Foto: Mitja Florjanc, MKC Maribor
Letošnja parada ponosa predstavlja vrhunec Mavričnega junija v Mariboru, ki poteka pod sloganom »Zate, zame, za nas.« Organizira jo program Maribor skozi rožnata očala, v Mariboru pa bo potekala drugič.

Ekipa programa Maribor skozi rožnata očala tudi v letošnjem juniju organizira dejavnosti, namenjene obeležitvi meseca ponosa skupnosti LGBTQIA+.

Tako imenovani Mavrični junij v Mariboru bo trajal ves mesec, obsegal pa bo kulturnoumetniške, zabavne in informativne vsebine, ki bodo potekale v živo in na spletu.

Tokrat se jim pridružuje tudi parada ponosa, ki se konec junija po dveh letih vrača v Maribor in se bo med dogodki zvrstila kot zadnja.

Druga parada ponosa bo potekala to soboto, 26. junija, na Trgu svobode v Mariboru. Dogajanje se bo pričelo z zbiranjem ob 16. uri, ob 17. uri pa je napovedan protestni shod. Parada ponosa se bo zaključila s političnim programom z različnimi govorkami in govorci.

»V nastajanju je program, ki bo poleg samega shoda vključeval še govorce in kulturno-umetniški segment. Pri oblikovanju slednjega se nam zdi pomembno, da v dogodek vključimo imena, ki niso zveneča in jim s tem podarimo priložnost, da se izpostavijo,« pravijo v programu Maribor skozi rožnata očala.

Kot ob prvi paradi ponosa v Mariboru, pa tudi letos trase parade, iz varnostnih razlogov, pred samim dogodkom ne bodo razkrili.

Parado podprla tudi Arsenovič in Čeferin

Mladinski kulturni center Maribor je prvo parado ponosa organiziral pred dvema letoma v sodelovanju z romunsko organizacijo Go Free v okviru mednarodnega projekta Združeni s ponosom v Mariboru.

»Letos poteka 50 let od stonewallskih uporov, ki predstavljajo začetek organiziranega gibanja LGBTQIA+ skupnosti. Parade, ki po svetu po večini potekajo v juniju, predstavljajo spomin na stonewallski upor, ki se je zgodil konec junija v New Yorku. Parade so tako, izhajajoč iz tega zgodovinskega konteksta, primarno namenjene LGBTQIA+ skupnosti, nikakor pa se jih ne udeležujejo samo LGBT+ osebe,« so takrat sporočili iz Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Častni pokrovitelj prve parade ponosa je bil prav župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki bo prav tako častni pokrovitelj druge parade.

»Na mariborski občini so nam potrdili soglasje, ki ga potrebujemo za izvedbo parade. Ob zagotovilu, da župan dogodek podpira, so odobrili tudi našo prošnjo za častno pokroviteljstvo. Izjemno nas veseli, da si lahko prizadevamo za opolnomočenje in vidnost skupnosti LGBTQIA+ ob podpori občine. Zgled vodstva mesta namreč na pomemben način pripomore k bolj ugodni in odprti klimi,« poudarjajo organizatorji.

Zbrane je takrat pozdravila tudi Andra Camelia Cordos iz organizacije Go Free, Sophie Honey, veleposlanica Velike Britanije v Sloveniji, Simona Muršec iz Društva parada ponosa Ljubljana in Lea Dvoršak, mlada aktivistka.

Prvo parado ponosa je podprl tudi Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze.

Foto: Maribor skozi rožnata očala

»Zakaj parada ponosa, na kaj so oni ponosni?«

Prav vsakokrat se ob takšni ali drugačni omembi LGBTQIA+ skupnosti in parade ponosa na družbenih omrežjih vrstijo vprašanja, zakaj je parada ponosa spoh pomembna in pa »na kaj so te oni ponosni?«.

Organizatorji mariborske parade ponosa poudarjajo, da dogodek, kot je parada ponosa, za skupnost LGBTQIA+ pomeni priložnost za vidnost in avtentičnost, ki je tem osebam v vsakdanjem življenju pogosto odvzeta, še posebej v javnih prostorih. 

