Slika je simbolična.
Iz ministrstva za okolje, podnebje in energijo so sporočili, da se z jutrišnjim dnem ponovno obeta zvišanje cen naftnih derivatov.

Kot so zapisali, bodo nove cene naftnih derivatov veljale izven avtocestnega križa v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 6. junija 2023, do vključno ponedeljka 19. junija 2023.

Toliko boste po novem odšteli za liter goriva

In sicer za liter 95-oktanskega bencina bo na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,412 evra na liter, kar pri 50-ih litrih bencina znese 70,6 evra.

Liter dizla bo v novem obdobju znašal 1,432 evra na liter, kar pri 50-ih litrih znese 71,60 evra.

Za liter kurilnega olja pa bo v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,20 evra na liter, kar pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja znaša 1.020 evrov (brez prevoza).

Regulacija še vedno uspešno vpliva na to, da potrošniki privarčujejo

Če ne bi regulirali cen naftnih derivatov in hkrati potrošnike oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter 95-oktanskega bencina bilo potrebno odšteti okoli 1,461 evra, za liter dizla pa 1,483 evra.

Potrošnik bi tako za 50 litrov bencina plačal 73,05 evra, za 50 litrov dizla pa 74,15 evrov, kar pomeni, da s trenutnimi cenami pri 50-litrskem tanku potrošnik še vedno privarčuje 2,45 evra oziroma 2,55 evra, so ob tem poudarili na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Dodali so, da so marže trgovcev še naprej omejene v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov in lahko tako izven območja avtocest in hitrih cest znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu pa se medtem še naprej oblikujejo prosto.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lilian Marr (nepreverjen)

I’m making 80 US dollars for every hr. to finish some internet providers from home. I absolutely never thought it would try and be reachable anyway. My comrade mate got $13k just in about a month effectively doing this best task and furthermore she persuaded me to profit. Look at additional subtleties going to
this article..__________ https://boostyourwealth02.blogspot.com/

orožnik (nepreverjen)

Budale, dvignili ceno, potem pa nas tolažijo z izračunom, koliko bomo privarčevali, če bi... če mi ne bi!!! Mater, kje jaz živim.....In ko izpustiš besedo "ČE", bi mi vsi na sekretu PELI in ne ČEPELI...

JAA (nepreverjen)

Bravo Golob. Sedaj v sezoni je potrebno nabit cene bencina da še turisti nekaj prispevajo v blagajno ko se vozijo po stranskih cestah in ne kupujejo vinjet. Mi vsi plačujemo cestnine a ti tranzit vozniki pa nič.

Starejše novice