Ste že obiskali picerijo Tottapizza? Bralci Mariborinfo so odločili, da tam pečejo najboljše pice v Mariboru. Kaj je skrivnost dobre pice, smo preverili pri lastniku, ki je tudi sam izkušen picopek.

V Mercator centru Pobrežje diši po picah iz krušne peči. Tamkajšnja picerija je navdušila tudi bralce Mariborinfo, ki so ji podelili naziv 'naj pice'. 

Lastnik Jure Ogrin si je dolga leta želel imeti svojo picerijo. Ko je od prejšnjega lastnika prevzel Tottopizzo Pizzerio, so se njegove sanje uresničile.

Z Juretom smo se pogovarjali o začetkih picerije, o ponudbi, o načrtih za prihodnost in nazivu naj pice v Mariboru. 

Picopek s Tottopizzo uresničil sanje o svoji piceriji

Kot je povedal, se je njegova zgodba s Tottopizzo začela, ko je s prijatelji hodil tja na pijačo. Začeli so spoznavati picopeke, natakarje, tudi prejšnjega lastnika.

»Vedno sem ga 'hecal', da če on tega več ne bi imel, da bi pa jaz to vzel,« je povedal Jure. V piceriji je videl potencial za nadaljnji razvoj, hkrati pa je sanjal o svoji piceriji, da bi »fural svojo stvar«. To se je kasneje tudi zgodilo. 

V času korone ga je poklical prejšnji lastnik in ga vprašal, ali je še vedno pripravljen prevzeti picerijo. »Takrat so ravno bili tisti težki časi, nisem vedel, kaj naj naredim. Pa sem rekel 'probati je treba, pa zgubiš ali dobiš'.« Tako je picerijo vzel v najem. 

Jure, ki je sam picopek, se je tega dela priučil v Ancori, kjer je delal 18 let. Tam je začel delati kot natakar, a ker je po poklicu kuhar, je 'prestopil' v kuhinjo. »Tako sem začel postopoma ustvarjati to zgodbo,« pravi. 

Dodaja, da gre velika zahvala za Tottopizzo prejšnjemu lastniku. Jernej Letonja je picerijo vodil od samega začetka, ko je Mercator center začel z delovanjem. »Ime je ostalo enako, tudi osebje, ki je je prej delalo tukaj, je ostalo,« razlaga Jure. 

Bogata ponudba tudi za vegetarijance in vegane

»Smo kavarna in picerija,« pojasnjuje lastnik. V ponudbi imajo poleg pic tudi solate in sladice. A glavna zvezda so seveda pice. Kot razlaga Jure, je najbolj priljubljena še vedno Klasika. 

Veliko gostov se odloči tudi za njihovo domačo pico, ki se imenuje enako kot picerija. Tottapizza navdušuje s kombinacijo pelatov, mozzarele, pancete, češnjevega paradižnika, rukole, parmezana in origana.  

Priljubljena je še Mexica, Štirje letni časi, Morska, tudi Bolonjska. V ponudbi imajo tudi pester izbor vegetarijanskih in veganskih pic. Zraven klasičnega testa imajo na voljo tudi polnozrnato in brezglutensko. 

Krušna peč poskrbi za čar pice

Kakšna je skrivnost za dobro pico? »Da je pica dobra, se more res veliko stvari poklopiti,« pravi Jure, ki kljub temu da je lastnik, še vedno dela v kuhinji.

Meni, da poseben čar pici doda tudi krušna peč: »Krušna peč naredi, da je pica dobra, hrustljava.«

Dodaja, da je v krušni peči treba znati speči dobro pico, saj je temperatura odvisna od drv in zato ni vedno enaka: »Tu je lahko en detajl narobe pa bo pica zažgana, ne bo v redu pečena.«

Veliko pozornosti namenijo tudi pripravi testa oziroma temu, da je struktura testa takšna »kot more biti«.

Naziv 'naj pice' potrditev dobrega dela

Da ima picerija Tottapizza res dobre pice, kaže tudi dejstvo, da so jih bralci Mariborinfo na spletnem glasovanju izbrali za najboljše v Mariboru.

Tega, kot pravi lastnik, niso pričakovali. Navdušeni so bili že nad uvrstitvijo med top deset. 

»Sem bil kar presenečen, da smo bili izbrani za najboljšo pico,« je povedal. Dodaja, da so sčasoma povečevali ponudbo in kvaliteto, veliko delajo tudi na družbenih omrežjih. Za te skrbita njegova žena in ženina sestra. 

Tudi sicer pri vodenju picerije sodeluje cela družina: »Žena je računovodkinja, mi papirje vodi, na družbenih omrežjih, ureja spletno stran. Vsi smo not v tem.«

Kljub dobremu oglaševanju na družbenih omrežjih, največ stavijo na dobre besede, ki jih širijo gostje.

»Najboljša reklama je vedno od ust do ust,« pove Jure: »Nekdo reče 'Bil sem na pici Tottapizzi, pa je pica bila bomba. Idi probat'. Mislim, da smo na tak način veliko ljudi pridobili.«

»Nad zmago smo bili res navdušeni,« dodaja Jure. Kot pravi, jim to pomeni, da se je treba truditi še naprej, da je treba to zgodbo dalje 'furat'. »Moramo delati na tem, da bomo še naprej tako dobri ali še boljši,« meni. 

V načrtu tudi testenine

Kakšne načrte imajo za prihodnost? »Če nam bo prostor dopuščal, bomo v ponudbo vključili še testenine,« razlaga Jure: »Za ostalo pa nimamo prostora, smo bolj mala ekipa, bolj mali prostor je.«

Kljub omejitvam torej načrtujejo razširiti ponudbo še s testeninami. »Kar pa bi potem bilo čisto dovolj,« meni lastnik: »Vedno pravim, manj je več.«

Komentarji (1)

Surfeiter (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

"Manj je več" ... "reklama od ust do ust" ... pa daj, jebote, nekaj novega ... recimo ... "po naši pizzi fukaš
malo ali okusno" ... "po pizzi, ki jo poješ pri nas, ti ga cure ližejo celo noč in cel dan. Okus ima po gorgonzoli (z malo domišljije)" ...

Starejše novice