Vir: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport
Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je danes skupaj s predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidijo Jerkič ponovno obiskal Mariborsko livarno Maribor in se z upravo in predstavniki delavcev pogovarjal o možnih rešitvah.

Na popoldanskem sestanku z upravo Mariborske livarne Maribor, Slovenskim državnim holdingom ter ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so sogovorniki ocenili, da je družba doslej pridobila obsežno pomoč države, nadaljnjega ukrepanja države pa pravila o državnih pomočeh ne dovoljujejo.

Podjetje potrebuje strateškega partnerja, za katerega Slovenski državni holding ostaja odprt.

»Na gospodarskem ministrstvu se zavedamo, da je prav vsako podjetje pomembno za slovensko gospodarstvo. V primeru težav podjetij smo posebej pozorni na položaj zaposlenih in njihovih družin. Tako je tudi v primeru Mariborske livarne Maribor. S podjetjem in sindikatom smo v rednem stiku,« je po srečanju poudaril gospodarski minister Matjaž Hana.

Livarna je od leta 2009 dalje prejela več kot 13 milijonov pomoči

Podjetje Mariborska livarna Maribor je v težavah zaradi vrste objektivnih okoliščin – posledice pandemije koronavirusa, težav v dobaviteljskih verigah, energetske krize in zmanjšanja avtomobilske proizvodnje v Evropi.

Minister je pojasnil, da je lani po začetku svojega mandata obiskal podjetje in da je v tem času gospodarsko ministrstvo preverilo vse možnosti za pomoč podjetju Mariborska livarna Maribor.

Vlada je podjetju že dvakrat dodelila državno pomoč. Leta 2015 je država na podlagi takrat veljavnega zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah namenila podjetju za prestrukturiranje sredstva v višini 5,1 milijona evrov.

Nato je država v letih 2019 in 2020 ob pandemiji koronavirusa podjetju odobrila moratorij na plačilo obveznosti.

Podjetje Mariborska livarna Maribor je sicer od leta 2009 dalje prejelo neposredno od države več kot 13,3 milijona evrov različnih pomoči, tako za naložbe v razvoj in industrijske raziskave, ustvarjanje novih ali ohranjanje obstoječih delovnih mest kot za reševanje finančnih problemov in prestrukturiranje. Poleg tega sta se v finančno sanacijo intenzivno vključila tudi Družba za upravljanje terjatev bank in Slovenski državni holding.

»Mariborska livarna Maribor potrebuje novega lastnika.«

Pravni okvir Evropske unije onemogoča dodelitev nove državne pomoči za prestrukturiranje družbi v težavah pred obdobjem desetih let od zadnje dodelitve oziroma zaključenega programa prestrukturiranja.

Ta torej dovoljujejo le enkratno državno pomoč za prestrukturiranje podjetij v težavah v obdobju desetih let. Kljub temu je gospodarsko ministrstvo dvakrat preverilo pri Evropski komisiji možnosti za odobritev nove pomoči.

Evropska komisija je obakrat pisno odgovorila odklonilno in poudarila, da bi bila nova dodelitev državne pomoči v nasprotju s pravili o državnih pomočeh, saj desetletni rok za ponovno podelitev pomoči še ni potekel.

Na sestanku z upravo Mariborske livarne Maribor, Slovenskega državnega holdinga in ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so sogovorniki ponovno preučili možne rešitve, a nobena od njih zaradi pravil o državnih pomočeh ni dopustna.

»Mariborska livarna Maribor potrebuje novega lastnika. Kot sem razumel Slovenski državni holding, so njihova vrata odprta za vse zainteresirane,« je poudaril minister Han.

Prejšnji teden so predstavniki ministrstva opravili tudi sestanek z enim od potencialnih tujih kupcev, ki pa je investicijo pogojeval z zahtevo po 12-milijonski subvenciji države po zakonu o spodbujanju investicij.

Ministrstvo takšni zahtevi ni moglo ugoditi, ker je za tovrstno financiranje predpisan jasen postopek v samem zakonu, na ta način pa država ne sofinancira prevzemov podjetij, ampak investicije v podjetja, poleg tega pa po pojasnilih teh sredstev trenutno v proračunu gospodarskega ministrstva ni zagotovljenih.

Komentarji (8)

ortar (ni preverjeno)

To po sestanku z upravo predlaga gospodarski minister, prodajo Rusom, kakšen embargo, važen je posel in interes zaposlenih !

proti industri… (ni preverjeno)
44 (ni preverjeno)

350 zaposlenih ..ministar in sekretar Sd

pohorskisvizec

Haha,kakšna veleumska ugotovitev Hana.Me zanima kaj je vodstvo MLM naredilo;da do te situacije ne bi prišlo.

AnGus (ni preverjeno)

A se motim, da je bil tisti Kekec Frangež zraven? Oblečen kot kak vaški posebnež. Kaj pa se je on slinil tam?

pohorskisvizec

Jap Frangež je.Na 2 fotki ga ni.Pa Han ima preozke hlače in napet vamp.

In reply to by AnGus (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

pač preveč žrejo da so taki

In reply to by pohorskisvizec

Lmao (ni preverjeno)

izgleda kot kakšen odslužen mops na dveh nogah

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice