Foto: Jure Banfi
Minister Matjaž Han je danes sporočil, da so se z Magno dogovorili za vračilo državne subvencije za lakirnico v Hočah. Hoški župan je to označil za dobro novico. Od države pričakuje izpolnitev zaveze iz memoranduma.

Po Magnini ustavitvi proizvodnje v hoški lakirnici so se porajala vprašanja, ali bo država od podjetja zahtevala vračilo 18 milijonov vredne finančne spodbude, ki ji ga je vlada podelila za vzpostavitev proizvodnje. Sedaj so s podjetjem dosegli dogovor.

Kot je danes razložil minister Matjaž Han, so imeli na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport dve možnosti. Prva je bila tvegano večletno sodno pravdanje z negativnim izidom, druga pa konstruktivni pogovori z Magno s končnim ciljem dosega sporazuma.

Tako so po prejemu informacije o zaprtju Magnine lakirnice v Hočah na ministrstvu pristopili k pogovorom s podjetjem in so z Magno dosegli dogovor o vračilu.

Magna bo tako v državni proračun vrnila 18 milijonov evrov z obrestmi v višini 3,6 milijona evrov, torej skupno dobrih 22 milijonov evrov.

Izplačilo bi naj bilo po napovedih v proračun nakazano med 12 in 16 junijem. Dogovor so namreč že posredovali Magni, ki ima sedaj dva tedna za plačilo.

»Pogovori niso bili lahki, so pa bili zelo konstruktivni in korektni,« poudarja gospodarski minister Han.

Hoški župan v potezi Magne vidi resnega partnerja, ki še vidi priložnost v prihodnosti

Hoški župan Marko Soršak je povedal, da Magno še vedno vidi kot zelo resnega investitorja, ki želi dobro sodelovanje z državo. 

»Še vedno sem istega mnenja, da gre za dober projekt, ki se bo izkazal v prihodnosti,« je dejal. 

Presenetilo ga je, da se je nabralo za kar 3,6 milijona evrov obresti in dodal, da upa, da bo država vsaj del tega denarja namenila za izpolnitev zaveze iz memoranduma.

Upa, da bo država 3,6 milijona evrov obresti namenila nadgradnjo kanalizacijskega sistema

Z memorandomom se je država ob dogovoru z Magno zavezala k nadgradnji kanalizacije med Hočami, Miklavžem in Mariborom, ki bi koristilo tako občanom teh treh občin kot tudi tamkajšnjim podjetjem.

Kot je povedal Soršak, bodo ministru Hanu zato župani v zvezi s tem poslali dopis ter ga prosili za sestanek.

Država bi morala že pred časom poskrbeti za nadgradnjo kanalizacije. Že leta 2021 je vlada po Soršakovih besedah rezervirala okoli sto tisoč evrov za pripravo projektne dokumentacije, a se tudi to vse doslej še ni uresničilo.

Komentarji (3)

Default (ni preverjeno)

Jodlari so nategnili slovenceljne, vendar nice ne zna nategnili slovenceljna kakor ustas

Bedarija (ni preverjeno)

Za teh 22 mio bi jaz podr to magno, izžličkal bi jo do zadnega kamna v temelje in nasul neko rodovitno prst gor, ki bila prej na tem obmocju in obdeloval zemljo dalje..teh 100 avtov kaj so nardili ni kaj vplivalo na okolje..
Pa ne me jeb** z info da ima magna nadrte s to tovarno, ce pa ravnokar na Madzarskem odpirajo 5x vecji projekt za proizvodnjo avtov..

Düplek (ni preverjeno)

nekaj let nazaj v MB na lokaciji TAM-a, z BMW, sedaj z Magno. Ni cudno, da se vsi investitorji izogibajo ^druge Svice^. 🫣😝

Starejše novice