Julija lani je v Mariboru zaživel projekt Prostofer, ki nudi brezplačne prevoze starejših po najnujnejših opravkih. Na mariborski občini smo preverili, ali je projekt uspešen, ali se je med starejšimi v Mariboru dobro »prijel«.

Mestna občina Maribor se je s 1. julijem lani pridružila projektu Prostofer

Projekt povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo ali ne morejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. 

Starejši lahko prevoz koristijo od ponedeljka do petka, pa naj gre za obisk zdravnika, nakup kruha v trgovini ali za obisk pokopališča.

Mariborska občina: »Projekt se je izkazal za zelo koristnega in potrebnega«

Na mariborski občini pojasnjujejo, da je je projekt izkazal za zelo koristnega in potrebnega. 

»Starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, s Prostoferjem omogočamo lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, obiska javnih ustanov in nujnih opravkov,« razlagajo: »Starejši dnevno koristijo prevoze s Prostoferjem.«

Najbolj pogosti prevozi v zdravstvene ustanove

Projekt je v Mestni občini Maribor zaživel s 1. julijem 2022. Kot pojasnjujejo na mariborski občini so do 6. marca letos opravili 497 prevozov starejših. 

Podatki kažejo, da so najbolj pogosti prevozi za zagotavljanje zdravstvenega varstva. Kar 90 odstotkih voženj so opravili v Univerzitetni klinični center Maribor, v Zdravstveni dom Maribor ali za obisk lekarn.

V svoje vrste še vedno vabijo prostovoljce

Kot pojasnjujejo na občini, je v projekt trenutno vključenih 17 šoferjev prostovoljcev, a si jih želijo še več: »Potrebovali bi jih še nekaj, zato vabimo vse zainteresirane starejše aktivne voznike, ki bi radi priskočili na pomoč, da se kot prostovoljci vključijo v ta projekt.«

Zainteresirani vozniki se lahko prijavijo na [email protected].

Kdo lahko naroči brezplačni prevoz?

Starejši se lahko na prevoz naročijo preko klicnega centra na brezplačni telefonski številki 080 10 10, vsak delavnik med 8.00 in 18.00. Prevoz naj naročijo vsaj tri dni vnaprej.

Brezplačni prevoz lahko koristijo osebe, ki so starejše od 65 let in ne vozijo same, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke. 

Pa tudi osebe, ki živijo na območjih s slabimi povezavami javnega prevoza, ter invalidi ter osebe s posebnimi potrebami, ki pri prevozu potrebujejo ob sebi spremljevalca.

»Vsekakor želimo biti starejšim prijazno mesto in prav s takšnimi manjšimi, a pomembnimi koraki skušamo prisluhniti in pomagati starejšim,« pravijo na občini. 

Dodajajo, da tovrstni servis predstavlja dodatno vrednost za vse generacije.

Starejše novice