Gliste pri majhnih otrocih so zelo pogost pojav. Te dni so v številnih slovenskih vrtcih beležili izbruhe, pojavile so se tudi v Mariboru in na Ptuju.

Na ptujskih vrtcih pravijo, da je pojavnost glist večja septembra in med pomladnimi meseci, ko odpornost nekoliko pade.

»Največji problem je prikritost. Nekateri starši ne povejo, da ima otrok gliste, prav tako pa teh informacij ne dobimo od pediatrov. Od pediatrov dobimo informacije le, če gre za izredne primere velike pojavnosti,« je povedala Karmen Vidovič, organizatorka zdravstveno higienskega režima v Vrtcih Ptuj.

Ob pojavu glist se vrtec spopada predvsem z zaostrenimi higienskimi ukrepi, starši pa ob tem niso zavezani, da otrok ostane doma. V ptujskih vrtcih pri mlajših otrocih, kjer je še previjanje, staršem svetujejo, da ti med prvo terapijo ostanejo doma. Če to ni možno pa vzgojiteljice poskrbijo za primerno higieno in zatiranje nadaljnjega širjenja. Preventiven ukrep pa je tudi, da vrtec obvesti starše o nastali situaciji.

Starši naj glistavost pri otrocih takoj sporočijo vrtcu

Tudi v Vrtcu Ivana Glinška Maribor lahko otroci obiskujejo vrtec, če imajo gliste. Je pa priporočeno, da med prvim zdravljenjem ostanejo doma. 

Prav tako se nemudoma obvesti vse starše otrok istega oddelka in zato je pomembno, da starši glistavost pri otrocih sporočijo vrtcu. 

Skrb za higieno je na prvem mestu in tako si morajo otroci temeljito umivati roke s toplo vodo, morajo imeti postrižene nohte na rokah, prav tako si ne smejo grizti nohtov ali sesati prstov. 

V igralnici se nemudoma zamenjajo vse posteljnine, operejo se plišaste igrače in vsi drugi predmeti s katerimi se otroci igrajo. 

Sumite, da ima vaš otrok gliste, a niste povsem prepričani?

Ste opazili, da se vaš otrok praska po zadnjici, ker ga močno srbi? Je čez dan utrujen in razdražljiv? Ste v njegovem blatu celo opazili kratke belkaste gliste, tanke kot nitka, ki se gibljejo? Če je odgovor pritrdilen, potem ni dvoma, da ima gliste oziroma podančice.

Pri otrocih so zelo pogoste okužbe z glistami, ki so izredno nalezljive. Otroci v vrtcu ali šoli se glist nalezejo od drugih otrok ali okuženih predmetov, od živali ali v peskovniku, kjer se igra več otrok.

Gliste se v telo vnesejo preko ust v želodec in črevesje, kjer nato poteka razvoj glist od jajčeca do odrasle gliste. Gliste ponoči pridejo do zadnjika, kjer ob zadnjični odprtini izležejo jajčeca. Ta jajčeca povzročajo srbenje. Otrok se praska, pri tem pa pridejo jajčeca za nohte in posledično spet v usta. To je začaran krog. Samookužba.

Najbolj pogosto se pojavlja pri predšolskih in šolskih otrocih, širijo se med družinskimi člani.

Odrasle gliste - od osem do 13 milimetrov velike bele - lahko vidimo v okolici zadnjika s prostim očesom. Okužbo dokažemo laboratorijsko z opazovanjem jajčec iz brisa zadnjika pod mikroskopom.

Obstaja tudi seznam za preprečevanje okužb, ki je težavno. Širjenje okužb z glistami lahko preprečimo z doslednim izvajanjem osebne higiene in poostrenim izvajanjem higiene v bivalnem okolju ter z zdravljenjem obolelih.

Osebna higiena:

 • temeljito umivanje rok s toplo tekočo vodo po uporabi stranišča, po menjavi plenic, pred pripravo obrokov hrane,
 • čiščenje in striženje nohtov na rokah,
 • dnevno tuširanje (ne kopanje),
 • otroka nadzorujemo, da ne grize nohtov ali sesa prstov in se ne praska v okolici zadnjika (lahko si pomagamo z bombažnimi rokavicami ponoči).

Poostreno izvajanje splošne higiene v bivalnem okolju:

 • prostore, kjer se zadržuje bolnik, zlasti sanitarne prostore, je potrebno dnevno sesati, zračiti, čistiti,
 • za čiščenje lahko uporabljamo običajna čistilna sredstva,
 • dnevno je potrebno očistiti predmete, ki jih bolnik stalno uporablja oziroma se jih dotika (igrače, pribor za osebno higieno, kljuke, stikala, pipe, itd),
 • po čiščenju prostorov si temeljito umijemo roke,
 • perilo in posteljnino peremo in / ali sušimo na visokih temperaturah (nad 55°C),
 • plišaste igrače operemo v stroju in če je možno, naj jih okuženi otroci v času zdravljenja ne uporabljajo,
 • priporoča se nošenje oprijetega spodnjega perila tudi ponoči,
 • spodnje perilo menjamo dnevno, tudi pižamo,
 • vsak član družine ima svojo brisačo za po kopanju, ki jo operemo po vsaki uporabi,
 • brisače za roke menjamo in operemo vsak dan,
 • posteljnino v času zdravljenja menjamo vsaj dvakrat na teden,
 • perila, preprog, igrač ne otresamo, ker se jajčeca lahko širijo v okolico.

Gliste so pogostejše jeseni, v vrtcih se pojavljajo v celih skupinah.

Zdravljenje

Zdravljenje zgolj z zdravili, brez higienskih ukrepov, ni uspešno. Okužbo z glistami zdravimo z zdravilom, ki ga predpiše zdravnik na recept – ena tableta na izbrani dan in ponovitev odmerka čez štirinajst dni.

Zdravljenje družinskih članov: Pomembno je, da zdravilo istočasno vzamejo vsi družinski člani starejši od enega leta. Režim jemanja zdravila je enak kot za bolnika.

Vključitev otroka, okuženega z glistami v vrtčevski ali šolski kolektiv: Ni omejitve za vključitev otroka v vrtec ali šolo. Priporočljivo je, da se otrok, ki ima gliste, v kolektiv vrne po tem, ko zaužije prvi odmerek zdravila.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
božidar (nepreverjen)

tam ,kjer sadje pogosto špricajo ,kmeteki tam tega ni

Starejše novice