Si predstavljate, da se ob grobu pokojnika predvajajo njegove fotografije, njegov glas pa vam sporoča nikoli prej izrečene misli? Od danes je to mogoče.

Če smo do sedaj umrle pokopavali v nagrobnike, s kamnito ploščo, ki je vsebovala o pokojniku samo ime, priimek in letnici rojstva ter smrti, morda še kakšno manjšo fotografijo, bo odslej za pokojnikom možno izvedeti oziroma se spominjati veliko več. Pokopališča se namreč posodabljajo in digitalizirajo. Prvo na svetu je ravno mariborsko pokopališče na Pobrežju. 

Na Pobreškem pokopališču prvi digitalni nagrobnik

Če smo se nekoč začudeno posmihali ideji, da bi ob grobu svojca še enkrat lahko videli njegov obraz ali slišali njegov glas, pa je od danes na pobreškem pokopališču v Mariboru to tudi mogoče. Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru je z domačimi in mednarodnimi SME-ji (malimi in srednje velikimi podjetji) predstavila revolucionarni izdelke – digitalni nagrobnik iTernal. Gre za vzorčni primer. 

Inovativno pokopališče predstavilo še eno novost

Pobreško pokopališče je bilo že pred leti prvo v Evropi, ki je predstavilo možnost spoznavanja pokopališča oziroma iskanja grobov prek mobilne aplikacije ​ARTOUR . Tokrat so šli korak dlje in predstavili še eno noviteto – digitalni nagrobnik. Lidija Pliberšek, direktorica pogrebnega podjetja Maribor, pojasni, da so se spomeniki skozi stoletja spreminjali. Nekoč je bilo na nagrobnikih zapisanega veliko več, tudi poklic in posvetila. Zadnja leta se svojci odločajo, da bodo pokojniku na grob zapisali le ime in priimek, niti letnice niso več popularne. Digitalni pristop pa je prinesel preobrat v razvoju nagrobnikov. Na vprašanje, kdo bo prišlo do realizacije, odgovarja, da odvisno od percepcije posameznika:

Nagrobnik bo lahko predvajal sliko, besedilo, film

Milan Zorman iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v projektu sodeluje od idejne zasnove. Najprej so pripravili vse potrebno za tehnično delovanje nagrobnikov, pripravili so specifikacijo za strojno in programsko opremo, izračunali, koliko energije bo takšen spomenik porabil, k projektu vključili ustrezne podizvajalce na tistih področjih, ki jih ne morejo pripraviti sami na FERI-ju:

Digitalni nagrobnik iTernal je plod dela strokovnjakov z različnega področja. Danes so predstavili prvega na svetu in to na mariborskem pokopališču. Že za to leto naj bi imeli 30 naročil. Cena takšnega nagrobnika pa je 3000 evrov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rogoz15 (nepreverjen)

vredu je

Starejše novice