Foto: Borut Ambrožič (Predsednik Hortikulturnega društva Maribor- čebelarska sekcija) in Marko Cesar (čebelar)
Mirno nedeljsko popoldne so v središču Maribora popestrile čebele. Preverili smo, kaj se je dogajalo.

V središče Maribora se je včeraj zatekel roj čebel. Opazili so ga okoli 13. ure, ustavil pa se je kar na terasi lokala Papagayo na Gosposki ulici, ki je ob nedeljah zaprt, zato so imele tam čebelice precejšen mir za pristanek. 

Gre sicer za naravno obnašanje teh živali, tako imenovanega rojenja čebel, ko se del družine z matico odseli na novo lokacijo.

»Ko smo prišli mi sem, ni bila to ena, deset, sto čebel, to jih je bil po mojem milijon. Bil je cel roj čebel in je šel v bistvu naključno mimo čebelar - tako so vsaj meni rekli - in jih je videl, prinesel opremo in jih polovil,« nam je dejala Lara Mihajlovič, vodja lokala Papagayo.

Usedle so se za mizo, naročile pa niso nič

V Mariboru je nekaj urbanih čebelnjakov, sicer pa lahko roj ob selitvi opravi pot, ki je dolga tudi po nekaj kilometrov - zato ni znano, od kod so prišle.

Klicu na 112 se je odzval čebelar iz bližnjega Razvanja, ki je roj spravil na varno in ga tudi oskrbel. 

»V enem lokalu so se čebele usedle dobesedno na stol in na mizo. To je v bistvu naravni pojav, to je bil čebelji roj, ki je v bistvu zapustil čebeljo družino in je iskal novo domovanje,« je dejal Marko Cesar, čebelar.

Kot je povedal, je najpomembnejše najprej najti matico, ostale čebele ji sledijo: »S prvim poskusom sem ulovil matico, tudi sam sem jo našel v tej gneči čebel. Ker matica je večja, tudi malo drugačne barve in če si malo bolj pazljiv, lahko tudi matico najdeš.« 

Čebelji pik - kako si pomagati?

Pred pikom čebele se najlažje zavarujemo, tako da ostanemo mirni v njeni prisotnosti. Če pa do pika pride, pa je postopek prve pomoči razložil Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Maribor:

»Najbolj pomembno je, da poskušamo izvleči želo, torej pogledamo, če je torej na tistem mestu vboda črna pika. To pomeni je želo še noter. Nato takoj začeti s hlajenjem, mesto vboda torej hladimo. Seveda zaplete se lahko pri tistih, ki so hujši alergiki in so znani, da pride do nekih hujših oblik alergije, zlasti do otekline dihalnih poti.« 

Pojave rojenja čebel navadno opažamo med aprilom in avgustom, v tem času pa se zatečejo na drevesne veje, fasade, razpoke in tudi v dimnike in zračnike - tudi v tem primeru je najbolje čim prej poklicati 112 ali lokalnega čebelarja.

Foto: Borut Ambrožič (Predsednik Hortikulturnega društva Maribor- čebelarska sekcija) in Marko Cesar (čebelar) 

Komentarji (4)

Zvegla (ni preverjeno)

Noben ne hodi tja, pa so pac sle cebele...

Cavoglave (ni preverjeno)

vi kar pisite neke bedne clanke in speljujte fokus od resnicne problematike-pred nosom vam srbski cetnik unicuje maribor,kradejo iz javnih sredstev za lastne koristi-maribor se utaplja v najvecji zgodovinski bedi in revscini-rekordni financni primanjkljaj pod diktaturo srbskega cetnika- grozovito-vi se pa zabavajte s clanki o cebelah -idioti-kdaj bo -nesimo ga vun!!vas vprasam!!!!

In reply to by Zvegla (ni preverjeno)

Zvegla (ni preverjeno)

gostje so pa naročal "čebelji pik" :D

PROFA (ni preverjeno)

Halo? Nedelja je bila in lokal zaprt. Kako se "naroči" v tem primeru..?

Starejše novice