Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se je razgovoril tudi o Slovencih (foto: Bobo).
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sedežu ZN nadaljuje niz posvetovanj s predstavniki držav članic ZN. Spet je poskrbel za sočne izjave.

Spomnimo, Aleksandar Vučić je stalne članice Združenih narodov pozval, naj zavrnejo predlagano resolucijo o genocidu v Srebrenici, ki naj bi bila sprejeta maja. Vučić je pred tem na seji Varnostnega sveta ZN dejal, da se preganjanje in etnično čiščenje Srbov nadaljuje. Kosovska predsednica Vjosa Osmani pa je mednarodne predstavnike povabila na obisk na Kosovo, da bi ugotovili, kdo govori resnico, in dejala, da so trditve Srbije o domnevnem preganjanju Srbov  sporočil lažne, neutemeljene in politično motivirane.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani (foto: Bobo).

Iz New Yorka je Vučić še sporočil, da čeprav je bilo za zahodni svet vprašanje Kosova rešeno leta 2008, se 16 let kasneje v nemogočih razmerah še vedno borijo in poskušajo, poroča hrvaški Index.

»Nekateri ljudje ne razumejo a mi smo popolnoma predani, tako predani, to lahko vidite tudi vi tukaj prisotni. Včeraj ste videli, kakšno nameščanje so naredili... Šokantno je, zato so morali lagati za te ženske ... Res boli, ko vidiš, da so ženske bile posiljene, a si postavljen v grozen položaj, saj nihče  ni rekel, da je možno pripeljati žrtve kakršnega koli konflikta v dvorano.  Mi bi lahko zapolnili celo dvorano z žrtvami albanskega terorja,« je dejal Vučić.

»Spraševal sem se, kdo so ljudje, ki vstopajo, zato jih protokol ni takoj spustil, potem pa smo ugotovili, da so se dogovorili z Američani in Slovenci in Švicarji in vsemi drugimi. Ne ve se, kdo je bil bolj gnusen ('odvratniji'), Slovenci ali ne vem kdo drugi, ki so včeraj govorili, ampak smo tudi to zdržali in pokazali, kako se lahko mala država bori za svojo integriteto proti najmočnejšim državam, ker sta pravica in resnica na naši strani tudi v tej zadevi,« je še  dejal Vučić.

Na to izjavo srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob robu zasedanja VS ZN so se odzvali tudi v kabinetu predsednika vlade in javnosti poslali to sporočilo:

»V svoji izjavi ob robu zasedanja VS ZN je srbski predsednik Aleksandar Vučić uporabil skrajno žaljive izraze, ki ne pritičejo predsednikom držav in še manj prijateljskim odnosom med slovenskim in srbskim narodom. Izrazi nas spominjajo na neke druge čase in so nevredni doseženi ravni odnosov med državama. Slovenija svoje delo v VS ZN opravlja načelno in si iskreno prizadeva za iskanje miru in sprave med narodi. Slovenija je temu zavezana v tudi v odnosu do Srbije. Spoštljiv odnos do teh naših prizadevanj je zato najmanj, kar lahko pričakujemo od predsednika prijateljske Srbije, ki je sicer reden gost v naši državi.«

Slovenski veleposlanik pri ZN Samuel Žbogar (foto: Bobo).

Po mnenju Vučića se surovo zatiranje in preganjanje Srbov na Kosovu nadaljuje, albanska večina srbska imena zgodovinskih krajev nadomešča z albanskimi,  Srbi ne dobivajo pokojnin in štipendij, Albanci pa jih zatirajo z oboroženimi skupinami, ki bi se morale razpustiti.

Vučić je navedel še nekatere ukrepe kosovske vlade, kot je ukinitev dinarja. Srbi po njegovih besedah zaradi zastraševanja zapuščajo Kosovo. Osmani pa je medtem navedla statistiko, po kateri je Srbijo 'v času Vučićevega režima' zapustilo več kot pol milijona ljudi, in dodala, da je več kot jasno, zaradi koga ljudje bežijo.

Zasedanje se je sicer začelo s krajšo zamudo, ker protokolarni uradniki ZN v poslopje niso spustili celotne kosovske delegacije, v razpravi, ki je sledila, pa so države ponavljale znana stališča. Rusija se je postavila na stran Srbije, večina ostalih je k ureditvi razmer in zmanjšanju napetosti pozivala obe strani, pa poroča STA.

Slovenski veleposlanik pri ZN Samuel Žbogar je dejal, da je na obeh straneh veliko nezaceljenih ran, in se vrnil 25 let nazaj v čas posredovanja zveze Nato na Kosovu, ki je ustavilo pobijanje kosovskih civilistov. Ob tem je navedel nekaj primerov zločinov na obeh straneh.

Osredotočanje na grozljivo preteklost lahko prepreči pogled v boljše obete za prihodnost, ki leži v večetničnem in večkulturnem Kosovu, ki živi v miru s samim seboj in s Srbijo, je dejal Žbogar. Ob tem je poudaril, da je Kosovo od 90. let prejšnjega stoletja doseglo velik napredek.

»To debato imamo dvakrat na leto. Člani Varnostnega sveta se soočajo z dvema realnostma. Četudi je v vsaki nekaj resnice, jima Varnostni svet ne pomaga k zbližanju in te debate služijo kot poudarjanje razlik, ne pa kot iskanje rešitev,« 

je še dejal Žbogar. Dodal je, da Slovenija podpira razmislek Unmika glede njegove prihodnje vloge v kosovski družbi.

Komentarji (14)

Surfeiter (ni preverjeno)

Se je kaj zlagal? Ne, ni se ... zamegljeni, hlapčevski ksihti so izdali svoje brate Srbe ... bratomor, ksihti ...

pametni (ni preverjeno)

Popolnoma pravilno je rekel G Vučič
Pa kaj se naše kurbe vtikajo v notranje zadeve Srbije
Ajde naše budale pustite Srbe in Albance in Bosance in Makedonce in Hrvate na miru.
Sami imamo dovolj problemov
Mi pa jebemo druge da bi se vžgali med seboj
Naša zunanja politika je do kurca.
Živel Vućić
Živel Erdogan
Živel Orban
Živel Trump
Živel Putin
vsi ostali so ŠALABAJZRI

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

xxxtinca (ni preverjeno)

opravičil se je slovencem ni pa se opravičil idiotskim slovenskim poslancem

dustytruly (ni preverjeno)

Pravzaprav ima vsaka težava vzroke. Delite in posodabljate teme, ki so resnično presenetljive. Redno spremljajte https://basketbrosio.com

pohorskisvizec

Naj se ta model pogleda v ogledalo!

Papoffino (ni preverjeno)

V ogledalo se poglej ti!
Karikatura!

In reply to by pohorskisvizec

Papoffino (ni preverjeno)

Kosovo je Srbija ... in kdor pravi drugače, naj mu po kurcu en šiptar z nago guzico skače ...

pohorski bataljon (ni preverjeno)

Oh kako je Vučić zjebal slovenske politike

In reply to by Papoffino (ni preverjeno)

pohorskisvizec

kaj si srbski podrepnik ?

In reply to by Papoffino (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Kdo je muha podrepna, si dokazal že stokrat.

In reply to by pohorskisvizec

Papoffino (ni preverjeno)

Srpska se truba sa Kosova čuje ...
Povej Svizec, zakaj Španci ne dovolijo Kataloncem samostojnosti? In Francozi Baskom? In Severna Irska? In še nešteto primerov, navedel sem le evropske ...

In reply to by pohorskisvizec

mislim (ni preverjeno)

ojej, ubogi Srbi! še zdaj niso preboleli turških vpadov, kosovske bitke, napadli so jih Bosanci, ki so se sami ubijali, krivi pa bili Srbi ... revčki! še zdaj nimajo Velike Srbije!

pohorski bataljon (ni preverjeno)

ne misli preveč
Slovenija je v skupni državi Avstroogarska napadla Srbijo
Ko je Avstroogarska izgubila vojno
Je Slovenija postala vojni plen Srbije in Srbski vojaki so zaščitili naše meje in ne kakaf general kaplar majster

In reply to by mislim (ni preverjeno)

sekretar (ni preverjeno)

Predlagam da takoj sprejmemo gospodarske ukrepe zoper Srbijo
Predlagam da ne kupujeno več stoenk ampak samo še jugo 45
Tako se bomo najboljše maščevali Vučiči

Starejše novice