V ponovno branje vam ponujamo trinajst zgodb izjemnih posameznikov in posameznic, ki smo jih skozi leto 2018 predstavili na Mariborinfo.

Še pred dvanajstimi meseci novo leto je te dni že v izteku. V uredništvo Mariborinfo je leto 2018 prineslo ogromno zanimivih zgodb, ki ne bi smele potoniti v pozabo. O ljudeh, ki navdihujejo. O idejah, ki odpirajo obzorja. O življenjskih zgodbah, ki brišejo solze. 

Zato vam te zgodbe, drage bralke in bralci, znova ponujamo v branje.

Sebastijan Piberl - štajerski zdravnik, ki z modernimi tehnologijami spodbuja preventivo

Sebastijan Piberl je specialist splošne in urgentne medicine, ki se z novimi tehnologijami in implementacijo v zdravstvu intenzivno ukvarja zadnjih osem let. Tudi drugim kolegom iz zdravstvene stroke svetuje, naj snamejo očala. »Zunaj so znanja, so vedenja, ki nam manjkajo, ki so enostavno dostopna in če vsak lahko za sebe najde stvari, je za pacienta vedno najboljše,« svetuje štajerski zdravnik.

Ana Rogel - dekle s kožo metulja

Ana Rogel je 19-letno dekle, ki je zaradi bulozne epidermolize večji del življenja preživela v bolnišnici in prestala toliko posegov, da samemu številu sploh ne sledi več. »Moje telo je kot platno, na katerem se vsak dan pojavi nova umetnina,« pravi. Njena moč in volja, da premaga prav vse ovire, ki se ji postavljajo po poti, sta občudovanja vredni.

A zasluge pripisuje svojemu značaju, ne toliko izkušnjam, ki jih je pridobila z bulozno epidermolizo: »Poznam ljudi z isto boleznijo, ki so depresivni in jezni na cel svet. Jaz bi bila takšna tudi brez bolezni. To je samo karakter.«

Robert Kereži - Mariborčan, ki je s tekom premagal 250 kilometrov puščave

Mariborčan Robert Kereži je premagal sloviti Marathon des Sables, na katerega je prišel, kot pravi, po sreči. V šestih etapah je pretekel skupno 250 kilometrov, ob tem pa so se maratonci v perujski puščavi soočali s številnimi drugimi težavami. Puščava mu je spremenila pogled na svet.

Manč Kovačič - človek, ki stoji za odličnimi predstavami otrok s posebnimi potrebami

Učitelj in avtor glasbe Manč Kovačič o ustvarjanju s skupino otrok s posebnimi potrebami na Osnovni šoli Gustava Šiliha Maribor govori brez zadržkov. Nastopajočim je treba prilagoditi scenarij, saj gre pri otrocih s posebnimi potrebami za »prilagajanje vsega, vsemu in v vsakem trenutku«.

Tako mora biti vsebina dovolj lahka, da jo lahko izvedejo, a hkrati zanimiva tudi publiki. »In ko se ta juha nekako v možganih skuha in jo prvič poskusiš, potem nekako vidiš, ali si zadel ali ne, in sicer glede na motiviranost tistih prvih, ki jim to predlagaš. In to so pri meni navadno otroci.«

Simona Lečnik Očko - avtorica knjige Slovenština in jaz, ustanoviteljica Akademije vrednot – Lumie

Od nekdaj strastna ljubiteljica bontona in pravil lepega vedenja. Simona Lečnik Očko si želi predvsem prijaznega sobivanja, je letošnje poletje odprla pot Lumii – akademiji vrednot, s katero želi obuditi vrednote, za katere verjame, da tlijo v nas: »Vrednote, katerih upad čutim, je treba živeti. Kako bom učila spoštovanja, če ga sama ne izkazujem drugim? Vsak mora izhajati iz sebe. Denar, izobrazba in veze že odpirajo vrata, a ne vsa. Kljub očitkom, da govorim utopično in naivno, sem v to prepričana

Alja Horvat - mariborska ilustratorka, ki razstavlja v Los Angelesu 

Alja Horvat je študentka, predvsem pa ilustratorka, ki prihaja iz Maribora in se lahko že pri 21. letih pohvali z razstavljanjem ilustracij v Los Angelesu ob družbi ostalih, občudovanja vrednih in neverjetnih umetnikov. »Ljudje večinoma mislijo, da za uspeh ni potrebno garati in da večini ljudi, ki so uspešni, to pade z neba ali pa gre le za srečo. In to je največja zmota. Za uspeh je res treba dati maksimalno od sebe in delati več kot drugi,« nam je zaupala.

Gašper Dimnik - 14-letni Mariborčan, ki v eni minuti prebere več kot 8500 besed

Gašper Dimnik iz Maribora je najhitrejši bralec v Sloveniji. Besedilo pravzaprav skenira po diagonali in na vsaki strani izpusti 15 odstotkov vsebine. Kljub temu si zapomni dovolj za naslov državnega prvaka. Zanimalo nas je, kaj je ključ do tako hitrega in učinkovitega branja. Kako mu je sploh uspelo na tekmovanju v eni minuti prebrati natanko 8523 besed?

Stanka in Igor Benčevič - popotnika, ki stojita za zgodbo Muzikafeja

Družinsko potovanje okoli sveta je za zakonca Benčevič pomenilo prelomno točko v življenju. Mnogi po taki neverjetni izkušnji napišejo knjigo, ona pa sta s svojim Muzikafejem spisala izjemno turistično zgodbo. Muzikafe pravzaprav ni le lokal, temveč velja za pravi dom kulture in nudi edinstvena prenočišča. Številni mednarodni turistični vodiči pa ga izpostavljajo kot enega izmed ptujskih in slovenskih turističnih biserov.

Jan Robin - minimalist z džunglo sredi Maribora

Stanuje sredi Maribora in vzgaja svojevrstno sobno džunglo 70 različnih sobnih rastlin. Profil Jana Robina smo zasledili na Instagramu, ko so nas očarale zelene rastline in fotografija z ogromno Monstero delicioso, ki šteje že okoli 12 let, sam pa nam je zaupal, da ima »rad rastline, odkar pomni«. Pri negi svojih rastlin ne gleda na uro, saj gre za hobi in s tem užitek – »in kolikor časa vzame, pač vzame«.

Klaudija Šajtegel - prikupna štajerska teta Pehta, ki staremu lesu vdihuje novo življenje

Klaudija Šajtegel iz Slovenske Bistrice v naravi najde materiale, ki jim povrne življenje. Tako iz kosa lesa, ki ga najde v vodi, ustvari poličko, ali pa 200 let stari trami oživijo na sliki. Ko je izgubila službo, je spoznala, da je čas za samostojno pot, na kateri je ne bo nič omejevalo.

S partnerjem sta nato staro leseno drvarnico preuredila v Anitin atelje (Anita je namreč ime, pod katerim je poznana prijateljem), ki ima preprost, vendar poseben pečat – dušo, ki diha in živi z njenimi umetninami.

Niko Balažic - mladenič, ki lovi sanje z animiranimi filmi

21-letni Niko Balažic se ukvarja z ilustracijo, oblikovanjem logotipov, montiranjem posnetkov, ustvarjanjem animiranih risanih filmov in še bi lahko kaj dodali. K animaciji je resno pristopil po končani srednji šoli in danes se loteva tako reklam in videospotov kot tudi zabavnih animacij in risank. Vse skupaj se je začelo z risanjem, ko so ga navdušile animirane serije iz 90-ih let, kot so Tom and Jerry, Ed, Edd n Eddy in The Pink Panther. Širni Sloveniji se je predstavil z animirano sceno The Bully Hunter.

Mojca Kac - ustanoviteljica zdaj že družinskega podjetja MiniBini

Misel, da je dan danes poslovni uspeh skoraj nemogoč, saj časi niso prav rožnati, je razbila Mariborčanka, ki je iz svojega hobija ustvarila družinsko podjetje. Mojca Kac, ustanoviteljico zdaj že družinskega podjetja MiniBini, je za oblikovanje in šivanje oblačil za otroke navdihnila hčerkica Zala. Sicer arhitektka po poklicu je pred tremi leti poskusila oblačila in dekoracije za sobico, ki jih je sicer oblikovala le za svojo Zalo, prodati in izkazalo se je, da obstaja za to veliko povpraševanje.

Mojca Cimerman - Moderna babi

Maskara in visoke pete ... Kaj sploh odlikuje moderno babico? Mariborčanka Mojca Cimerman, moderna babi in učiteljica razrednega pouka, ki jo je življenje iz osebnih razlogov in službe poneslo v Prekmurje. Največje napake staršev vidi pri vzgoji v nedoslednosti, popuščanju, ignoranci, grožnjah, neizpolnjenih obljubah ter pomanjkanju odkrite in jasne komunikacije: »Največja napaka je, kadar se v družini ne razvije pozitivna komunikacija in zaupanje med družinskimi člani

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice