Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje spodbujajo starše, naj otrokom ne dopuščajo predolge in pretirane uporabe različnih tehnologij v času počitnic in tudi sicer.

Ker se pri otrocih in mladostnikih povečuje čas, ki ga preživijo v zaprtih prostorih in z uporabo različnih tehnologij bi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje radi spodbudili starše, naj ne dopuščajo predolge in pretirane uporabe različnih tehnologij. Poleg tega naj imajo nadzor in pregled nad tem, kaj otroci in mladostniki pri njihovi uporabi počnejo.

Namesto pasivnega preživljanja prostega časa naj jih usmerijo v aktivne oblike preživljanja prostega časa, kot so druženje s prijatelji, gibanje v naravi, na prostem, v igranje različnih iger in gibalnim aktivnostim.

Povečan čas uporabe različnih tehnologij pri otrocih in mladostnikih

Zaradi vse pogostejše uporabe spletnih socialnih omrežij ter igric se je v zadnjih letih namreč zelo povečal čas pred različnimi zasloni oziroma uporaba tehnologije pri otrocih in mladostnikih: »Pod izrazom tehnologija mislimo na vse vrste naprav: od televizorja, računalnika, telefona do tablice, ki s svojo vsebino in možnostmi virtualnega povezovanja z drugimi, igranja igric in drugih aktivnosti pritegnejo našo pozornost in povzročijo, da smo lahko zaradi njih v sedečem/pasivnem položaju ure in ure.«

Pediatri opozajajo o uporabi sodobne tehnologije

Pediatri opozarjajo, med njimi Ameriška pediatrična akademija in Kanadsko združenje pediatrov, ki jima sledijo tudi slovenski pediatri, da naj bi bili otroci med tretjim in petim letom največ eno uro na dan pred takšnimi zasloni, otroci in mladostniki med 6. in 18. letom pa največ dve uri na dan. Nekateri pa celo odsvetujejo uporabo sodobne tehnologije do 12. leta starosti.

Kot glavne razloge navajajo neugoden vpliv na določene kognitivne funkcije, kot so pomanjkanje pozornosti, slabšo koncentracijo, zmanjšanje sposobnosti za učenje ter zmanjšanje zmožnosti samoregulacije. Poleg tega naj bi bila uporaba sodobne tehnologije povezana z več sedečega vedenja in premalo gibanja, kar ima za posledico debelost in slabšo psihofizično pripravljenost. Pogosta posledica je tudi pomanjkanje spanca in počasnejši psihosocialni razvoj.

Starši morajo imeti nadzor nad uporabo različnih tehnologij svojih otrok

Za starše je pomembno, da vedo, koliko časa otroci in mladostniki uporabljajo različne naprave. Pomembno je, da se o tem z njimi tudi pogovarjajo. Otroci in mladostniki namreč pogosto ne znajo presoditi in oceniti potencialnih nevarnosti. Tako na primer številni mladostniki na družabnih omrežjih objavljajo slike, podatke ali osebne informacije, ki jih lahko kdo zlorabi, ali pa se zapletajo v pogovore z neznanci.

»Zato je pomembno, da imamo družinska pravila o tem, koliko prostega časa na dan ali na teden lahko otroci ali mladostniki preživijo na takšnih napravah in na internetu in da se tega tudi držimo. Poleg tega pa določimo tudi, kdaj in kje se sodobnih naprav ne uporablja – na primer med jedjo, družinskim kosilom, med pogovori, na izletih. Sodobne tehnologije naj bodo nameščene v skupnem prostoru in ponoči ugasnjene,« priporoča NIJZ.

Kaj je neprimerno za objavo?

Pomembno je, da se pogovorito z otroki in mladostniki tudi o tem, česa se na internetu ne počne: na primer objavljanje neprimerni vsebin, slik, osebnih, sestajanje z neznanci, ki so jih spoznali preko interneta brez vednosti staršev.

»Nedopustno je tudi vsakršno nadlegovanje, trpinčenje, nagovarjanje k nezakonitim dejanjem, samopoškovalnemu vedenju in sovražni govor. Pri tem je pomembno, da otroku oziroma mladostniku damo vedeti, da smo vedno na razpolago za pogovor in pomoč. Če doživi kaj od zgoraj navedenega, mora o tem obvestiti starše ali druge odrasle ali prijaviti na spletni strani, v igri, na družabnem omrežju, forumu, mobilnemu operaterju,« še sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Skupaj določite kateri dan interneta ne boste uporabljali

Starši in otroci se lahko skupaj dogovorite in si izberete dan ali teden, ko računalnika in interneta ne boste uporabljali. Posebej med počitnicami. Namesto tega se dogovorite, kako boste preživeli čas skupaj, katere družabne igre se boste igrali ali počeli kaj zanimivega: »Spodbujajmo svoje otroke in mladostnike, da si poiščejo svoj hobi, ki ni povezan s sodobnimi tehnologijami, na primer druženje s prijatelji, športne ali družabne igre, piknik, prostovoljstvo, pisanje dnevnika, kuhanje zanimivih jedi in drugo.« 

Zasvojenost s socilanimi omrežji in računalniškimi igrami

Vse več otrok in mladostnikov, ki kažejo znake zasvojenosti s socialnimi omrežji ali igranjem računalniških igric. Ti znaki se kažejo v tem, da otrok ali mladostnik vse več časa preživlja na različnih napravah in da to vpliva na njegovo vsakodnevno delovanje, odnose, navade, obveznosti, da se zapira vase, popušča v šoli, je odsoten, izgublja stik s seboj in drugimi, ne kaže zanimanja za stvari, ki so ga včasih zanimale: »Če to opazite pri svojem otroku ali mladostniku, ukrepajte, se z njim pogovorite in mu pomagajte.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice