Foto: Nina Katarina Bračko
Maja Keuc je v Sodnem stolpu predstavila album Sončnice. Občinstvo je povabila, da so se ji pridružili v »dnevni sobi« in navdušila s čustvenimi skladbami, polnimi življenjskih izkušenj. Zbrali smo nekaj utrinkov.

»Zame je lepota življenja kot glava sončnice, ki se vedno obrača proti soncu in išče svetlobo, simbolizira upanje, ljubezen ter vero v življenje.« S temi besedami je Maja Keuc, ena bolj cenjenih slovenskih pevk, pospremila izid svojega prvega avtorskega albuma Sončnice. 

Tega je v torek predstavila v ljubljanskem SiTi Teatru, včeraj še v domačem Mariboru. Za prizorišče koncerta je izbrala Sodni stolp, v katerem je že pred tem posnela deset videospotov za vseh deset pesmi. 

Glasbeno in vizualno potovanje

Obiskovalci v Sodnem stolpu niso prisluhnili le Majini glasbi, ampak je Mariborčanka pripravili tudi zanimivo vizualno doživetje. 

Scenografija je spominjala na Majino intimno 'dnevno sobo'. Vizualna predstavitev je bila skladna z besedili pesmi, ki izhajajo iz osebnih izkušenj, so izredno čustvene. 

Med pesmimi je Maja opisala, kakšen pomen imajo zanjo posamezne pesmi, delila je tudi zanimivosti iz zakulisja oziroma nastajanja skladb. 

Foto: Nina Katarina Bračko

Glasba, ki združuje različne svetove, odraža edinstveno zasedbo. Maji se je na odru pridružil tolkalist / bobnar Tilen Zakrajšek. Svežino v glasbeni svet podaja s svojim raznolikim inštrumentarijem, vključno s hibridnimi bobni, ki so kombinacija akustičnih in elektronskih, ter igranjem na perkusijah in celo klaviaturi.

Na odru je dodatno navdušil z igranjem na hand pan, relativno novim inštrumentom, ki pri nas še ni zelo razširjen.

Tretji član ekipe Martin Vogrin je skladatelj, glasbeni producent in multiinštrumentalist, ki že nekaj let ustvarja avtorsko glasbo, med drugimi tudi za gledališke predstave v priznanih gledališčih.

Foto: Nina Katarina Bračko

Spomnimo. Majo Keuc je širša Slovenija spoznala v šovu Slovenija ima talent. Le leto kasneje je kot predstavnica naše države nastopila na evrovizijskem odru. 

Po Evroviziji se je podala v tujino, kjer je z odliko zaključila študij glasbe v Rotterdamu, ter pričela delovati v priznani založbi Baggpipe v Stockholmu kot piska pesmi za svetovni trg. Nepredvidljive okoliščine pandemije so jo v letu 2020 pripeljale v Slovenijo. 

Sproščeno in ustvarjalno okolje domačega terena jo je spodbudilo, da se ponovno preizkusi v ustvarjanju glasbe v materinem jeziku.

Po dolgih letih v tujini in številnih angleških skladbah Maja Keuc z novim albumom tako znova spleta vezi z domačim občinstvom. 

Komentarji (2)

111 (ni preverjeno)

Maji ne bi nič računal.

Inšpektor Goflja (ni preverjeno)

Sem jo poslišal in gledal, ko je bila še gimnazijka. Klobuk dol! A kako čas hitro teče, sedaj je že v srednjih letih, a še vedno vredna greha!

Starejše novice