Pred zasloni preživimo vedno več časa, zato je izjemno pomembno, da smo seznanjeni z vplivi, ki jih ima na življenje otrok in mladostnikov konstantno gledanje v zaslon.

Gledanje v zaslone nam vzame velik del življenja. Otroci preživijo več časa pred zasloni kot pa v šoli. Povprečni sedemletnik preživi pred zaslonom celo leto svojega življenja, povprečen mladostnik v Evropi, pa do 18. leta pred zaslonom preživi štiri leta svojega življenja.

Kako gledajo na preživljanje časa pred zasloni mladostniki in kako stroka?

Večina ljudi si težko predstavlja življenje brez pametnega telefona, računalnika ali televizije. Čas, ki ga preživljamo pred zasloni, pa se iz dneva v dan povečuje.

Aleksander Koroša, specialist otroške in mladostniške psihiatrije opozarja, da večina otrok in mladostnikov prekomerno uporablja zaslonske tehnologije.

»Podatek, ki ga vem, je ta, da so naredili slovensko raziskavo, pri trinajstletnikih. Tri odstotke trinajstletnikov uporablja zaslone, več kot sedem ur dnevno, kar je zelo porazno.« 

Študentje se zavedajo težav

Študentje večino časa pred zaslonom preživijo zaradi izobraževanja.

»Če je vključeno to s faksom oziroma s študijem, približno do pet ur na dan, v kar je vključeno torej učenje na zaslonu, tudi na tablici preko zapiskov,« pravi študent Žan.

»Ene pet, šest ur glede na faks vse skupaj. Ja jaz tudi imam tablico recimo tudi na faksu, tako, da skoz sem na tablici šest, sedem ur mam jaz no celo,« dodajata študentki Iva in Katarina.

Vendar se študentje vseeno zavedajo, kako preveč časa, preživetega pred zasloni, vpliva na njihovo življenje.

»Se mi zdi ja, kar pretirano, se mi zdi, da to ful deluje slabo na naše možganske celice, sploh za oči in zdravstveno stanje na sploh,« pove študentka Stela.

»Iskreno preveč, se mi zdi, da telefon ni več samo sredstvo za komuniciranje in pogovor, ali pa slikanje, ampak postaja že računalnik. Ja pravzaprav vsa sporočila, ki jih dobimo od drugih so konstantna in maili in vse je preko telefona,« pa še dodajata Dominik in Sara.

Dolge vrste za programe za odvajanje

Prevelika uporaba zaslonov se lahko še prehitro razvije v odvisnost, opozarja stroka. Tina Kosi v.d. direktorja Urada Republike Slovenije za mladino pravi, da so za programe odvajanja od odvisnosti od zaslonov, dolge čakalne vrste. Do zasvojenosti je prišlo najprej zaradi računalnikov, pametnih telefonov, potem pa z mobilnimi podatki. Do interneta lahko zdaj dostopamo praktično povsod.

Prekomerna uporaba zaslonov vpliva tudi na duševno zdravje otrok. Gre za izjemno prepletena pojma, pri čemer je težko določiti, katera težava se je pojavila prej.

»Najpogosteje se prepleta to s kako depresivno motnjo, tam kar v 30 odstotkih, ko govorimo o prekomerni rabi zaslonov, ki gre do nivoja zasvojenosti, potem pa tudi z raznoraznimi drugimi duševnimi težavami,« dodaja Aleksander Koroša.

Pomembno izobraževanje otrok in mladostnikov

Nemogoče, tudi nesmiselno je, da bi otrokom preprečili uporabo tehnologije. Pomembno je, da jih na to temo izobražujemo.

Matej Behin in centra Šteker opozarja, da je pomembno, da naslavljamo škodljive učinke, ki jih ima prekomerna uporaba na razvoj mladih. V centru Šteker sodelujejo z različnimi šolami ustanovami, ki k njim napotujejo uporabnike na svetovanje in izvajajo preventivne delavnice na to temo.

Začne se pri nas samih. Zato je pomembno, da vsake toliko odložimo telefon, izklopimo računalnik in televizijo ter delamo tisto, kar nas res osrečuje.

Komentarji (12)

44 (ni preverjeno)

zdaj ste se pa zbudili...
katastrofa

Fischer (ni preverjeno)

Kaj šele "vplivneži" Instagrama in OF. Verjetno po 12 ur zijajo v ekrane,če bo priletel kak lajk!

Mbb (ni preverjeno)

Pozabili so še čas v šoli. Nonstop so na telefonih .

pohorskisvizec

Zblojeni so.To je digitalna doba! Še več bo depresivnih, osamljenih...itd

Moje mnenje (ni preverjeno)

In potem poslušamo, kako reveži so depresivni, osamljeni, ...
So totalno nesposobni, leni, nedružabni in pol pismeni, le zakaj?

BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

Pisati tako, da bi kdo drug lahko tekst prebral za njimi, več ne znajo. Tehniška pisava? Še slišali niso zanjo, kaj šele, da bi si kateri zaželel, da bi tako pisal, kot to znajo njihovi dedki, z menoj vred...

In reply to by Moje mnenje (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Najbolj smešni so, ko med hojo bulijo v ekran.

Pankrtek (ni preverjeno)

Izgledajo kot smart zombiji

In reply to by SLO (ni preverjeno)

BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

Saj.., pokavci več po cesti brez telefona ne znajo iti. Če bi jih videl človek, ki še telefona ni videl, bi najbrž mislil, da iz šole ne vedo do doma in gledajo navodila za pot na Garminu...

Rola (ni preverjeno)

Na prvi sliki tipičen novodobni primer. Levo in desno sedita punci a on kao nekaj buli v ekran. Mogoče gleda gejčine nikoli se ne ve ker spak je ogromno med nami.

Kitajci Zmagajo (ni preverjeno)

Njihov električni šrot pa idioti kupujejo. Nova civilizacija.

oren (ni preverjeno)

Ma saj že vsi zmešani s temi telefoni ne samo otroci in najstniki . Poglejte
malo naokrog . Peš , avto , kolo , skuter, skiro itd .... vsi majo geple v rokah med vožnjo .
Vam povem Nokia 3310 je zakon !

Starejše novice