Foto: Jure Banfi
Z novim letom smo Čarobnemu Mariboru pomahali v slovo. Na mariborskem zavodu za turizem smo preverili, kako so zadovoljni z obiskom in izvedbo aktivnosti prazničnega decembra.

Panoramsko kolo, koncerti na prostem, stojnice, veliko silvestrovanje, dobra zasedenost turističnih kapacitet in dobrodelnost.

Preverili smo, kako so na mariborskem zavodu za turizem zadovoljni z izvedbo aktivnosti Čarobnega Maribora. 

»Na Zavodu za turizem Maribor, ki je eden od glavnih organizatorjev Čarobnega Maribora, ocenjujemo, da smo Mariborčanom in obiskovalcem ponudili številne in raznovrstne decembrske dogodke in vsebine ter tako pričarali vesel praznični utrip,« je povedala Monika Hlevnjak z Zavoda za turizem Maribor.

Veliko pozornosti pritegnila atrakcija na Glavnem trgu 

V prazničnem času je bilo v Mariboru najbolj svetlo in živahno zagotovo na Glavnem trgu, kjer je zaživelo razgledno panoramsko kolo.

Na Zavodu za turizem Maribor so zadovoljni zanimanjem, ki ga je vzbudilo spektakularno 23-metrsko kolo. Kot so povedali, je to pritegnilo veliko pozornosti in pozitivnih odzivov.

Točnega podatka o tem, koliko obiskovalcev se je zapeljalo s kolesom, na zavodu za turizem nimajo. Večer je sicer poročal, da je atrakcijo preizkusilo 15 tisoč obiskovalcev. 

Na Trgu Leona Štuklja novo leto pričakalo več tisoč obiskovalcev

Po dveh letih premora so ponovno organizirali priljubljene koncerte na prostem na Trgu Leona Štuklja, ki so bili odlično obiskani.

Najdaljšo noč v letu in sijajen zaključek Čarobnega decembra je v Mariboru zaznamovalo množično silvestrovanje na Trgu Leona Štuklja, kjer se je zbrala več tisočglava množica Mariborčanov in obiskovalcev mesta.

Po oceni Zavoda za turizem Maribor je na velikem silvestrovanju v mestu zvrstilo okoli 10.000 obiskovalcev. 

Tudi tokrat je silvestrovanje minilo brez ognjemeta, a kljub temu ni bilo nič manj veselo. Za zabavo je poskrbela glasbena skupina Coverlover. Na trgu so nastopili tudi Bepop in Sebastian. Za vrhunec večera je poskrbel Alfi Nipič, ki je na prelomu iz starega v novo leto zapel svoj zimzeleni Silvestrski poljub.

Za še več lepih trenutkov poskrbele dobrodelne akcije

Čarobni Maribor 2022 je imel tudi močan trajnostni in dobrodelni značaj. 

»Njegove vsebine smo napajali z lokalnim virom energije partnerja Elektro Maribor, v akciji Vrečka Srečka smo zbirali priložnostna darila za socialno ogrožene starostnike,« razlagajo na Zavodu za turizem.

Na Trgu Leona Štuklja so postavili točko ‘Priključi se z dobro energijo’, kjer so obiskovalci poganjali pedala bodisi za nabiranje dobrodelnih kilometrov za mentorski program Zveze prijateljev mladine Maribor za mlade v stiski bodisi za prižiganje lučk na bližnji novoletni smreki. 

Zasedenost namestitvenih kapacitet večja kot v rekordnem letu 2019

Na podlagi podatkov, ki so jih pridobili s strani nekaterih ponudnikov v mestu in bližnji okolici, na Zavodu za turizem Maribor ocenjujejo, da je bila povprečna zasedenost nastanitvenih kapacitet med božično-novoletnimi prazniki okoli 65-odstotna. Za primerjavo, v letu 2021 je bila okoli 40-odstotna, v letu 2019 pa 50-odstotna. 

Gostje so bili predvsem iz Slovenije, Avstrije, Madžarske in Nemčije. 

Zasedenost na Pohorju je bila okoli 75-odstotna, gostje so bili predvsem iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske ter so bivali povprečno 3,5 dni.

Drsališče ob mariborskem Mestnem parku ostaja še ves januar

Mariborska občina oziroma njen zavod za turizem v prazničnem decembru že dve leti nista postavljala drsališča na prostem. A je letos ponovno zaživelo drsališče pri gostinskem lokalu Gallus Park Coffee pri Mestnem parku. 

To se zaenkrat še ne poslavlja. Drsanje bo tam mogoče še vse do 10. februarja.

Starejše novice