V Salonu uporabnih umetnosti bo do 2. maja na ogled razstava študentov in dijakov na temo tekstilne industrije Maribor.

Z četrtkovo otvoritvijo razstave Prepletanje so v Salonu uporabnih umetnosti na ogled dela dijakov in študentov na temo tekstilne industrije v Mariboru. Razstava je nastala pod okriljem Društva Hiša! in je del spremljevalnega programa Jugoslovanski Manchester - Niti mesta, ki skozi leto v sodelovanju s partnerji pripravlja vrsto dogodkov v čast in spomin nekoč bogati tekstilni industriji v mestu: 

»Da mladi ne bodo pozabili bogate industrijske dediščine, ki je bila nekoč ponos Maribora in, ki je zaposlovala na tisoče ljudi, je Društvo Hiša! k sodelovanju povabilo Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, Srednjo trgovsko šolo Maribor, Fakulteto za strojništvo ter Fakulteto za elektrotehniko računalništvo in informatiko.«

Razstava, kjer se srečata staro in novo 

Moči in znanje so pri projektu združili študenti Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje ter študenti Medijskih komunikacij. Slednji so v sklopu študija spoznavali  vizualne zgodbe nekdanjih in nekaterih še obstoječih podjetij, ki so se ukvarjala s tekstilom. Prepletali so njihove zgodovinske prelomnice ter skušali njihove vizualne identitete preoblikovati ter umestiti v kontekst aktualnega časa. Njihovo delo pa so nato fizično obliko spravili študenti Fakultete za strojništvo, ki se na razstavi predstavljajo še z dvema modnima kreacijama ter nakitom izdelanim iz recikliranega materiala. 

»Prepletanja. Beseda številnih pomenov za tekstilce predstavlja Prepletanja niti v tekstilnih materialih. Študenti so jih prepletli v tehniki svobodnega tkanja, ter v različnih tehnikah oblikovanja tekstilij in tako spoznali in prispevali k ohranjanju tekstilne kulturne dediščine. Preplet vezi med preteklostjo in prihodnostjo so ujeli tudi v tekstilne vzorce, ki so nastali z ustvarjalno transformacijo logotipov tekstilne industrije.  Na principe trajnostnega oblikovanja  opominjajo v nakit prepleteni zavrženi materiali in oblačila z ekoloških materialov ali pa oblačila izdelana brez ostanka materiala. Simbolno prepletamo znanja med različnimi področji tekstilnih materialov in oblikovanja in tkemo prijateljske vezi s strokovnjaki, ki jim je mar za ohranjanje tekstilne industrije v prihodnje,« tako razstavo opisujejo na Katedri za tekstilne materiale in oblikovanje na Fakulteti za Strojništvo. 

Svoje delo prispevali tudi dijaki

Svoj košček v mozaiku razstave so prispevali tudi dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor, ki so navdih našli v tkanju, pridnih delavkah in v spominih. V šesterokotnike, kot idealno obliko satovja pridnih čebel so ujeli vzorce s prepletanjem raznobarvnih niti in dobili slike spominov na obdobje, ki je bilo pomembno za razvoj in graditev mesta ter  za življenje ljudi v njem. Da pa je prostor zaživel in se vsebinsko povezal so poskrbele pridne dijakinje programa aranžerski tehnik iz Srednje trgovske šole Maribor. 

Razstava bo  Salonu uporabnih umetnosti (drugo nadstropje) na ogled vse do 2. maja. Vstop je prost.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice