesa ga spremlja že od malih nog

»Dejansko sem že kot mali fantič rad izdeloval iz lesa, na morju sem pobiral naplavnine, zabijal žeblje, tako da sem bil najbolj vesel - bolj vesel kot bombona - pesti žebljev,« nam zaupa restavrator in oblikovalec torbic Wooditbe.

Od restavriranja starega pohištva ga je v zadnjih letih poneslo še do oblikovanja torbic iz lesa: »Torbica me je zainteresirala, ker je tehnološko izredno zapleten predmet in dejansko mora biti funkcionalen, uporaben, lep, estetski, seveda pa tudi prostoren.«

Kot pravi, je najtežje iz lesa izdelati eleganten kos. Les zato kombinira s kovino. Njegova vodila so proizvodna odličnost, izbira dobrega materiala in konstrukcijska racionalnost.

»Noben vijak, noben okrasek ni tu brez namena. Zato uporabljamo tudi slikovite vrste furnirja, najraje eksotične vrste, kjer je slika furnirja ravno tisti največji okras torbice,« svojo vizijo pojasnjuje Lipovec.

Torbice najraje kupujejo moški - za svoje ženske

Stranke cenijo ročno delo ter naravne in ekološke materiale, ki odlikujejo dizajn torbic.  Zakaj je kar 80 odstotkov kupcev teh elegantnih torbic moških, pa je zanj manjši misterij: »Najbrž želijo, da so njihove punce urejene, da nekako izstopajo, da so posebne in unikatne. Zanimivo je tudi, da ko pride kakšen par v trgovino, torbice najprej opazijo moški.«

Pri izdelavi mu pomaga povezanost s starinami. Za novejši model torbice je razvil posebno tehniko lepljenja furnirja na usnje in obdelavo z laserjem.

Kupci iz vsega sveta

Lesene torbice so požele navdušenje tudi na newyorškem tednu mode, številni kupci prihajajo iz tujine, na primer iz ZDA, Velike Britanije in tudi Islandije. Doslej so prodali že več kot 400 torbic.

»Kot starinar, kot antikvar, si želim, da bi te torbice nekoč bile tudi predmet nekih avkcij, čez stoletja ali v drugem stoletju,« upa Lipovec.

Marsikdo pa torbico Wooditbe kupi tudi z namenom, da jo doma razstavi kot oblikovalsko do vršen kos.  

Starejše novice