Foto: Jure Banfi
Odbojkarji Merkur Maribora so s sobotno zmago v Dvorani Tabor izsilili tretjo tekmo s Calcitom, a so se pred domačimi pristaši preboja v finale državnega prvenstva veselili Kamničani.

Mariborskim odbojkarjem nekaj ur po tem, ko so brez finala državnega prvenstva ostale Branikovke, v Kamniku ni uspel veliki met.

Mladi Štajerci so pred dnevi pozitivno presenetili že s tem, ko so izsilili tretjo polfinalno tekmo, po kateri pa je Sebastijan Škorc napovedal, da bodo šli v Kamnik po zmago. Gorenjci pred okrog 350 gledalci niso dopustili tega scenarija.

Odločilni dvoboj za finalno vstopnico je bil odločen po treh nizih, Mariborčani pa so si v ključnih trenutkih privoščili preveč napak. Za nameček so v Kamniku zaigrali brez Janeza Janža Kržiča, ki se je poškodoval na sobotni tekmi, domači pa so lahko računali na Nika Mujanovića.

CALCIT VOLLEY – MERKUR MARIBOR 3:0 (25:11, 27:25, 25:21)
Calcit:
Planinšič 3, Mujanović 11, Lazar, Okorn, Košenina, Arsenoski, Okroglič 13, Sosa Sierra 20, Mitrašinović, Aponza 5, Pavlović 5. Trener: Jurij Žavbi.
Maribor: Jevšnik, Vodušek 5, Pernuš, Adžović, McConnell 11, Bračko 8, Kumer, Kržič, Donik 10, Leva, Fink 2, Najdič, Iršič, Peruničić. Trener: Sebastijan Škorc.

Nezbranost v ključnih trenutkih

Omenjeni Nik Mujanović je z 11 točkami pristavil pomemben delež k domači zmagi, ki so jo Kamničani tlakovali že v uvodnem nizu. Hitro so povedli s 7:1, vodstvo pa jih ni uspavalo. Z dobrim začetnim udarcem in sprejemom pa so bili učinkoviti v napadu, v bloku pa višji od tekmecev. Uroš Pavlović je domačim priigral vodstvo z 18:8, prvi niz pa je z asom zaključil Jure Okroglič.

Gostje so bolje odprli drugi niz, z napadom Roka Bračka so prvi povedli za dve točki (6:8), po asu Connorja McConnella pa so vodili tudi 9:13. Domači trener Jurij Žavbi je že pri izidu 8:11 vzel polminutni odmor. Maribor je po zaslugi Žige Donika in Roka Bračko ostal v prednosti, Kamničani pa so se približali pred končnico.

Luis Sosa Sierre in Nik Mujanović sta Calcit pripeljala do točke zaostanka (20:21), po odmoru Škorca pa so gostitelji najprej izenačili, Sosa Sierra pa je prigral vodstvo s 23:22. Štajerci so po napadu Jureta Okrogliča odbili dve zaključni žogi, a je nato niz s točko za 27:25 odločil Sosa Sierra.

Gorenjci so odlično odprli tudi zadnji niz, po dveh asih Uroša Planinšiča so hitro povedli s 5:1, gostje pa so z začetnim udarcem Timoteja Voduška izenačili na 6:6, z blokom Connorja McConnela pa so prišli do vodstva z 9:10. 

Sledil je preobrat domačih, ki so po točki Jureta Okrogliča prišli do vodstva s 17:15, Škorc pa se je odzval še z drugim odmor v nizu. Čeprav so se Mariborčani približali na 19:18, do preobrata ni prišlo. Po dveh napakah Mariborčanov je Calcit prišel do štirih zaključnih žog za uvrstitev v finale. Drugo je izkoristil Uroš Pavlović.

Za tretje mesto s Triglavom

»Žal nam je lahko že poraza na prvi tekmi, ko smo naredili preveč neizsiljenih napak, zato pa smo drugo tekmo odigrali zelo dobro, vendar ostali brez Kržiča. Vodušek ga je sicer zelo dobro nadomestil, ampak nekako nismo našli svoje prave igre. 

Kamničani so vso tekmo igrali odlično, v nekaterih trenutkih pa nam je zmanjkalo malo sreče. Nam je šla žoga v strop, njim ne, toda to se zgodi. Ključna je bila končnica drugega niza, ko smo naredili lastne napake po idealnem sprejemu, tako da smo nekoliko razočarani, vendar smo dali vse od sebe. 

Poznalo se je, da v zadnjem mesecu nismo trenirali stoodstotno, saj smo ves čas imeli manjše poškodbe, vse to pa se na koncu pozna. Čestitke Kamničanom za uvrstitev v finale. Na tokratni tekmi so si ga bolj zaslužili,« je po porazu dejal kapetan Žiga Donik.

Mariborčani se bodo, tako kot v lanski sezoni, tudi letos borili za tretje mesto, a bo namesto soboške Panvite Pomgrad nasproti stal kranjski Triglav, ki je pozitivno presenetil s prebojem v polfinale.

Prva tekma bo v Dvorani Tabor na sporedu že v nedeljo, ob 19. uri.

Starejše novice