»S takšno javno gesto povezovanja in samozavesti se LGBTQIA+ osebam, ki so družbeno, materialno ali politično izolirane, vliva upanja, da tudi zanje obstaja prostor v domačem okolju. Še posebej zdaj, ko se vsi dobro zavedamo, kako dragocen je človeški stik, je to nekaj neprecenljivega. Po drugi strani je parada tudi sporočilo, opomin na obstoj, aktivno vključevanje v družbo in javnost,« so jasni v programu Maribor skozi rožnata očala.

Pri tem dodajajo, da je zavzemanje za pravice LGBTQIA+ oseb zavzemanje za pravice vseh, saj sistemu, ki katerokoli skupino ljudi vztrajno postavlja na obrobje in ignorira njeno človeškost, ni resnično mar za univerzalno dobrobit človeštva.

»Še posebej v času, ko so pravice že tako marginaliziranih skupin praktično po vsem svetu pod napadom, je pomembno, da stopimo skupaj in gradimo nekaj boljšega in bolj vključujočega. Posebno sedaj, ko se soočamo s posledicami travmatične in uničujoče pandemije, je solidarnost ključna bolj kot kadarkoli prej,« poudarjajo organizatorji.

Pri tem zaključujejo, da je trajalo dolgo, da se je Maribor z lastno parado postavil ob bok drugim velikim mestom po Evropi in svetu ter da je pomembno, da Maribor še naprej kaže svojo inkluzivnost in zavezo k spoštovanju človekovih pravic ter da te vrednote zastopa tudi v praksi.

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Moja punca (nepreverjen)

Tudi jaz sem ponosen, da nisem LGBTQIA+, pa zaenkrat še ne nameravam "paradirat".

pohorskisvizec (nepreverjen)

Zakaj sploh parada....? Samo vpr.

Mark_o (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ti v članku lepo piše, brati treba.

»S takšno javno gesto povezovanja in samozavesti se LGBTQIA+ osebam, ki so družbeno, materialno ali politično izolirane, vliva upanja, da tudi zanje obstaja prostor v domačem okolju."

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

mrzlovodar (nepreverjen)

Bla, bla, bla

In reply to by Mark_o (nepreverjen)

mariborčanka (nepreverjen)

Se strinjam z predhodnikom, V Maribor prihaja druga parada ponosa, na prvi niso povedali kaj oz. na kaj so ponosni, mogoče bodo seda ?!

In reply to by mrzlovodar (nepreverjen)

Dr.Doctor (nepreverjen)

... "priložnost za vidnost in avtentičnost, ki je tem osebam v vsakdanjem življenju pogosto odvzeta, še posebej v javnih prostorih."
Še nikoli nisem opazil, da bi komurkoli bilo zato ker je G/L kaj odvzeto ... saj mu ne piše na čelu, kaj je ....

Sevedaa (nepreverjen)

Treba je pokazati, da greš "s časom naprej", da si KUL bolj od drugih.

Bravissimo (nepreverjen)

pedre pocastil srbski zupan-sramota za maribor-peder parada+ srbski zupan-poziv mariborcanon-mariborcanon-pripravljamo se za zahteve k odstopu arsenovica iz delovnega mesta zupana maribora!!!

In reply to by Sevedaa (nepreverjen)

Marburg ad drau (nepreverjen)

peders zupan naj čimprej spoka!!!!!mariborcani smo odloceni da ga nocemo vec za zupana-odstop arsenovica!!!!!!čimprej ga odstavimo!!!

Cavoglave (nepreverjen)

bravo-koncno!!!!!!vsi za odstop arsenovica iz delovnega mesta zupana!!!!!

In reply to by Marburg ad drau (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

to sem bil jaz
sem mislil da je to rit Metoda Trobca
te je bila pa le od Tanje Flaškon
Tanja ima enako rit kot Metod Trobec

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

seveda je popizdil
če si pa grda kot smrtni greh
je pač mislil da si ti tudi peder

baba od župana (nepreverjen)

moj ded je tudi enemu prst v rit tiščal
joj kakšna sramota
oba sta imela roza gate

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice